Miksi ihminen satuttaa pahasti heitä, joita rakastaa eniten?

Kirjoittaja Terhi Ketola-Huttunen on TM, psykoterapeutti, pariterapeutti, perheneuvoja ja vireysvalmentaja. Hän tekee päivätyökseen yksilöpsykoterapiaa ja pariterapiaa sekä vireystilavalmennusta vastaanotollaan Espoon Pohjois-Tapiolassa. Lisäksi hän luennoi, kouluttaa ja kirjoittaa tietokirjoja. Erityinen kiinnostuksen kohde on naisnäkökulma vihaan, muihin hankaliin tunteisiin sekä itsetunnon kysymyksiin. Kirjoittaja on työskennellyt aiemmin perheneuvojana sekä seurakunta- ja vankilapappina. Viha voimaksi – Vaikeat tunteet ihmissuhteissa (Tammi, 2024) on hänen uusin tietokirjansa, jonka hän on kirjoittanut yhdessä Heli Pruukin kanssa.

Terhi Ketola-Huttunen

Läheinen ihmissuhde nostaa esiin kaikki tunteet

Ihmisen mieli on välillä mielenkiintoisen mustavalkoinen. Kun puhumme parisuhteista ja läheisistä ihmissuhteista, välillä tuntuu, että perususkomus on: niiden tulisi olla helppoja ja täynnä mukavia tunteita. Päivänpaistetta, lämpöä, rakkautta ja iloa. Ymmärrystä, kuulluksi ja nähdyksi tulemista.

Tämä kaikki on totta ja silti tarvitaan realistisemmat silmälasit, joiden läpi tutkia, mitä kaikkea ihmissuhteet pitävät sisällään. Hyväkin ihmissuhde pitää sisällään pettymyksiä, surua, vihaa, yksinäisyyttä ja vaikeita ajanjaksoja. Hyvässäkin suhteessa voidaan ajautua eron partaalle, rämpiä kriisin läpi ja kadottaa toivo. Olla pettyneitä itseen ja toisen toimintaan. Tulla petetyksi eri tavoin ja silti jatkaa yhdessä.

Kaikki tunteet ovat olemassa siellä, missä on rakkautta. Tämä pätee vanhemman suhteessa omaan lapseen, kumppaniin, omiin vanhempiin, ystäviin, toisinaan myös exiin. Ihmisen perustunteet elävät meissä jokaisessa – kysymys on enemmänkin siitä, kuka ne tunnistaa ja uskaltaa ottaa käsittelyyn. Ja vielä syvempi kysymys on, kuinka paljon jätämme jakamatta tunteitamme menettämisen pelon ja konfliktin pelon vuoksi?

Kaikki tunteet ovat olemassa siellä, missä on rakkautta.

Käsittelemätön trauma tuhoaa ihmisiä yksitellen ja yhdessä

Ajattelen, että käsittelemättömän trauman voima on paljon isompi kuin välillä uskallamme edes ajatella. Olen surrut urani aikana paljon sitä, mitä on ehtinyt tapahtua ennen kuin ihminen on päässyt avun piiriin. Pahimmillaan tämä on voinut tarkoittaa esimerkiksi vakavia väkivallantekoja omaa kumppania tai lasta kohtaan, pettämisten sarjaa, addiktioihin uppoutumista, erilaisten aggression muotojen käyttämistä, kuten pitkittynyttä mykkäkoulua toistuvasti.

Se, mistä olen eniten iloinnut, ovat ihmiset, jotka hakevat apua traumoihin! Ihailen jokaista ihmistä, joka ottaa vastuun omasta elämästään ja päättää: minä katkaisen tämän kierteen. Käsittelen omia suremattomia suruja, tutustun omaan vihan käyttööni, haen muutosta. Tällöin katson silmästä silmään omaa avuttomuuttani, haavoittuvuuttani ja myönnän, että omalla käytökselläni on vaikutusta koko lähipiiriin.

Käsittelemätön trauma jatkaa kulkuaan niin kauan kuin sen antaa jatkaa matkaa. Trauman läpikäynti ei tapahdu viikossa, ei kuukaudessa, mutta pitkäjänteisellä työllä traumalta saadaan vietyä sen valtava voima. Se voima, joka voi pahimmillaan tuhota yksittäisiä ihmisiä, mutta myös parisuhteita, lähisuhteita ja jopa kokonaisia sukuja.

