Manipuloivassa porukassa ei ole lupa olla eri mieltä – 3 merkkiä, joista tunnistat manipuloinnin ryhmässä

Huomaatko, että työpaikallasi on vaikeaa ilmaista eriävää mielipidettä? Onko koululuokassa tai opiskeluporukassa sisäpiiri, jonne kaikilla ei ole asiaa? Tunnetko harrastusryhmässäsi pakkoa osallistua sellaiseenkin, johon sinulla ei varsinaisesti olisi aikaa? Manipulointi tuntuu ryhmässä ikävänä paineena, josta on vaikeaa saada otetta. Joskus manipuloija on vain yksi henkilö, mutta toisinaan se on pesiytynyt ryhmän kulttuuriin, jolloin siitä voi olla vaikeaa päästä eroon. Tässä blogissa tarkastellaan, mistä manipuloinnin voi tunnistaa ryhmässä, ja miten siihen voi puuttua.

Joukossa tunteet tiivistyvät

Samanmielisyys on mukavaa, mutta entä jos et olekaan samaa mieltä? Saatat huomata, ettet ryhmätilanteessa haluakaan sanoa mielipidettäsi. Aavistat, mitä mieltä sinun kuuluisi olla, etkä halua paljastaa todellista kantaasi leimautumisen pelossa. Ehkä ryhmän johtohahmo on voimakastahtoinen henkilö, jonka pelkäät suututtavasi. Porukassa saattaa myös elää ajatus, että täällä toimitaan, niin kuin aina ennenkin on toimittu. Jossakin toisessa tilanteessa, kahvihuoneessa tai ohimennen jutellessa saatat huomata, etteivät kaikki muutkaan ole samanmielisiä. Kukaan ei kuitenkaan halua sanoa sitä suoraan yhteisessä keskustelussa.

Manipuloivassa yhteisössä erimielisyyden ilmaiseminen on riski. Siitä saattaa seurata ryhmästä ulossulkeminen tai häpäisy muiden edessä. Muutos yksimielisyyden kulttuuriin vaatii rohkeutta, aikaa ja kärsivällisyyttä. Helpointa se on toteuttaa niin, että pyytää muilta ryhmäläisiltä tukea. Yhdessä uusi ehdotus tai erimielisyys on helpointa tuoda esille. Vaikka muita ei saisikaan heti taakseen, on hyvä silti puhua ääneen siitä, mikä samanmielisten porukassa on vialla. Sanoa vaikka suoraan, että haluaisi kuulla muitakin mielipiteitä ja kysyä vuorotellen muutaman ihmisen kantaa asiaan.

Sisäpiirin lumous

Manipuloivissa yhteisöissä muodostuu helposti sisäryhmä, johon kaikilla ei ole pääsyä. Saattaa vaikuttaa siltä, että johtohahmo muodostaa ympärilleen sellaisen. Joskus näin onkin tapahtunut. Kuitenkin myös sisäpiiriläiset osallistuvat tällaisen dynamiikan rakentamiseen. On mukavaa olla hyväksyttyjen, parhaiden ja erityisten joukossa. Silloin saa tuntea olevansa suosittu ja muut ovat vähemmän tärkeitä. Sisäpiiriläisille on jaossa ehkä parempia työtehtäviä, kutsuja juhliin ja tapahtumiin, tai vaikka mukavampia vastuita.

Sisäpiiriläisen olisi hyvä havaita, ettei ryhmässä toimita reilusti. Työyhteisö tai vaikka harrastusporukka ei toimi parhaalla tavalla, jos toisia kohdellaan huonommin. Suosikeilla on myös parhaat mahdollisuudet rikkoa haitallinen rakenne. Täytyy kertoa suoraan, millainen toiminta vaikuttaa epäreilulta ja ehdottaa, miten voitaisiin toimia tasapuolisemmin. Puuttuminen on ulkokehältä hankalampaa, muttei mahdotonta. Epäreilu käytös täytyy nostaa yhteiseen keskusteluun ja sillä tavoin sitä voidaan muuttaa.

Pakottava vuorovaikutus

Pakko mennä, pakko suostua, ei voi jäädä pois yhtään kertaa. Tällaisia tuntemuksia voit kokea ryhmässä, jossa on pakottavaa vuorovaikutusta. Porukassa voi olla paine toimia johtajan haluamalla tavalla. Kieltäytyminen on tehty ehkä kohtuuttoman vaikeaksi. Siitä seuraa julkisia moitteita, nolaamista tai saatetaan pelätä johtajan suuttuvan. Painostavaa kulttuuria ylläpitää ehkä tarina siitä, miten jotakuta ei kannata hermostuttaa. Jotkut ehkä kertovat monipolvisia selityksiä, jos eivät pysty toteuttamaan odotuksia.

Jämäkkä kieltäytyminen on tällaisessa yhteisössä vaikeaa. Se on kuitenkin ainoa tapa rikkoa sellainen normi, jossa aina suostutaan. Suosittelen kieltäytymistä hyvissä ajoin ja vähäeleisesti. Jos et vaikka pääsee porukan myyjäisiin mukaan, kerro ettet tällä kertaa pääse mukaan. Jos syytä tiedustellaan, voit kertoa, ettei tuo viikonloppu sovi sinulle, koska silloin on muuta ohjelmaa. Pidä kiinni kieltäytymisestä ilman laajoja selityksiä. Näin annat mallin, että näinkin voi toimia. Jos saat osaksesi kiukunpurkauksen, sano suoraan, ettei tarvitse suuttua. Aina voi tarvittaessa pahoitella, ettei joka kerralla pääse mukaan.

Voit tutustua kirjaan ja tilata sen itsellesi TÄÄLTÄ.

 -20% alennusta Seksuaalisuus -kategorian tuotteista 16.2. asti etukoodilla NAUTINTO20 
PUOTIIN
close-image