Kun riitely jatkuu ja jatkuu… 4 helppoa tapaa lopettaa riitely!

Riitely on sinänsä ihan ok.

Joskus väsyttää, nälättää ja ärsyttää, ja silloin tulee riitaa. Joskus ollaan yksinkertaisesti eri mieltä, ja kun asiat menevät tunteisiin, on vaikeaa ilmaista niitä rakentavasti.

Hankalaksi tilanne menee silloin, kun riitely jatkuu ja jatkuu turhaan – joko oman pään sisällä tai kumppanin kanssa. Kumpikin saattaa toistaa samoja asioita tai kaavoja, tunteet eivät tule nähdyiksi eivätkä purkaudu, eikä itse asiassa päästä konkreettiseen ratkaisuun.

On montakin tapaa lopettaa riitely. Kokeile monia, niin löydät sellaisen – tai muutaman tavan yhdistelmän – joka toimii juuri sinulle.

1 Hiljenny.

Kerro kumppanillesi tai osoita hänelle elein, että haluat pitää hetken hiljentymistauon. Sulje silmäsi, ja rauhoita hengityksesi ja kehosi. Näin palaat sekavista ajatuksista ja tunnekuohuista takaisin läsnäoloon. Pystyt näkemään tilanteen etäämmältä ja tietoisemmin.

2 Halaa kumppaniasi.

Joskus mieli on täynnä vastustusta, mutta keho ei. Keho haluaa ja pystyy kokemaan aitoa lämpöä, rakkautta ja välittämistä. Halaus saattaa sulattaa turhan riidan kokonaan pois, kauniisti ja lempeästi.

3 Tutki, mikä tunne tai tarve sinulla oikeasti on.

Riitely ilmentää harvoin ihmisten aitoja tunteita. Valitus kuormituksesta saattaa pitää sisällään tarpeen saada tehdä asioita rauhassa tai pitää tauko aivan yksin. Kuormittuneena on kuitenkin vaikeaa nähdä ja ilmaista asioita selkeästi, joten riitaa käydäänkin pyykkien laittamisesta. Kun tiedät, mikä vilpitön tarpeesi on, pystyt ilmaisemaan sen selkeästi. Silloin myös kumppanisi ymmärtää sinua paremmin ja pystytte luomaan yhdessä konkreettisen ratkaisun tilanteeseen.

Hiljentyminen on loistava keino tutustua rauhassa siihen, mitä syvempiä tarpeita pinnalla olevien tunteiden takana liikkuu.

Kun tiedät, mikä vilpitön tunteesi on, ilmaise se kumppanillesi niin vilpittömästi kuin osaat.

4 Katso eteenpäin.

Joskus tekee mieli jankuttaa siitä, miten toinen tekikin jotakin niin ärsyttävää. Tunne jää päälle ja riitely jatkuu. Itse asialle ei voi enää mitään – se on jo tapahtunut. Suuntaa katseesi tulevaan. Miten sinä ja kumppanisi voisitte toimia, jotta vastaavaa ei tapahtuisi enää? Voitko olla käyttämättä tiettyjä sanoja, jotka kumppanisi kokee loukkaavina? Voiko kumppanisi laittaa muistutuksen puhelimeensa asiasta, joka meinaa unohtua? On yllättävän voimauttavaa keskittyä riidan sijaan siihen, miten tilannetta voi tulevaisuudessa parantaa!


Lisää tätä? Löydät Mitran ihanat parisuhdekirjat Sydämen seksi ja Meidän vuosi tästä!