Näin kasvatat luomulaatuisia yrttejä kotona

On aika laittaa yrttien siemenet multaan, jotta kesällä on ikkunalaudalla, parvekkeella tai pihassa silmien ja makunystyröiden ilona hyötykasveja. Jos ruukkutilaa on vähän, kannattaa korvata kaikki koristekasvit kauniilla ja makoisilla yrteillä.

Mutta miten sitten kotona on mahdollista kasvattaa luomulaatuisia yrttejä?

1. Valitse luonnonmukainen multa

Viime kesänä Suomeen saatiin ensimmäiset luomumullat. Eviran hyväksymät Kekkilän luomumullat ovat tutkittuja ja täyttävät luomu-kriteerit. Esimerkiksi Yrttimullassa on käytetty luonnonmukaisia lannotteita. Sen sijaan tavallisissa multaseoksissa on voitu käyttää mitä tahansa lannoitteita.

Puhdasta multaa saa tietenkin myös omasta kompostista. Jos omaa kompostia ei ole, kompostimultaa saa myös ostaa: Kekkilä ja pääkaupunkiseudun kotitalouksien biojätteiden keräyksestä vastaava HSY ovat aloittaneet yhteistyön, jossa Kekkilä jalostaa HSY:n kompostointilaitoksesta saatavan kompostin puutarhamullan raaka-aineeksi. Tiukoista säädöksistä johtuen kompostimultaa ei kuitenkaan voida kutsua luomutuotteeksi.

2. Minimoi lannoitus

Lähtökohtaisesti multaan ei kannata lisätä lannoitteita, sillä ne saattavat häiritä herkkää ekosysteemiä ja samalla parhaiden mahdollisten olojen luomista kasveille. Jos maan ravinteikkuutta on kuitenkin syytä parantaan, kannattaa käyttää luonnonmukaisia lannoitteita: nestemäinen merilevälannoite on yksi parhaista luonnonmukaisista tuotteista. Jotkin yrtit vaativat paljon ravinteita, niiden kasvualustaan kannattaa sekoittaa hyvin maatunutta karjanlantaa.

3. Älä käytä torjunta-aineita

Kemialliset torjunta-aineet tappavat kasveille hyödyllisetkin hyönteiset, älä siis käytä niitä. Kemialliset torjunta-aineet ovat haitallisia myös kasveja syöville ihmisille. Jos tietäisimme, kuinka paljon kaupasta ostetut kasvit todella sisältävät myrkkyjä, kasvattaisimme kaiken ruokamme itse tai ostaisimme sen luomulaatuisena.

4. Valitse kasvupaikka

Kasvata yritit mahdollisimman suojassa ilmansaasteilta. Toisin sanoen vältä yrittien kasvattamista paikassa, jossa esimerkiksi auton pakokaasut pyörivät.

Varmista etukäteen, millaisessa astiassa mikäkin yrtti viihtyy. Vältä kuitenkin liian pieniä astioita, sillä ne aiheuttavat sekä viljelijälle että kasville stressiä: pieni multamäärä tarvitsee kastelua usein. Etsi ”ruukuksi” esimerkiksi vanha peltinen ämpäri tai lävikkö, teekannu tai puulaatikko, vokkipannu tai oliiviöljytölkki. Tai onko vanhoista huonekaluista uudeksi kukkaruukuksi: miten olisi vanhan yöpyödän laatikko?

Lisää ohjeita yrttien istutukseen ja kasvatukseen muun muassa kirjasta:

Deborah Schneebeli-Morrel: Yrttitarha ruukussa, WSOY 2011

Synttärikampanjan viimeinen viikonloppu!
PUOTIIN
close-image
-20% alennusta tarjouspaketeista etukoodilla TARJOUS20 
PUOTIIN
close-image
Korttipakat OSTA 3 MAKSA 2  
PUOTIIN
close-image
Saat kaupan päälle TSEMPPITARRAT kun ostat Perhekalenterin tai Hidasta elämää -kalenterin
PUOTIIN
close-image
24 tunnin ajan -50% etukoodilla TAKATALVI Pipo ja huivi -paketti 
PUOTIIN
close-image