Luomukauppa syntyi vastapainoksi hypermarketeille Kokkolassa

Keski-Pohjanmaalla sijaitseva Kokkola on ollut jo pitkään hypermarkettien iloittelutannerta. Kymmeniä metrejä maitotuotteita ja röykkiöittäin tehotuotettuja vihanneksia ja lihaa. Henkilökuntaa harvemmin tavoittaa: Missä ne luomuporkkanat sitten oikein ovat? Entä löytyisikö luomukaritsaa?

Tänä keväänä Kokkolassa on kuitenkin koettu entisaikojen tapaan suurta iloa pienestä ja laadukkaasta, kun Luomukauppa Chaga avasi ovensa. Chaga vastaa kysyntään monipuolisesta luomuruokavalikoimasta, henkilökohtaisesta palvelusta ja hyvästä tunnelmasta:

“Monet eivät halua asioida isoissa marketeissa vaan löytää laadukasta ruokaa samasta paikasta, toiset taas haluavat palvelua ja tietoa. Haluamme myös tarjota sellaisiakin herkkuja, mitä ei isoista markeiteista saa”, kertoo luomukauppias Tero Kattilakoski. Teron kanssa kauppaa pyörittää hänen siskonsa Suvi Kattilakoski.

Sen lisäksi että luomukauppa oli luonnollinen jatkumo hypermarketeista suuren luomuvalikoiman pieneen puotiin, se oli myös luonnollinen jatkumo Teron omassa elämässä.

“Olen liikuttanut ihmisiä Pilates-ohjaajan työssäni, ja jo pari viime vuotta olen halunut laajentaa toimintaani ja palveluitani laadukkaan ruoan suuntaan. Vuoden 2010 alussa sitten kirjoitin itselleni, että saman vuoden aikana tapahtuu jokin konkreettinen käänne luomukaupan suhteen.”

Ja niin alkoi tapahtua.

“Syksyllä 2010 kaupungissa toiminut pieni luomuyrittäjä kertoi muuttavansa pois, ja minä tietenkin kerroin omista suunnitelmistani ja halustani jatkaa toimintaa isommassa mittakaavassa. Siskoni Suvin työsuhde Seinäjoella oli päättymässä alkuvuodesta, ja sain houkuteltua hänet mukaan. Siitä se kaikki sitten alkoi.”

Puhutaanpa sitten vähän “siitä itsestään” eli luomusta.

Miksi valita luomua, Tero?

“Vastauksen voisi kiteyttää kolmeen kohtaan:

1. terveellisyys: vähemmän myrkkyjä, enemmän ravintoaineita
2. maukkaus: monissa tuoteryhmissä maku on paljon parempi
3. ekologisuus-kestävyys-eläinten hyvinvointi: luomutuotettu on hellevaraisempaa maaperälle ja eläimille.”

Anna yksi hyvä ravintovinkki.

“Nyt keväällä kun ihmiset alkavat taas puhdistautua, kannattaa nauttia yksi viherpirtelö päivässä, jossa on jokin levä mukana, esimerkiksi Chlorella. Minä tykkään maustaa viherpirtelöni kotimaisella piparmintulla.”

Mitkä ovat mielestäsi Top 3 luomutuotteet?

“Tämä ei ole oma mielipiteeni vaan asiakkaiden, eli seuraavat tuotteet ovat kaikkein kysytyimpiä:

1. Karitsa: katoaa parissa päivässä kylmiöstä aina, kun sitä saa.
2. Omena: porukka on hullaantunut meidän italialaisista omenoista.
3. Kaurahiutale: Ylivieskalaisen Kontion hiutaleessa on jotain maagista.”

INFO
Luomukauppa Chaga

“Chaga on englantia ja tarkoittaa pakurikääpää, joka on yksi parhaista suomalaisista superruoista.”

Omistajat: sisarukset Tero ja Suvi Kattilakoski
Sijainti: Torikatu 16, Kokkola
Chagan valikoimiin kuuluun muun muasssa: tuoreita vihanneksia, hedelmiä, possua, nautaa, karitsaa, poroa, ternimaitoa, juustoja, pähkinöitä, siemeniä, superfoodeja maailmalta, erikoisruokia eri kohderyhmille, mausteita, teetä, kahvia, hunajaa, viljoja, suklaita ja jäätelöitä. Lisäksi myös hygienia sekä ihon- ja kauneuden hoitosarjoja.
Palveluihin kuuluvat myös: smoothiet, ravintoneuvonta, viljan jauhatus ja Chagassa voi pistäytyä myös kahvilla tai teellä
Arvot: Chaga uskoo kotimaisuuteen ja lähiruokaan, mutta sinne on myös kerätty eri maiden ravintorikkaimpia ruoka-aineita ympäri maailmaa. Ekologisuus näkyy myös kaupan sisustuksessa: kalusteet ovat vanhoja kierrätettyjä ja luonnonmateriaaleista tehtyjä, sekä valaistustuksessa käytetään ledejä ja energiansäästölamppuja. Lisäksi kauppiaat pukeutuvat luomupuuvillan ja hamppuvaatteisiin.
Nettisivut: www. chaga.fi

Synttärikampanjan viimeinen viikonloppu!
PUOTIIN
close-image
-20% alennusta tarjouspaketeista etukoodilla TARJOUS20 
PUOTIIN
close-image
Korttipakat OSTA 3 MAKSA 2  
PUOTIIN
close-image
Saat kaupan päälle TSEMPPITARRAT kun ostat Perhekalenterin tai Hidasta elämää -kalenterin
PUOTIIN
close-image
24 tunnin ajan -50% etukoodilla TAKATALVI Pipo ja huivi -paketti 
PUOTIIN
close-image
ALE! -20% yli 40€ ostoihin!
PUOTIIN
close-image
OSTA 3 MAKSA 2  kirjat & kortit 
PUOTIIN
close-image
10€ OSTOSRAHAA etukoodilla FESTARIT10 
PUOTIIN
close-image