Valon pisaroita: Katri Helenan kanssa Taivaan tiellä

Tutustuin Katri Helenaan 90-luvun lopussa Leidit levyllä -projektin yhteydessä. Katrista oli aistittavissa jo silloin vahva henkisen maailman läsnäolo ja minulle jäi tunne että jonain päivänä teemme yhdessä töitä. Tämä tapahtuikin 12 vuotta myöhemmin kun istuimme Katrin kanssa työhuoneessani Warnerilla joulukuussa 2012 ja mietimme millaista levyä lähdemme seuraavaksi tekemään.

Kuva: Lauri Laukkanen

Tunnustelin Katrin kanssa varovasti ajatusta levystä, jonka laulujen pohjana olisi Katrin kulkema henkinen matka. Valo ja toivo ovat hehkuneet Katrista läpi hänen pitkän uransa ja aloimme puhumaan levystä, joka voisi tuoda tuon ytimen esiin. Uskalsimme haaveilla musiikista ja teksteistä, jotka lohduttavat ja parantavat mutta ilman mystiikkaa, joka saattaisi hämmentää osaa kuulijoista. Pitkän ja antoisan keskustelutuokion päätteeksi halasimme pitkään ja tunsimme suurta kiitollisuutta. Taivaan tie oli saanut alkunsa.

Seuraavaksi ehdotin Katrille että keräisin pienen ryhmän lauluntekijöitä, joiden kanssa kokoontuisimme yhteen puhumaan elämästä, rakkaudesta, musiikista ja henkisistä teemoista. Tämä retriitti pidettiin huhtikuun alussa 2013 Villa Mandalassa, joka on Loviisan lähellä sijaitseva hyvinvointi- ja retriittikeskus. Siellä Katri luki meille ensimmäistä kertaa henkilökohtaisia kirjoituksiaan, joita hän oli kirjannut muistikirjoihinsa 26-vuoden ajan. Kukaan ei ollut kuullut niitä aikaisemmin.

Kokemus oli meille kaikille vaikuttava. Katrin teksteissä oli kauneutta, voimaa ja viisautta. Välillä tuntui kuin olisimme kuunnelleet maailmanhistorian suurten ajattelijoiden aforismeja. Myöhemmin olen ymmärtänyt että tekstit ovat peräisin samasta lähteestä. Ne välittyvät maailmaan niiden ihmisten kautta, joiden poikkeuksellinen herkkyys kykenee purkamaan mielen rajoittavat lukot ja avaamaan kanavan korkeampaan tietoisuuteen.

Ylärivissä Sampo Manninen (meditaatiokouluttaja), Mia Jokiniva (joogaopettaja), Katri Helena, Eija Hinkkala, Jonnaemilia Kärkkäinen ja Jarkko Meretniemi. Eturivissä Tommi Kalenius, Pequ Nieminen, Kari Haapala ja Timo Kiiskinen. Kuva: Mikko Harma

Mandalan retriitin jälkeen lauluntekijät aloittivat oman työskentelynsä ja jäimme Katrin kanssa odottelemaan demoja. Ensimmäinen laulu, jonka saimme kuunneltavaksi, oli Timo Kiiskisen Taivaan tie. Kappale teki heti suuren vaikutuksen ja antoi kehyksen tulevalle albumille. Olimme oikealla tiellä.

Elokuussa 2013 Radio Suomen toimittaja pyysi Katria vieraakseen Yöradioon, jossa Katri luki muistikirjojensa tekstejä ensimmäistä kertaa julkisuudessa. Ohjelmasta tuli valtavasti kuuntelijapalautetta Yleisradioon. Tämän jälkeen Otavasta ehdotettiin Katrille tekstien julkaisua kirjan muodossa. Katri oli siihen valmis ja Taivaan tie –projekti jatkui Warnerin ja Otavan yhteistyönä.

“Taivaan tie ei ole taivaassa,
se on tie jolla voi sinne kulkea.
Luokse läheisten, luokse rakkaiden.
Sinne vie, sinne vie Taivaan tie.”

Loputkin laulut valmistuivat syksyn 2013 kuluessa ja niistä muodostui tasapainoinen kokonaisuus. Juuri sellainen mistä olimme Katrin kanssa haaveilleet ensimmäisessä palaverissamme vuotta aikaisemmin. Tammikuussa 2014 Katri ja tuottaja Ville Riippa vetäytyivät muusikoiden kanssa maaseudun rauhaan Hollolan Petrax-studioon äänittämään lauluja. Lopputulos on nyt julkaistu Taivaan tie -levyllä, joka sisältää 11 laulua rakkaudesta ja toivosta. Samaan aikaan julkaistiin ensimmäinen kirjaksi koottu kokoelma Katrin muistikirjamerkintöjä.

Uutta! Huhtikuussa 2023 julkaistiin Katri Helenan elämäkerta “Laulaja”. Kuuntele vaikuttava kirja Katri Helenan lukemana Storytelista.

Synttärikampanjan viimeinen viikonloppu!
PUOTIIN
close-image
-20% alennusta tarjouspaketeista etukoodilla TARJOUS20 
PUOTIIN
close-image
VIELÄ EHDIT! Korttipakat OSTA 3 MAKSA 2  
PUOTIIN
close-image