Lasta rauhoittaa jo pienikin hetki luonnossa – 3 syytä lähteä yhdessä ulos

Oletko alakuloinen ja ärtynyt, jos sää ulkona ei ole sellainen kuin olisit halunnut? Ärsyttääkö, kun lapset ovat levottomia ja leikit eivät suju? Mikä neuvoksi?

Useimmiten lapset ovat innostuneita lähtemään ulos säällä kuin säällä. He eivät aseta määritteitä sille, millainen sään tulisi olla. Aikuinen saattaa omilla mielipiteillään lannistaa lapsen riemun ulos lähdöstä, esimerkiksi sanomalla, että nyt ei ole hyvä ulkoiluilma.


Katsoessani ikkunasta ulos huomaan, että sataa räntää. Mutta onko se este ulos lähtemiselle? Mietin, mitähän kivaa saan kokea lasten kanssa räntäsateessa?

Päästyämme ulos lapset ottavat mukaansa lumilapiot ja suuntaavat kulkunsa metsään päin. Lumi on peittänyt alleen tutun metsäpolun. Olin aikeissa mennä edelle avaamaan tietä metsään, mutta lapset haluavat tehdä sen itse. Ahkerasti lapset lapioivat märkää ja painavaa lunta. Yhteistuumin työ sujuu sukkelammin. On mukava seurata, kun eri-ikäiset lapset yhdessä touhuavat. Sisällä leikeissä oli vähän kinastelua, mutta nyt ollaan sopuisia. Usein olen huomannut ulkoleikeissä luonnon rauhoittavan, yhteen kokoavan vaikutuksen.

Hups, joku lapsista horjahtaa polulla ja istahtaa lumeen. Nyt toisetkin lapset hoksaavat pitää tauon lapioinnista ja istuvat vieretysten polun varteen. Istun itsekin lasten viereen. Isommat lapset alkavat tehdä lumipalloja. Pian pallot ovat niin isoja, että niistä voi kasata lumiukon. Maasta löytyy risuja, joista saamme luudan lumiukolle. Ihastelemme komeaa lumiukkoa ja laulamme sille onnittelulaulun. Lasten mielestä lumiukko näyttää olevan iloinen, koska me olemme sen kavereita. Lumiukko on nyt vahtina metsäpolulla.

Mitä lapsi voi saada yhteisestä luontohetkestä?

1. Ilo: yhdessä oleminen ja kokeminen tuottavat lapselle (ja aikuiselle) iloa.

2. Rauhoittuminen: luontoympäristö rauhoittaa kehoa ja mieltä. Kiireetön oleskelu on myös erinomaista vastapainoa älylaitteiden tuomille ärsykkeille.

3. Innostuminen: luonto tarjoaa  lapsille erilaisia mielenkiinnon kohteita, esimerkiksi puiden rungot, ötökät sammaleessa, erilaiset ja eri kokoiset kävyt. Lapset ovat innostuneita löytämistään asioista.

Ulkoiltuasi hetken palauta mieleesi tunne, joka sinulla oli ennen ulos lähtöä. Hengitä syvään muutaman kerran. Anna hengityksen kulkea omaan tahtiin. Huomaa, mikä tunne sinulla on ulkoilun jälkeen, kun palaat sisälle. Huomaa myös lasten ilo siitä, kun mahdollistit heille tämän luontohetken. Vaikka nyt fyysinen väsymys voi olla todellinen, niin huomaa, kuinka paljon hyvänolon tunnetta sait kokea inspiroivassa luonnossa.

Synttärikampanjan viimeinen viikonloppu!
PUOTIIN
close-image
-20% alennusta tarjouspaketeista etukoodilla TARJOUS20 
PUOTIIN
close-image
Korttipakat OSTA 3 MAKSA 2  
PUOTIIN
close-image
Saat kaupan päälle TSEMPPITARRAT kun ostat Perhekalenterin tai Hidasta elämää -kalenterin
PUOTIIN
close-image
24 tunnin ajan -50% etukoodilla TAKATALVI Pipo ja huivi -paketti 
PUOTIIN
close-image