Hahmo verhon takana.

Tiedon pimittäminen töissä on työpaikkakiusaamista

Jätettiinkö sinut vaille tärkeää tietoa töissä? Unohdettiinko sinut sähköpostiketjusta vai jäitkö ilman kutsua tärkeään palaveriin? Tekikö jokin pieni joukko käytännössä päätöksen, mutta sinua ei otettu mukaan? Hiekoittaako joku työtäsi salaamalla olennaista tietoa?

Tiedon pimittäminen on yksi seitsemästä herruustekniikasta. Tiedon ulkopuolelle jättäminen on hienovarainen, mutta tehokas tapa kiusata työkaveria. Unohtamisessa on helppo vedota tahattomuuteen, vaikka se olisi ollut tarkoituksellista harhauttamista.

Unohtaminen on kuitenkin hyvin tavallista kiireisessä työelämässä. Oleta alkuun aina, että tiedonjaon ulkopuolelle jättäminen on tahatonta, koska niin voi usein olla. Myös tahattomassa tilanteessa sinulla on oikeus muistuttaa, että sinut on otettava mukaan.

Miten toimia tilanteessa?

Tukholman yliopiston tutkijat ovat pohtineet tapoja, joilla eri herruustekniikoita voi vastustaa. Jos joku pimittää sinulta tietoa, voit toimia esimerkiksi seuraavin tavoin:

  1. Huomauta muille, ettei kaikkea tietoa ole välitetty. Huomauta myös, jos vaikuttaa siltä, että päätöksiä on tehty ilman sinun tai jonkun muun olennaisen tahon läsnäoloa.
  2. Vaadi, että asia tulee käsiteltäväksi uudelleen niin, että tiedon ja päätöksen ulkopuolelle jätetyt pääsevät kertomaan näkemyksensä. Pyydä tarvittaessa siirtämään määräaikoja, jotta se onnistuu.
  3. Jos keskustelussa olevan päätöksen lopputulos on selvästi jo päätetty jossain muussa yhteydessä, on sinulla myös tässä tilanteessa vaihtoehto. Totea, että onpa hienoa, että sinulla on valmis johtopäätös. Kerro se meille, niin voimme myös itse kertoa omat johtopäätöksemme.
  4. Jos tilanne toistuu, kerro esihenkilölle, johtajalle tai henkilöstöhallinnon edustajalle, että sinulle jätetään toistuvasti tietoa välittämättä tai sinut pidetään työtäsi koskevien päätösten ulkopuolella.

Entä jos neuvot eivät toimi?

Kun julkaisin kirjan vähättelystä, minulta kysyttiin tiedon jakamisen unohtamisesta kiusaamisen keinona. Kysyjä oli toistuvasti pyytänyt työkaveria ottamaan hänet mukaan sähköpostiketjuihin, mutta tämä ei ollut niin tehnyt. Unohtaminen oli työtoverin mukaan tahatonta eikä tarkoituksellista.

Huomauttaminen ei siis tuonut tulosta. Tällaisessa tilanteessa voit pyytää muita työkavereita tarkistamaan, oletko saanut lähetettyjä tietoja tai oletko mukana sähköposteissa.

Jos tilanne on todella tukala, pohdi myös työpaikan tai osaston vaihtamista. Tästä kirjoituksestani löydät eri tahoja, joiden puoleen voit kääntyä.

Lue seuraava blogikirjoitukseni

Seuraavassa blogikirjoituksessani on aiheena kaksinkertainen rangaistus. Saat keinoja haastaa tätä viheliäistä herruustekniikkaa, jota on vaikea tunnistaa ja torjua tehokkaasti.

Olen käsitellyt aiemmissa blogikirjoituksissani kahta muuta seitsemästä herruustekniikasta. Voit lukea ne näistä linkeistä:

Herruustekniikka 1. Näkymättömäksi tekeminen

Herruustekniikka 2. Naurettavaksi tekeminen

Viisi herruustekniikan eri muotoa nimesi alun perin norjalainen psykologi ja filosofi Ingjald Nissen 1940-luvulla. Sosiaalipsykologi Berit Åsin teki tekniikat tunnetuksi 1970-luvulla ja lisäsi mukaan kaksi uutta tekniikkaa.

Aiheeseen liittyviä tuotteita Hidasta elämää -puodissa:
3 KORTTIPAKKAA yht. 49€!  
PUOTIIN
close-image