Kirjailija haaveilee raukeista päivistä omenapuun alla

Kirjan kirjoittaminen on kaunista käsityötä. Kirja kirjoitetaan sana sanalta, käyttäen materiaalina kirjoittajan ajatusmaailmaa. Tätä prosessia ei voi kone korvata, eikä laadukasta tekstiä saavuteta kiireellä. Uusien maailmojen luominen vaatii hitaita hetkiä, pitkiä pohdiskeluja ja syviä sukelluksia mielikuvituksen maahan. Tämä juttusarja kertoo, miten se onnistuu.

 

 

 

 

Kirjailija Elina Hirvonen, mitä sinulle merkitsee hidas elämä?
Unelmaa, jota kohti pyrin, mutta joka ei vielä ole toteutunut. Ajatus hitaasta elämästä tarkoittaa ennen kaikkea mahdollisuutta nauttia tästä hetkestä ilman, että koko ajan on kiire johonkin seuraavaan juttuun.

Entäpä joutilaisuus?
Tästä hetkestä nauttimista mahdollisimman usein. Joutilaisuus, ikkunasta tuijottelu, hidas kävely rannalla tai kahden tunnin kahvin lipittely on ensiarvioisen tärkeää luovalle työlle, kirjoittamiseen ja elokuvien tekemiseen liittyvät ajatukset putkahtelevat mieleen juuri silloin, kun ajatuksilla on tilaa ja aikaa leijua vapaasti.

Miten vietät täydellisen vapaapäivän?
Kalliolla saaristossa mieheni, tyttäreni ja ystäväjoukon kanssa. Katsomalla merta ja juomalla samppanjaa.

Mitä kirjoittaminen merkitsee sinulle?
Kommunikointia tavalla, joka ei olisi mahdollista muuten. Kirjoittamisen nautinto liittyy lukemisen nautintoon: yksi elämäni vahvimmista muistoista on lukemisen ihmeen kokemus lapsena, mieletön tunne, että lukemaan oppiminen avasi mahdollisuuden kulkea loputtomiin erilaisiin maailmoihin ja löytää fiktiivisistä tarinoista tunnistamisen kokemuksia, jotka saivat tuntemaan, että en sittenkään ole maailmassa yksin.

Mitä kirjoja suosittelet rentoutumiseen?
Tom Hodginsonin joutilaisuutta käsitteleviä kirjoja, Tove Janssonin viisaita kirjoja ja keittokirjoja.

Mitä kirjaa suosittelet inspiraatiota etsivälle?
Eeva-Liisa Mannerin runoja, jotka ovat minulle olleet loputon inspiraation lähde.

Mitä sinulle tulee mieleen sanoista…

…slow food
rauhallista ruuanlaittoa ja syömistä mieluiten yhdessä ison joukon kanssa.

..luomu
En syö lihaa ja tuotantoeläinten kohtelu on niin hirvittävää, että haluaisin ryhtyä vegaaniksi, mutta olen ainakin toistaiseksi ollut siihen liian laiska ja mukavuudenhaluinen. Lievitän huonoa omatuntoa ostamalla maitotuotteet ja kananmunat aina luomuna.

…luonto
Tilaa, jossa voi olla vapaa mainoksilla ja kulutuspaineilla täytetystä kaupunkitilasta. Ihmettelyä ja vapaata kuljeskelua, joka vie mielen usein pyhyyden kokemusta lähenevään ajan ja ikuisuuden pohdiskeluun.

Tulevaisuuden suunnitelmasi?
Kirjoittaa, tehdä elokuvia, viettää rauhallista aikaa miehen ja lapsen kanssa.

Unelmasi?
Asua samassa pihassa rakkaiden ystävien kanssa, istua raukeita päiviä omenapuun alla ja juoda samppanjaa.

**

Elina Hirvonen (s. 1975) on kirjailija, toimittaja ja dokumenttielokuvaohjaaja. Hänen esikoisromaaninsa Että hän muistaisi saman ilmestyi vuonna 2005, ja hänen toinen romaaninsa, Kauimpana kuolemasta, vuonna 2010.

Synttärikampanjan viimeinen viikonloppu!
PUOTIIN
close-image
-20% alennusta tarjouspaketeista etukoodilla TARJOUS20 
PUOTIIN
close-image
Korttipakat OSTA 3 MAKSA 2  
PUOTIIN
close-image
Saat kaupan päälle TSEMPPITARRAT kun ostat Perhekalenterin tai Hidasta elämää -kalenterin
PUOTIIN
close-image
24 tunnin ajan -50% etukoodilla TAKATALVI Pipo ja huivi -paketti 
PUOTIIN
close-image