Nauroivatko työkaverit ideallesi? Kohdellaanko sinua hassuna pienenä lapsena työpaikallasi? Naurunalaiseksi sinut voidaan tehdä myös kysymyksesi tai mielipiteesi vuoksi. Sinun annetaan esimerkiksi ymmärtää, ettet ymmärrä kaikkia faktoja tai oikeaa mielipidettä, jonka kaikki muut varmasti ymmärtävät.
Naurettavaksi tekeminen on yksi seitsemästä herruustekniikasta, jotka ovat ikivanhaa vallankäyttöä. Ensimmäistä herruustekniikkaa, eli näkymättömäksi tekemistä, olen kuvannut edellisessä blogikirjoituksessani, josta saat eväitä myös vähättelevän vallankäytön haastamiseen.
Alun perin viisi erilaista herruustekniikkaa nimesi norjalainen psykologi ja filosofi Ingjald Nissen 1940-luvulla. Sosiaalipsykologi Berit Åsin teki tekniikat tunnetuksi 1970-luvulla ja lisäsi mukaan vielä kaksi muuta tekniikkaa.
Naurettavaksi tekeminen satuttaa ketä tahansa, joka sen kohteeksi joutuu. Vitseille, omille kömmähdyksille ja itselle on mahdollista nauraa, mutta tarkoituksellinen, hiljentävä ja vähättelevä naurettavaksi tekeminen on asia erikseen.
Mitä voit tehdä tilanteessa?
Tukholman yliopiston tutkijat ideoivat 2000-luvun alussa tapoja haastaa herruustekniikoita. Jos sinun tai jonkun muun mielipiteet tai ideat tehdään naurunalaiseksi, tutkijat ehdottavat toimintatavaksi esimerkiksi seuraavia keinoja:
- Älä naura vitsille. Kyseenalaista ystävällisesti ja rauhallisesti vitsi ja totea, ettei se ollut mielestäsi hyvä.
- Pyydä kommentoijaa selittämään, mitä hän tarkoitti. Kommentoijan selitys saattaa paljastaa piileviä ennakkoluuloja, joihin voit tarttua.
- Haasta tilannetta esimerkiksi seuraavilla kysymyksillä: ”mitä tarkoitit”, ”selventäisitkö minulle lisää” tai ”olenko ymmärtänyt sinut oikein”.
Vai tarvitsetko tukea muilta?
Tutkijat myös kehottavat säilyttämään itseluottamuksen, näyttämään oman asiantuntemuksen ja vastustamaan häpeän tunteita tai oloa, jossa tunnet itsesi huonoksi. Se ei ole mitä helpoin neuvo toteutettavaksi, jos tilanne on jatkunut pitkään tai historiassa on muita vähätteleviä kokemuksia.
Jos olosi on huono, hae tukea työterveyshuollosta tai muilta tahoilta, joita olen listannut tässä aiemmassa blogikirjoituksessani. On tärkeää, että saat apua ja tukea haastavaan tilanteeseen.
Lue seuraava blogikirjoitukseni
Kolmas herruustekniikka on tiedon pimittäminen, jonka vastustamiseen annan seuraavassa kirjoituksessani vinkkejä. Toivottavasti saat kirjoituksistani apua haastavaan tilanteeseen.
Jos omat mielipiteet ja ehdotukset tulevat hiljennetyksi liian usein naurulla, voi jossain vaiheessa kuppi mennä nurin uudesta, muiden mielestä hauskasta jutusta. Vähättelystressiä, joka saa sinut reagoimaan muiden mielestä pienestä asiasta, olen käsitellyt tässä kirjoituksessa.
Saatat silti pohtia, reagoitko tilanteeseen liian herkästi. Tämän kirjoituksen olen tehnyt juuri sinulle, joka sait vastaukseksi kommentin, oletkohan liian herkkä. Lupaan sinulle, että et ole.