Näin manipuloija vetelee tunnenaruistasi

Manipulointi on salakavala keino saada joku toimimaan omien etujen mukaisesti. Se voi olla tiedon vääristelyä, tietyn näkökulman korostamista, tai jopa suoraa valehtelua. Manipuloiduksi tulevalle siitä syntyy usein hämmennystä ja ristiriitaisia tunteita. Miksi manipulointi kuitenkin toimii? Tässä blogissa tarkastellaan sitä, millaisista tunnenaruista manipuloija vetää saadakseen oman tahtonsa läpi.

Myönteiset tunteet saavat myöntymään

Manipulointi mielletään usein hyvin kielteiseksi ilmiöksi. Usein manipuloija kuitenkin hyödyntää nimenomaan myönteisiä tunteita. Kehut ja imartelu ovat tyypillisiä keinoja saada sinut suostumaan johonkin sellaiseen, jota saattaisit epäröidä. Kun sinä olet niin taitava leipomaan, niin voisitkohan tehdä juhliin kakun? Kehuminen voi tuntua lahjalta, johon tarvitaan vastalahja. Suostut, vaikka jälkikäteen saatat harmitella, miksi leivot vuosi toisensa jälkeen toisten juhliin.

Yhtä lailla voi tuntua ihanalta, jos toinen arvostaa ystävyyttäsi. Olet luottamuksen arvoinen, tärkeä ja erityinen. Sitä voidaan myös käyttää sinua vastaan. Manipuloiva ystävä vaatii sinulta huolien kuuntelemista ja kannattelua, erityisiä palveluksia tai vaikka tärkeiden juhlapyhien viettämistä aina yhdessä. Hän tietysti pettyisi, jos sinä, erityinen ystävä, haluaisitkin joskus tehdä jotakin muuta. Tarvitseva ystävä nostaa empatian tunteesi pintaan, etkä raaski olla toimimatta kuten hän pyytää.

Kielteinen tunnenaru kiristää

Joskus manipuloija hyödyntää meissä helposti herääviä kielteisiä tunteita. Jos et nyt auta, niin sitten kyllä seuraa jotakin ikävää. Uhka voi olla sekin, että juuri manipuloijalle tapahtuisi jotakin kurjaa. Hän uhriutuu ja vaatii sinua pelastajaksi kerta toisensa jälkeen. Manipuloijan toiveista kieltäytyminen ehkä nostaisi pintaan niin kovaa syyllisyyttä, ettei tunnukaan mahdolliselta sanoa ei.

Pahimmillaan manipuloinnissa on mukana jotakin ihan todellista uhkaa. Se saattaa olla vihjaus siitä, mitä sinusta puhutaan työyhteisössä tai vaikka viittaus jonkin sinulle tärkeän asian perumiseen. Manipuloija saattaa taitavasti käyttää tietoa, jota hänellä on sinusta ja toiveistasi. Jokainen meistä reagoi hätäisesti, kun jokin itselle tärkeä tai merkityksellinen asia on uhattuna. Ääritapauksessa uhka voi olla fyysistäkin, jolloin on syytäkin harkita tarkkaan toimintaansa.

Manipuloinnin vastustaminen

Omien tunteiden sietäminen on joskus haastavin osa manipuloinnin vastustamista. Se valtava syyllisyys tai huono omatunto, joka kieltäytymisestä seuraa, on vaikeaa kestää – ainakin aluksi. Harjoittelu kannattaa, ja esimerkiksi toistamistekniikalla viesti lopulta menee perille. Silloin omaa kieltäytymistä toistetaan johdonmukaisesti, ja omat vuorosanat voi vaikka kirjoittaa etukäteen. Samalla tulee mielikuvissa harjoiteltua, miltä tuntuu vastustaa, kun toinen ei halua hyväksyä kieltävää vastausta.

Mieti siis etukäteen, missä rajasi kulkevat, jotta tunnistat sen selkeästi itse. Silloin sinun on helpompi tositilanteessa pitää rajastasi kiinni ja kommunikoida se toiselle.
Joskus mukana voi olla pelkoa siitä, että manipuloija vahingoittaisi itseään tai muita. Erityisesti pelko voi lamauttaa niin, ettei oman toiminnan harkitseminen onnistu parhaalla tavalla. Ole siis itsellesi armollinen, sillä omista rajoista kiinni pitäminen on oppimisprosessi.

Voit tutustua kirjaan ja tilata sen itsellesi TÄÄLTÄ

3 KORTTIPAKKAA yht. 49€!  
PUOTIIN
close-image