Kaikki kiusaaminen työyhteisöissä ei ole näkyvää. Vaikka suuri osa tilanteista jää piiloon, se ei tarkoita, etteikö ikävä ja vähättelevä käytös vaikuttaisi sen kohteeksi joutuneeseen tai etteikö satuttavia tilanteita olisi lainkaan tapahtunut.
Vaikka työpaikkakiusaaminen ei jätä läimäisyn tai potkun kaltaisia näkyviä jälkiä ja mustelmia, on henkisen väkivallan jättämä jälki silti tuntuva ja kipeä. Henkinen väkivalta vaikuttaa psyykkiseen ja fyysiseen terveyteen sekä aiheuttaa monenlaista oireilua. Pahimmillaan vaurioittava tilanne voi aiheuttaa trauman kiusatulle.
Esihenkilöllä on velvollisuus puuttua epäasialliseen käytökseen, ja myös työntekijöillä on velvollisuus ilmoittaa ikävästä kohtelusta. Kumpikaan ei hoida aina velvollisuuttaan.
Yksi syy siihen on, ettei työyhteisö osaa aina tunnistaa tilannetta väkivallaksi. Toinen syy voi olla, että tapahtunutta on vaikea todistaa muille.
Omaa kokemusta on vaikea käsitellä, mikäli muu työyhteisö ei tunnista kiusaamista ja vahvista sitä tapahtuneeksi. Erityisen haastavaa se on, mikäli itse tunnistaa tilanteen, mutta muu työyhteisö ei ota puuttumista tosissaan tai usko kiusaamista tapahtuneen. Tätä käsittelin jo aiemmassa kirjoituksessani.
Huonosti ei voi vain kiusattu, vaan myös työtoveri, joka joutuu todistamaan henkistä väkivaltaa työyhteisössään. Puuttuminen on siis hyvin tärkeää – sekä koko työyhteisön asia.
Vastaa kyselyyn aiheesta
Kirjoitan paraikaa kirjaa työpaikkakiusaamisesta. Bazar julkaisee kirjan Hidasta elämää -kirjasarjassa keväällä 2026.
Kerään kirjaan tarinoita ja kokemuksia henkisen väkivallan kokemuksista työelämässä. Haluaisitko olla yksi vastaajista? Voit myös kertoa kokemuksistasi ilman, että sinun täytyy vielä päättää, haluatko tarinaasi julkaistavaksi. Kyselyyn voit vastata tästä linkistä.
Kokemuksesi voi olla edelleen hyvin satuttava. Tarinasi voi kuitenkin auttaa muita saman kokeneita tai juuri nyt haastavassa tilanteessa olevaa. Jokainen vastaus myös lisää kirjani painavuutta ja tärkeyttä.
Kyselyn vastauksia käsittelen luottamuksellisesti. Pyydän sähköpostiosoitetta, jotta voin varmistaa kertomuksen luotettavuuden. Yhteystietosi ja alkuperäinen tarinasi ovat vain minun tiedossani.
Olen taustaltani työyhteisösovittelija. Edellisen kirjani nimi on Se ei johdu sinusta – Vähättelyn historia työelämässä (Avain 2021). Edistän turvallisempaa työelämää myös päivätyönäni työelämän kehittämispäällikkönä.
Julkaisen anonymisoituja kertomuksia myös sometileilläni LinkedInissä ja Intagramissa nimellä @tiinaemiliakaunisto, mikäli vastaaja on antanut siihen luvan.