Siksi oman elämäntarinan, itsetuntemuksen lisääminen on niin keskeisessä roolissa, kun lähdemme hakemaan muutosta. On ymmärrettävä, mistä tietynlainen käytös on saanut kasvualustansa ja miten sitä voi omalla toiminnallaan lähteä muuttamaan.

Chisun kappaleessa Sama nainen lauletaan:

”Mä muistan kyllä
Ne kirosanat ja syyttelyn
Ja anteeksi annan
Jopa sen pahoinpitelyn”

Chisun laulunsanat kuvaavat osuvasti myös traumadynamiikkaa. Ongelmaksi ei muodostu pelkästään ihminen, joka esimerkiksi käyttää väkivaltaa, vaan myös läheisriippuvainen kumppani, joka käsittelee omia traumojaan jäämällä suhteeseen. Tämä voi pahimmillaan tarkoittaa vaikkapa sitä, että läheisriippuvainen äiti ei osaa myöskään suojata omia lapsiaan lähtemällä väkivaltaisesta suhteesta. Näin molempien vanhempien käsittelemättön traumahistoria siirtyy seuraavan sukupolven kannettavaksi.

Ihmisten syyllistäminen tästä ei kuitenkaan paranna, vaan se, että kipu tulee kohdatuksi. Se vaatii turvallisen suhteen, jossa voi tiputtaa naamion kerrallaan pois. Ja kun naamioita on riittävästi riisuttu, löytyy lopulta ihmisen autenttinen minuus. Se on kaunis hetki, kun ihminen saa vihdoin olla oma itsensä.

Trauman läpikäynti ei tapahdu viikossa, ei kuukaudessa, mutta pitkäjänteisellä työllä traumalta saadaan vietyä sen valtava tuhovoima.

Rakkaus ja kipu kulkevat aina käsi kädessä – halusimme tai emme

Rakkaus ja kipu ovat kolikon kaksi puolta. Emme voi saada sellaista pakettia, joka on täynnä rakkautta, mutta ei kipua.

Läheiset ihmissuhteet tuovat usein mukanaan tunteita, jotka koemme hankaliksi. Miksi lopulta koemme tunteet niin hankaliksi? Suurin osa suomalaisista ei ole saanut omille tunteilleen tarpeeksi peilausta lapsena, ja siksi tunteet ovat vaikean tuntuisia aikuisuudessa. Siksi tunnetyöskentelyä voi joutua opettelemaan vanhemmallakin iällä.

Kaiken opettelun keskellä on tärkeää kuitenkin muistaa – me kaikki teemme virheitä, sanomme vääriä sanoja, teemme tekoja, joita häpeämme myöhemmin. Kukaan ei ole suojassa siltä, että ihmissuhteissa tulee ristiriitoja, välien viilenemisiä, eroja. Elämään sisältyy myös tosiasia, että suhteet välillä loppuvat, ja silloin niiden kuuluukin loppua. Kaikkia ihmissuhteita ei pysty pelastamaan, vaikka miten haluaisimme ja yrittäisimme.

On tervettä osata myös tunnistaa se raja, kun jokin tulee päätökseen. Ympyrä voi sulkeutua työpaikan, kodin, kaupungin, ystäväpiirin, parisuhteen tai minkä tahansa osalta. Ja sille on myös paikkansa. Kaikki suhteet elämässä eivät ole elämänmittaisia, vaan jotkut ovat pienen matkan pituisia. Silti lyhyelle suhteelle voi nähdä myös arvon. Arvo voi olla vaikkapa tärkeä opetus, minkä joku ihminen opetti lyhyellä käynnillään. Arvoa ei pidä mitata aina suhteen pituudessa.

Riidat, mykkäkoulut, mielipide-erot, etäisyyden otot – vaikeat tunteet aiheuttavat ihmissuhteissa paljon kärsimystä. Terhi Ketola-Huttusen ja Heli Pruukin realistinen ja ihmistä ymmärtävä opas Viha voimaksi – Vaikeat tunteet ihmissuhteissa kertoo, miten käsitellä läheisten välillä vellovia vaikeita tunteita. 

Kun osaat säädellä omia tunteitasi ja ymmärrät niitä myös toisissa, voit paremmin niin parisuhteessa, vanhempana, ystävien kanssa kuin työpaikoillakin.

Tutustu Viha voimaksi -kirjaan TÄÄLLÄ.

3 KORTTIPAKKAA yht. 49€!  
PUOTIIN
close-image