Oletko mieluummin tärkeä vai rakastettu?

Oletko kuullut jonkun joskus sanovan jotain seuraavan kaltaista:

Jos et kerro minulle, että olen tärkeä ja ainutlaatuinen, et rakasta minua. Jos et osoita minun olevan erityinen ja aseta minua tarpeidesi edelle, et välitä minusta. Jos et muista huomioida saavutuksiani, et pidä minua erityisenä.

Olen kuullut sanottavan, että on vaikea rakastaa ihmistä, jolle merkityksellisyys on tärkeintä. Rakkaudesta puhutaan usein avoimuutena, hyväksymisenä, pyyteettömyytenä ja yhteytenä. Merkityksellisyyteen taas liittyy paljon ehtoja, ja se on usein kytköksissä toisilta saadun palautteen kanssa. Jos merkityksellisyys on ihmiselle tärkeintä, rakkauden kokemisen ja rakastamisen ehtona on usein se, että toinen saa meidät tuntemaan olomme merkitykselliseksi.

Useimmiten merkityksellisyyden ohjaama henkilö saa merkityksellisyyden tunteensa itsensä ulkoa, muiden palautteesta. Jos merkityksellisyyden tarve ei täyty, henkilö kokee olonsa ikäväksi ja pyrkii tekemään itsestään merkityksellisen. Yksi ikävimpiä tapoja on se, että pyrimme kalastelemaan toisista ulos palautetta, josta meille tulisi tärkeä olo. Jos tämä ei onnistu, voi seuraavana ratkaisuna olla itsensä korottaminen toisen ihmisen kustannuksella – joskus voimakkainkin keinoin.

Parisuhde on yksi tärkeimmistä kaikkien tarpeidemme täyttäjistä. Jos parisuhteessa emme koe merkityksellisyyttä, täytämme sitä helposti keskittymällä muuhun, tyypillisesti työhön, harrastuksiin tai lapsiin.

Kuten kaikki muutkin tarpeet, myös merkityksellisyydelle on tarve jokaisella.

Eri asteikolla ja erilaisilla säännöillä. Merkityksellisyyden tarvetta kuvaavat myös erityisyyden, tärkeyden ja ainutlaatuisuuden tarve. Haluamme tietää, että ainutlaatuisia ominaisuuksiamme ja toimintaamme arvostetaan ja se huomataan.

Siinä missä turvallisuuden tarpeen ohjaama ihminen saattaa hakea työpaikaltaan ennenkaikkea turvallisuutta ja vakautta elämäänsä, merkityksellisyyden tarpeen ohjaama ihminen rakentaa työllään ja saavutuksillaan usein omaa itsetuntoa sekä merkityksellisyyttä.

Alla olevat lauseet kuvaavat erilaisia sääntöjämme merkityksellisyyden kokemiselle. Minkälaisia sinun sääntösi ovat?

  • merkityksellisyyden tunteeni syntyy siitä, kun muut pitävät minua hienona
  • merkityksellisyyden tunteeni syntyy siitä, että pystyn olemaan rakastava äiti lapsilleni
  • merkityksellisyyden tunteeni syntyy siitä, kuinka tiedän tekeväni parhaani muiden ja itseni hyväksi
  • merkityksellisyyden tunteeni syntyy siitä, kun pystyn kontrolloimaan ihmisiä ympärilläni
  • merkityksellisyyden tunteeni syntyy siitä, että pystyn auttamaan muita
  • merkityksellisyyden tunteeni syntyy siitä, että tiedän olevani samanarvoinen ja ainutlaatuinen ihminen, joka uskaltaa toteuttaa omaa sisäistä tahtoaan

Tärkeä asia merkityksellisyyden tunteen harmonisessa kokemisessa on se, että oppisimme kokemaan sitä vailla ulkoisia saavutuksia tai palautetta. Jos itsetuntomme on täysin sidoksissa ulkomaailmaan, emme ehkä koskaan voi löytää kestävää tunnetta omasta arvokkuudesta.

Kehotan pohtimaan, mikä sinut saa kokemaan merkityksellisyyttä? Kuinka vahvasti merkityksellisyytesi kokeminen on riippuvaista ulkoisista asioista?

Synttärikampanjan viimeinen viikonloppu!
PUOTIIN
close-image
-20% alennusta tarjouspaketeista etukoodilla TARJOUS20 
PUOTIIN
close-image
Korttipakat OSTA 3 MAKSA 2  
PUOTIIN
close-image
Saat kaupan päälle TSEMPPITARRAT kun ostat Perhekalenterin tai Hidasta elämää -kalenterin
PUOTIIN
close-image
24 tunnin ajan -50% etukoodilla TAKATALVI Pipo ja huivi -paketti 
PUOTIIN
close-image