Resepti: Samettinen maa-artisokkakeitto

Tänään hehkutan maa-artisokkaa! Tämä tosi mahtavan makuinen mukula on aivan liian vähän käytetty  ja se aina yllättää vahvalla, mutta samettisella maullaan. Maa-artisokkaa kutsuisin terveysperunaksi, sillä se – toisin kuin peruna –  ei rasita lainkaan insuliiniaineenvaihduntaamme.

Maa-artisokka sisältää inuliini nimistä hiilihydraattia, joka on liukoista kuitua ja kulkeutuu suoraan paksusuoleen. Inuliini on haiman hyvä kaveri, sillä se antaa meille energiaa käyttämättä haiman tuottamaa insuliinia – näin haima saa edes pienen lepohetken. Inuliini on ns. prebiootti, joka tekee hyvää suolistoflooralle. Se muodostaa maitohappoa, joka taas parantaa hyödyllisten bakteerien, kuten bifidobakteerien kasvua ja aktiivisuutta suolistossa. Kuten moni tietää, suolistomme tasapaino on hyvinvoinnin A ja O, joten sitä suojaavia ruoka-aineita kannattaa suosia. Terve bakteerikanta suolistossa vaikuttaa siten, että suolen toiminta tehostuu ja ravintoaineet imeytyvät paremmin ruoansulatuskanavastamme. Tämä taas parantaa aineenvaihduntaa ja vastustuskykyä, sekä yleistä vireystilaamme.

Maa-artisokka myös hillitsee tehokkaasti näläntunnetta  ja makeannälkää – joten se on myös oivallinen keventäjän ruokavalio. Jotain huonoakin täytyy toki yrittää mainita – nimittäin inuliinilla voi olla laksatiivisia vaikutuksia, mutta sekin onneksi tasapainottuu säännöllisessä käytössä…

Mutta mikä tärkeintä, maa-artisokka maistuu taivaalliselta ja siinä on todella hienostunut, pehmeä maku . Se ei tarvitse mausteeksi juuri mitään, vaan simppelit seuralaiset kuten voi ja kerma toimii parhaiten. Itse syön maa-artisokkaa keittona, sekä pyreenä ja erilaisissa gratiineissa. Esimerkiksi paistettu vaalea kala ja artisokkapyree on aivan pettämätön yhdistelmä. Maa-artisokkaa voi myös paistaa tai grillata viipaleina esimerkiksi salaatin täytteeksi.

Tässä vielä resepti samettiseen maa-artisokkakeittoon, jonka ruoka ”hifistelijät” voivat vielä tarjoilla karamellisoitujen pähkinöiden kera.

Huom! Tässä keitossa korvasin osan artisokasta juurisellerillä, mutta sen voi jättää hyvin poiskin. Pelkän artisokkakeittoon tulee siis tällä reseptillä 800g artisokkaa.

Maa-artisokkakeitto (sellerillä)

1 l vettä

30 g voita

600 g maa-artisokkaa

200 g juuriselleriä

ripaus mustapippuria

1 tl ruususuolaa

2 dl luomu kuohukermaa

maizenaa (ei välttämätön)

muutama tippa tryffeliöljyä (ei välttämätön)

Keitä kuoritut, sekä pilkotut selleri ja maa-artisokka vedessä pehmeiksi. Artisokan kuoriminen täydellisesti on hieman hankalaa, mutta itse kuorin hyvin suurpiirteisesti, joskus pelkkä pesukin riittää.

Kun juurekset on pehmenneet lähes pehmenneet lisää voi, pippuri ja suola. Hauduta keitosta miedolla lämmöllä ja kun juurekset on täsin pehmeitä soseuta keitto tehosekoittimella. Lisää kerma ja paksunna koostumus tarvittaessa maizenalla. Paseeraa lopuksi keitto tiheän siivilän läpi, jotta siitä tulee ihanan samettista. Lisää lopuksi muutama tippa tryffeliöljyä antaa keitolle lopullisen muotonsa. Muista että tryffeliöljy on hyvin riittoisaa, joten lisää sitä varoen ettei se varasta koko showta… Tarjoa sellaisenaan tai karamellisoitujen pähkinöiden kera!

Karamellisoidut pähkinät

2 rkl voita

10 – 15 saksanpähkinää

1tl palmusokeria tai intiaanisokeria (myös hunaja käy)

Sulata voi pannulla. Lisää pähkinät ja paista niitä hetki. Lisää lopuksi sokeri ja paista hetki, kunnes sokeri on täysin sulanut. Tarjoa pähkinät maa-artisokkakeiton kanssa.

Vinkki! Lisukevaihtelua haluaville pähkinät voi hyvin korvata esim. voissa paistetulla sipulilla tai pienellä määrällä rapeaksi paistettua pekonia (ilman sokeria).

Synttärikampanjan viimeinen viikonloppu!
PUOTIIN
close-image
-20% alennusta tarjouspaketeista etukoodilla TARJOUS20 
PUOTIIN
close-image
Korttipakat OSTA 3 MAKSA 2  
PUOTIIN
close-image
Saat kaupan päälle TSEMPPITARRAT kun ostat Perhekalenterin tai Hidasta elämää -kalenterin
PUOTIIN
close-image
24 tunnin ajan -50% etukoodilla TAKATALVI Pipo ja huivi -paketti 
PUOTIIN
close-image