Matkalla olet jo perillä – 6 vinkkiä hitaaseen matkailuun

Hidas matkailu on parhaimmillaan pitkällä matkalla. Kohteesta riippumatta tahtia on sitä helpompi hellittää, mitä kauempana tulevaisuudessa paluulipun päivämäärä siintää. Silti lyhyelläkin reissulla voi nauttia hitaista hetkistä heittäytyä täysin arjesta poikkeavaan rytmiin. Tässä kuusi vinkkiä hitaaseen matkantekoon!

1. Matkusta maisemia katsellen

Älä matkusta lentäen. Hyppää junaan, bussiin tai laivaan. Nauti matkasta maisemia ja ihmisiä katsellen. Älä avaa tietokonetta matkan aikaa tai edes lue mitään. Jos kaipaat jotain tekemistä, varaa lehtiö mukaan ja kirjoita tai piirrä itse.

2. Majoitu mukavasti

Majoitusvalinnat vaikuttavat merkittävästi matkan perusrytmiin. Valitse hotellin sijainti matkakohteessasi siten, ettei sinne ja sieltä liikkuminen tuota ylimääräisiä mutkia.

Tutki hotellit tarkkaan ja varaa majoitus hyvissä ajoin etukäteen – tai jos olet spontaanimmalla matkalla ja kiertelet paikasta toiseen, ota ainakin seudun tarjonnasta selvää jo ennen lähtöä ja jokunen varma yhteystieto mukaan.

Pääasia, että majapaikan etsimisen stressi tien päällä ollessa on etukäteen minimoitu. Älä hakeudu meluisaan hostelliin tai lapsiperheiden suosikkihotelliin, jos tahdot viettää rauhallista aikuisen aikaa.

3. Tutustu kohteeseen suorittamatta

Aika on hitaan matkailun itsestään selvä avainsana ja samalla suurin haaste. Ajan arvo on hitaan matkailun tärkein arvo.

Matkailun viitekehykseen liittyy usein suorittamisen tarve: ”jos matkustat paikkaan X, sinun tulee ehdottomasti nähdä asiat Y ja Z” – ja usein vielä koko joukko muitakin must-kohteita, joihin huomaat jonottavasi tuntikaupalla ja lopulta juoksevasi paikasta toiseen peläten silti missaavasi jotain.

Hylkää must-ajattelu ja tee matkalla juuri niin paljon kuin kiirehtimättä ehdit. Rasti opaskirjan sivulla ei ole minkään arvoinen jos sen vuoksi et ehtinyt kurkistaa sille ihanalle kujalle matkan varrella tai pysähtyä maistamaan katukojun herkkuja.

4. Hidas ei laske minuutteja

Rentoon hitaan matkailun tunnelmaan pääset nopeimmin pakottamalla itsesi unohtamaan kellon. Herää aamuisin ilman herätyskelloa ja jätä rannekello koko loman ajaksi matkalaukun pohjalle.

Jos päivän mittaan on ehdottomasti mentävä tiettyyn paikkaan tiettyyn aikaan, aseta kännykkä hälyttämään niin hyvissä ajoin ennakkoon, että voit hälytyksen kuultuasi kaikessa rauhassa hoitaa lähtötoimet miettimättä minuutteja.

5. Antaudu makujen mukaan

Anna aikaa aterioille. Illallinen riittää koko illan ohjelmaksi. Lounaskin saa lomalla kestää kaksi tuntia.

Vaikka et kotioloissa olisi gourmet-herkuttelija, ota projektiksi tutustua ainakin muutamaan uuteen ruokalajiin. Selvitä parhaat ruokapaikat paikallisilta. Älä kysy mitä he suosittelevat turisteille, vaan kysy missä he itse käyvät mieluiten syömässä.

Vuokraa auto ja tutustu viinitiloihin, kalastajakyliin tai maatilamatkailukohteisiin – niistä löydät usein myös ihanimmat paikallisherkut.

6. Matkusta yksin

Jos suunnittelet hidasta matkaa, on tärkeää varmistaa, että matkaseurasi on reissun rytmistä samalla linjalla kanssasi. Kaikkien loma on pilalla, jos yksi on muiden silmissä jarruttaja.

Keskustelkaa suunnitelmista etukäteen ja lähde reissuun yksin, jos tuntuu ettet seurassa pääse rauhoittumaan hitaaseen etenemiseen.

Yksin matkustaminen vie ihanaan keveyden ja vapauden tunnelmaan, joka saa monen sitä kerran kokeilleen haluamaan aina uudelleen tien päälle ilman matkaseuraa. Omiin rauhallisiin ajatuksiin uppoaminen junan ikkunasta maisemia katsellen, rannalla raikkaasta meri-ilmasta nauttien tai illan hämärtyessä yksinäistä viinilasillista hotellin terassilla siemaillen voi olla kiireiselle kaupunkilaiselle suurinta luksusta. Sosiaalisimmillekin meistä se tekee silloin tällöin hyvää.

Teksti: Riikka Krenn / Rantapallo.fi

Supertarjous ❤ Unelmakarttakirja -verkkokurssi nyt -50% alennuksella vain 19,75€.
Synttäriviikon tarjous  on voimassa  sunnuntai-iltaan klo 23.59 saakka.
Lue lisää
close-image
Tarjous -35% ❤ Eevi Vuoriston verkkokurssi tunnelukoista nyt 44,90€ (norm. 69€) - Voimassa maanantai-iltaan klo 23.59 saakka.
Lue lisää
close-image
KIRJAMESSUJEN AJAN KAIKKI KIRJAT -25% ❤ Tarjoushinnat voimassa Hidasta elämää -puodissa sunnuntai-iltaan klo 23 saakka 📚
TÄSTÄ PUOTIIN
close-image
Kampanjan JATKOAIKA maanantai-aamuun klo 07! Valitse kaksi korttipakkaa niin tarjoamme sinulle kolmannen ilmaiseksi ❤
OSTA TÄSTÄ
close-image
Ystävänpäivä lähestyy ❤ Tilaa puodista tasarahahintaan ihanat lahjat ystävälle, rakkaalle tai itsellesi.
Katso ystävänpäivätarjoukset
close-image
TÄNÄÄN KLO 23.59 ASTI: Ymmärrä itseäsi ja suhteitasi -verkkokurssi 49€ (norm. 89€)
Lue lisää
close-image
TÄNÄÄN KLO 23.59 ASTI: Miten lopetat överiempatian -verkkokurssi 49 € (norm. 127 €)
Lue lisää
close-image
Synttärikampanjan viimeinen viikonloppu!
PUOTIIN
close-image