Tunnista hiljainen manipulointi parisuhteessa

Kodin tunnelma muuttuu puolison tullessa kotiin tai huomaat hengittäväsi kevyemmin heti, kun hän on lähtenyt. Keskustelu jostakin aivan tavallisesta asiasta saattaa jättää sinulle hämmentyneen tunteen. Saatat havahtua suostuneesi johonkin itsellesi epämiellyttävään ja jäät pohtimaan, teitkö kompromissin, vai tulitko juuri manipuloiduksi. Pelkäät nostaa keskusteluun jonkin asian, koska arvelet sen hermostuttavan kumppaniasi. Tällaiset huomiot voivat kertoa hiljaisesta manipuloinnista parisuhteessa, jota ei aina ole kovin helppoa tunnistaa.

Suostuttelua surun kautta

Manipuloinnissa herätetään toisessa henkilössä tunteita, joiden avulla häntä pyritään ohjailemaan. Vuorovaikutuksessa pyrimme luonnostaankin toimimaan niin, ettei toiselle tulisi paha mieli. Siksi pienetkin pahastumisen tai surullisuuden ilmaukset ovat tehokkaita manipuloinnin keinoja. Tulee syyllinen olo, jos pahoittaa toisen mielen omalla toiminnallaan. On monia tapoja ilmaista pienin elein tai kierrellyin ilmauksin, että on toiseen pettynyt tai harmissaan. Jos aiot katsoa lempisarjaasi tv:stä, riittää kumppanin synkeä ilme ilmaisemaan, ettei tämä ole siitä mielissään. Ehkäpä alatkin siitä lähtien katsomaan sarjan silloin, kun hän ei ole kotona tai menet mieluummin katsomaan sen jonkun ystävän kanssa.

Varsinkin pidemmässä parisuhteessa toiseen tutustutaan ajan kanssa, ja alkuvaiheessa pyritään löytämään tapoja toimia toiselle mieleisellä tavalla. Laitat ruuan mielelläsi, perut iltamenot, jos toisella oli rankka työpäivä tai suostut sänkypuuhiin, jos toinen ilmaisee siihen halukkuutta. Ajan myötä miellyttämisen tarve vähenee. Tietysti kumppania haluaa silti huomioida, mutta voi käydä raskaaksi olla mieliksi toiselle joka hetki. Kompromissiin pitäisi olla jokin muukin syy kuin se, että toiselle voi tulla paha mieli. Ehkäpä hänen ei tarvitse pitää kaikesta, mitä sinä teet.

Tunteita kannattaa nostaa puheeksi ja kysyä tunteista suoraan. Sanoittaminen selkeyttää tilanteita. Selkiyttävä kysymys, kuten ”tuleeko sinulle paha mieli, jos katson tämän sarjan jakson?” auttaa avaamaan tilannetta. Onko pahastumiseen jokin vakavasti otettava syy, vai haluaako toinen kontrolloida tekemisiäsi liiallisesti. Voit myös kertoa itse omista tunteistasi, joita toisen käytös sinussa herättää.

Uhkaava ilmapiiri

Uhkaava tunnelma parisuhteessa on aina hälytysmerkki. Jos huomaat pelkääväsi kumppanin reaktioita, pysähdy välittömästi analysoimaan kokemiasi tilanteita. Kokemasi uhka ei hiljaisessa manipuloinnissa välttämättä ole mitään konkreettista. Se voi olla pelkoa, että hän saattaisi jättää sinut yksin tai sitten pelkoa pahasta riidasta tai toisen vihastumisesta. Kaikenlaiset riidat eivät kuulu parisuhteeseen. Käytöstäsi voidaan manipuloida helposti yhdellä ilkeällä kommentilla, jonka jälkeen alat pelätä riidan syntymistä.

Huomaatko, ettet enää halua kertoa mihin olet menossa tai että ensi viikonloppuna on ystävän juhlat? Koitat ehkä mielistellä kumppania keskusteluissa ja kertoa mieluiten vain sellaisia asioita, joita arvelet hänen haluavan kuulla? Saatat vältellä itsellesi tärkeitä puheenaiheita, koska epäilet kumppanisi hermostuvan niistä.

Jos koet parisuhteessa toistuvasti toisen mitätöivän sinulle tärkeitä ajatuksia tai mielipiteitä, saatat olla henkisen väkivallan kohteena. Tarkastele sitä, miten vapaasti uskallat puhua eri aiheista ja vertaa keskusteluilmapiiriä vaikka ystävien kanssa käytyihin keskusteluihin. Mikäli kumppanin reaktioiden pelkääminen saa sinut valikoimaan tarkkaan puheenaiheet, niin todennäköisesti kyse on hiljaisesta manipuloinnista.

Suluissa sanottua

Manipulointi liitetään tyypillisesti vuorovaikutustilanteisiin ja keskusteluun, mutta läheskään aina asioita ei sanota ääneen. Tyypillisiä parisuhteen manipuloinnin keinoja ovat tuhahdukset, kiukkuiset äänenpainot ja muut tyytymättömyyden ilmaukset.

Jos joka kerran ystävien tapaamiseen lähtiessäsi saat kumppaniltasi tympääntyneen katseen, viesti kyllä tulee perille ilman sanojakin. Kavereiden kanssa ulos lähteminen ei ole hyvä juttu. Tuntuu kuin ilme tai ele sanoisi sen jopa voimakkaammin kuin sanat. Siihen on myös vaikeampaa puuttua, sillä toinenhan ei sanonut mitään.

Hiljaisuus on voimakas viesti. Jos kertoessasi jostakin sinulle tärkeästä asiasta tai vaikka hauskasta sattumuksesta kumppani ei reagoi mitenkään, jää viesti epäselväksi. Jäät miettimään, sanoitko jotakin outoa tai kommunikoitko väärällä tavalla. Muutat ehkä viestimisen tapaasi, jotta saisit hänet mukaan keskusteluun. Ehkäpä vaihdat aihetta johonkin hänelle mieluisaan.

Mykkäkoulu on yksi manipuloinnin muoto. Se voi alkaa riidasta tai pienestäkin erimielisyydestä. Pitkän hiljaisuuden jälkeen olet todennäköisesti helpottunut, että puheyhteys on viimein palautettu. Seurauksena voi olla, että varot jatkossa olemasta eri mieltä.

Jos puheeksi ottaminen johtaa hyvään keskusteluun, se voi parantaa parisuhteen laatua merkittävästi. Jos taas keskusteluyritykset saavat vastaansa hiljaisuutta tai kommentteja liiallisesta herkkyydestäsi, on tilanne haastavampi. Hyvään ja avoimeen vuorovaikutukseen pyrkiminen on kuitenkin todella arvokasta, sillä onhan parisuhde usein niitä elämän tärkeimpiä ja läheisimpiä ihmissuhteita.

Voit tutustua kirjaan ja tilata sen itsellesi TÄÄLTÄ.

Korttipakat OSTA 3 MAKSA 2  
PUOTIIN
close-image