Näistä merkeistä tiedät, että olet liian kiltti

Teksti: Gummerus

Sanotko olevasi samaa mieltä, vaikka olet eri mieltä? Asetatko muiden tarpeet ohi omiesi? Koetko olevasi liian kiltti? Et ole yksin. 

Nämä 4 liiallisen kiltteyden merkkiä on poimittu kolmesta kirjasta, joissa käsitellään kiltteyttä:

1. Suostut muiden tahtoon, koska koet riittämättömyyttä

”Suostun mihin tahansa, muutan olemustani sen mukaan, mitä toinen tahtoo. Vaistoan mitä pitää sanoa ja tehdä, mitä mieltä olla mistäkin asiasta. Se ei ole manipulaatiota, en tee sitä tietoisesti, en pyri hyötymään tai valehtelemaan. Yritän vain riittää. Selviytyä.” – Antti Rönkä romaanissaan Kiltti poika

2. Olet jo lapsesta asti yrittänyt sopeutua muiden raameihin

”Ei saisi ripustautua muihin, ei takertua, ei janota kenenkään seuraa tai hyväksyntää. Mutta niin käy, jos oppii jo lapsena kyselemään lupaa ja sovittamaan olemisensa muiden raameihin, raameihin joita muut eivät kenties edes aseta, mutta joita kuvittelee muiden asettavan.” – Antti Rönkä romaanissaan Kiltti poika.

3. Yrität olla kaikessa hyvä, ettet herättäisi närkästystä

”Olen aina ollut kiltti tyttö. Olen ollut kunnollinen ja tunnollinen. Olen käynyt kouluni yli ysin keskiarvolla ja suorittanut aina sen, mitä minulta odotetaan – ja enemmän. En ole koskaan halunnut herättää närkästystä, provosoida tai ärsyttää.” – Tuija Pehkonen: Ei enää kiltti tyttö – Oppitunteja tottelemattomuudesta

4. Kehosi ”pakottaa” miellyttämään, että selviytyisit hengissä

”Autonomisen eli tahdosta riippumattoman hermoston tehtävänä on pitää meidät hengissä, ja miellyttäminen on eräs sen selviytymisreaktioista uhkaavassa tilanteessa. Se liitetään usein samaan kategoriaan kuin yleisesti tunnetummat taisteleminen, pakeneminen ja jähmettyminen, jotka ovat luonteeltaan synnynnäisempiä. – – – Miellyttäminen ei toisin sanoen ole tyhmyyttäni, huonouttani, heikkouttani tai kyvyttömyyttäni. Se on hermostoni inhimillistä perustoimintaa, jolla on juurensa elämäni tapahtumissa. Tämän ymmärtäminen on ollut lohdullista ja huojentavaa.” – Johanna Pohjola: Vapaaksi miellyttämisestä – Toipumiskirja hyväksynnän hakijoille

Löydät kirjat Kiltti poika, Ei enää kiltti tyttö ja Vapaaksi miellyttämisestä Gummeruksen verkkokaupasta TÄÄLTÄ.

Koodilla HIDASTAELAMAA saat 25 % alennuksen kirjan hinnasta.

Antti Rönkä: Kiltti poika (romaani)

Kirjailija Antti Röngän romaani Kiltti poika kertoo nuoresta aikuisesta, joka on kasvanut kiltiksi ja miellyttänyt jokaista, kunnes yhtenä viikonloppuna kaikki alkaa purkautua. Romaani kuvaa milleniaalisukupolven ahdistusta ja omat rajat rikkovaa kiltteyttä.

Tuija Pehkonen: Ei enää kiltti tyttö – Oppitunteja tottelemattomuudesta

Hymyilevästä julkikuvastaan tunnettu toimittaja-juontaja Tuija Pehkonen pyrki vastaamaan tunnollisesti odotuksiin, kunnes havahtui urallaan epäreiluun kohteluun tultuaan raskaaksi. Samalla hän tajusi, että hänen aurinkoisen imagonsa ja todellisen minän välillä oli ristiriita. Alkoi matka kohti jotain uutta. Hän kuvaa kokemuksiaan kirjassaan Ei enää kiltti tyttö – Oppitunteja tottelemattomuudesta näin:

”Tässä kirjassa jatkan aloittamaani matkaa käymällä läpi jo oppimaani, kysymällä lisää, etsimällä ja kaivamalla – niin omista mielen syövereistä kuin naisilta, jotka ovat jo tallanneet samaa polkua. Aika moni meistä nimittäin jossain vaiheessa päätyy tälle tismalleen samalle tielle, ja hyvä niin. Vain asioihin havahtuminen, epäkohtien huomaaminen voi saada aikaan muutosta.”  Kirjassa kokemuksistaan kertovat myös muut näkyvät naiset, kuten Sointu Borg, Natalia Kallio, ALMA ja Kiira Korpi

Johanna Pohjola: Vapaaksi miellyttämisestä – Toipumiskirja hyväksynnän hakijoille

Joskus liika kiltteys ilmenee pakonomaisena miellyttämisenä. Tietokirjailija Johanna Pohjolan Vapaaksi miellyttämisestä – Toipumiskirja hyväksynnän hakijoille  on ensimmäinen kotimainen tietokirja, joka purkaa miellyttämisen juurisyitä. Kirja valottaa pakonomaisen miellyttämisen luonnetta usein tiedostamattomana psyyken suojakeinona, joka haittaa ihmissuhteita ja arkielämää. Kirja osoittaa, että liika kiltteys ja miellyttäminen saa aikaan ahdistusta, koska kyseessä ei ole pelkästään psykologinen, vaan myös kehollinen ilmiö. Miellyttäminen on selviytymiskeino, jolla haetaan turvallisuutta.

Löydät kaikki kirjat Gummeruksen verkkokaupasta TÄÄLTÄ. Muistathan käyttää koodin HIDASTAELAMAA, jolla saat 25 % alennuksen kirjan hinnasta.

-20% tarjouspaketeista etukoodilla TARJOUS20 
PUOTIIN
close-image
3 KORTTIPAKKAA yht. 49€!  
PUOTIIN
close-image