”Puhuminen on hopeaa, vaikeneminen kultaa” väittää vanha suomalainen sananlasku. ” On parempi pitää suunsa kiinni ja antaa muiden luulla idiootiksi, kuin avata suunsa, ja poistaa kaikki epäilykset”, kuuluu toinen tuttu sanonta, jota on väitetty mm. Lincolnin lausumaksi. Vaikenemiseen kannustavia lausahduksia löytyy useita.
Hiljaisuudessa ei ole mitään vikaa. Yhteyttä toiseen ei voi luoda, jos on koko ajan äänessä eikä kuuntele toista. Ongelmallista on se, jos ottaa puhumattomuudesta itselleen toimintatavan ja pysyttelee koko ajan vain kuuntelijan roolissa.
Jos olemme hiljaa keskustelussa, toinen ihminen alkaa mielessään täyttää omilla selityksillään ne kohdat, joita ei ääneen sanota. Mieli ei pidä epävarmuudesta ja alkaa keksiä syitä ja selityksiä. Sisäinen selitystehdas suoltaa monenlaisia selityksiä toisen motiiveista ja ajatuksista.
”Se on varmaan niin järkyttynyt, ettei saa sanaa suustaan”
”Vaikeneminen on myöntymisen merkki”
”Sitä ei varmaan kiinnosta tämä koko asia”
”Siitä tämä on niin tyhmä idea, ettei se viitsi sanoa mitään”
Me ihmiset olemme luonnostaan tarinankertojia. Mielellä on taipumus muuttaa yksittäiset, irralliset tapahtumat eheäksi kertomukseksi.
Täytämme tiedossamme olevat aukot luomalla selityksiä asioille ja tapahtumille, joiden syytä emme tunne. Alitajuisesti mieli hakee koko ajan selityksiä ja saattaa yhdistää satunnaisistakin jutuista yhteensopivia kokonaisuuksia. Saatamme niputtaa tapahtumat, joilla ei oikeasti ole mitään tekemistä keskenään ja kuvitella näin virheellisiä syy-seuraussuhteita. Alamme luoda itse tarinoita tapahtumien syistä.
Samalla tulkitsemme koko ajan toisten kehon kieltä – ilmeitä, eleitä ja asentoja.
Esimerkiksi, jos joku ei sano mitään ja näyttää vakavalta, saatamme olettaa, että hän on vihainen. Ikävintä on, että usein kuvittelemme tulkintojemme olevan oikeita ja toimimme niiden perusteella.
Virheellisten tulkintojen torppaamiseksi olisi hyvä saada kaikkien ääni mukaan keskusteluun. Meistä kukaan kun ei ole ajatustenlukija, vaikka niin kuvitteleekin.
Ellei toinen puhu, kannattaa kysyä hänen mielipidettään, kokemustaan ja ajatuksiaan keskusteltavasta asiasta. Silloin ei tarvitse käyttää sisäisiä tulkkeja, joiden käännökset ovat usein todellisuutta vääristäviä.
Tutustu Reijan Rohkeasti rehellinen -itseilmaisukortteihin, jotka auttavat lisäämään itsetuntemusta, sosiaalista rohkeutta ja rehellisempää puhetta. Korttien avulla tunnistat pohdit ja purat avoimuuden ja rehellisyyden esteitä. Löydät kortit TÄÄLTÄ.