Näin kasvatat luomulaatuisia yrttejä kotona

On aika laittaa yrttien siemenet multaan, jotta kesällä on ikkunalaudalla, parvekkeella tai pihassa silmien ja makunystyröiden ilona hyötykasveja. Jos ruukkutilaa on vähän, kannattaa korvata kaikki koristekasvit kauniilla ja makoisilla yrteillä.

Mutta miten sitten kotona on mahdollista kasvattaa luomulaatuisia yrttejä?

1. Valitse luonnonmukainen multa

Viime kesänä Suomeen saatiin ensimmäiset luomumullat. Eviran hyväksymät Kekkilän luomumullat ovat tutkittuja ja täyttävät luomu-kriteerit. Esimerkiksi Yrttimullassa on käytetty luonnonmukaisia lannotteita. Sen sijaan tavallisissa multaseoksissa on voitu käyttää mitä tahansa lannoitteita.

Puhdasta multaa saa tietenkin myös omasta kompostista. Jos omaa kompostia ei ole, kompostimultaa saa myös ostaa: Kekkilä ja pääkaupunkiseudun kotitalouksien biojätteiden keräyksestä vastaava HSY ovat aloittaneet yhteistyön, jossa Kekkilä jalostaa HSY:n kompostointilaitoksesta saatavan kompostin puutarhamullan raaka-aineeksi. Tiukoista säädöksistä johtuen kompostimultaa ei kuitenkaan voida kutsua luomutuotteeksi.

2. Minimoi lannoitus

Lähtökohtaisesti multaan ei kannata lisätä lannoitteita, sillä ne saattavat häiritä herkkää ekosysteemiä ja samalla parhaiden mahdollisten olojen luomista kasveille. Jos maan ravinteikkuutta on kuitenkin syytä parantaan, kannattaa käyttää luonnonmukaisia lannoitteita: nestemäinen merilevälannoite on yksi parhaista luonnonmukaisista tuotteista. Jotkin yrtit vaativat paljon ravinteita, niiden kasvualustaan kannattaa sekoittaa hyvin maatunutta karjanlantaa.

3. Älä käytä torjunta-aineita

Kemialliset torjunta-aineet tappavat kasveille hyödyllisetkin hyönteiset, älä siis käytä niitä. Kemialliset torjunta-aineet ovat haitallisia myös kasveja syöville ihmisille. Jos tietäisimme, kuinka paljon kaupasta ostetut kasvit todella sisältävät myrkkyjä, kasvattaisimme kaiken ruokamme itse tai ostaisimme sen luomulaatuisena.

4. Valitse kasvupaikka

Kasvata yritit mahdollisimman suojassa ilmansaasteilta. Toisin sanoen vältä yrittien kasvattamista paikassa, jossa esimerkiksi auton pakokaasut pyörivät.

Varmista etukäteen, millaisessa astiassa mikäkin yrtti viihtyy. Vältä kuitenkin liian pieniä astioita, sillä ne aiheuttavat sekä viljelijälle että kasville stressiä: pieni multamäärä tarvitsee kastelua usein. Etsi ”ruukuksi” esimerkiksi vanha peltinen ämpäri tai lävikkö, teekannu tai puulaatikko, vokkipannu tai oliiviöljytölkki. Tai onko vanhoista huonekaluista uudeksi kukkaruukuksi: miten olisi vanhan yöpyödän laatikko?

Lisää ohjeita yrttien istutukseen ja kasvatukseen muun muassa kirjasta:

Deborah Schneebeli-Morrel: Yrttitarha ruukussa, WSOY 2011

Supertarjous ❤ Unelmakarttakirja -verkkokurssi nyt -50% alennuksella vain 19,75€.
Synttäriviikon tarjous  on voimassa  sunnuntai-iltaan klo 23.59 saakka.
Lue lisää
close-image
Tarjous -35% ❤ Eevi Vuoriston verkkokurssi tunnelukoista nyt 44,90€ (norm. 69€) - Voimassa maanantai-iltaan klo 23.59 saakka.
Lue lisää
close-image
KIRJAMESSUJEN AJAN KAIKKI KIRJAT -25% ❤ Tarjoushinnat voimassa Hidasta elämää -puodissa sunnuntai-iltaan klo 23 saakka 📚
TÄSTÄ PUOTIIN
close-image
Kampanjan JATKOAIKA maanantai-aamuun klo 07! Valitse kaksi korttipakkaa niin tarjoamme sinulle kolmannen ilmaiseksi ❤
OSTA TÄSTÄ
close-image
Ystävänpäivä lähestyy ❤ Tilaa puodista tasarahahintaan ihanat lahjat ystävälle, rakkaalle tai itsellesi.
Katso ystävänpäivätarjoukset
close-image
TÄNÄÄN KLO 23.59 ASTI: Ymmärrä itseäsi ja suhteitasi -verkkokurssi 49€ (norm. 89€)
Lue lisää
close-image
TÄNÄÄN KLO 23.59 ASTI: Miten lopetat överiempatian -verkkokurssi 49 € (norm. 127 €)
Lue lisää
close-image
Synttärikampanjan viimeinen viikonloppu!
PUOTIIN
close-image