Itseäkin saa rohkeasti rakastaa, se on itsesi puolella olemista – Näillä vinkeillä rakastut itseesi

Ajattelin kirjoittaa suuresta aiheesta: rakkaudesta! Oletko koskaan pysähtynyt pohtimaan, mitä itserakkaus sinulle tarkoittaa? Tuntuuko se jotenkin vaikealta tai väärältä? Entä, jos kysyisin sinulta, rakastatko sinä itseäsi, mitä vastaisit? Haastan sinua lempeästi pohtimaan suhdettasi itseesi ja sitä, miten voisit kasvattaa tervettä itserakkautta.

Terve itserakkaus ei ole keneltäkään pois

Itsesi rakastaminen on keskeisessä roolissa matkallasi itsesi puolelle. Sen myötä opin itse olemaan hyvä keholleni, en egolleni. Monesti itserakkauteen liitetään lempeyden ja itsensä puolella olemisen tavoin ajatus, että se on itsekästä ja sama asia kuin itsekkyys. Tästä ei kuitenkaan ole kyse.

Mitä minä sitten tarkoitan terveellä itserakkaudella? Tarkoitan tervettä omanarvon tuntemista: itsesi arvostamista, hyväksymistä, välittämistä ja rakastamista. Itsesi puolella olemista ja lempeyttä itseäsi kohtaan. Kiitollisuutta siitä, että sinä olet sinä. Sitä, että hyväksyt itsesi juuri sellaisena kuin olet.

Itsesi rakastamiseen liittyy myös itsesi kuuntelemista ja itseäsi vastaan tulemista. Sitä, että ojennat välillä auttavan kätesi tai annat välittävän halauksen itsellesi. Terve itserakkaus on myös sitä, että teet töitä itsesi kanssa, kehität itseäsi ja teet hyvää itsellesi.

Se on itselle kauniisti ja kannustavasti puhumista. Sitä, että kohtelet itseäsi vähintään yhtä hyvin kuin parhaita ystäviäsi. Sitä, että uskot itseesi ja siihen, että sinä ansaitset vain parasta.

Itsesi rakastamiseen kuuluu olennaisesti itsestäsi, rajoistasi ja hyvinvoinnistasi huolehtimista, itsesi toteuttamista ja unelmiesi arvostusta sekä rohkeutta elää omannäköistä elämää ja olla juuri se, joka aidosti olet. Siihen liittyy positiivinen suhtautuminen itseen ja omaan kehoosi sekä niiden lempeää kuulemista sekä arvostamista.

Itserakkaus on tietoisuutta omista tunteista, ajatuksista ja hankaluuksista sekä itsesi ymmärrystä ja hyväksyvää läsnäoloa. Kun rakastat itseäsi, suuntaat myös sisäisen puheesi kohti hyväksyntää ja lempeyttä. Ja suojelet itseäsi asioilta, jotka vahingoittavat sinua.

Huomaathan, että terve itserakkaus ei ole:

  • itsekästä
  • välinpitämättömyyttä
  • itsesi korostamista
  • paremmuuden ajattelua
  • muiden vähättelyä
  • itsekeskeisessä maailmassa elämistä

Miksi itsensä rakastaminen on tärkeää?

Kun opettelin olemaan itseni paras ystävä ja puoliso, lakkasin etsimästä hyväksyntää vääristä paikoista ja yksinolo alkoi tuntua vihdoin hyvältä. Kun opettelin rakastamaan itseäni aidosti, ymmärsin, että ansaitsen vain parasta ja kävi, miten kävi – olen itseni puolella.

Kun opettelin hyväksymään itseni sellaisen kuin olen, en enää pakottanut itseäni sellaiseen elämään, joka ei tehnyt minulle hyvää. Kun aloin kohdella itseäni rakastavasti, kunnioittavasti ja arvostavasti, en antanut enää muidenkaan kohdella minua huonosti.

Kun aloin pitämään itsestäni kokonaisvaltaisesti parempaa huolta, aloin olemaan kiitollinen pienistäkin arjen hetkistä ja näkemään hyvää siellä, missä ennen en sitä nähnyt. Kun aloin olemaan kiitollinen elämästä, opin olemaan kiitollinen myös niistä kasvoista, jotka katsoivat aamulla peilistä takaisin.

Kun opin rakastamaan itseäni, itsetuntoni, minäkuvani sekä itseluottamukseni selkeytyivät ja paranivat. Kun aloin olemaan lempeämpi itseäni kohtaan, aloin rakentaa omannäköistä elämää ja seurata omannäköisiä unelmia. Kun aloin olla itseni puolella, löysin kauan etsimäni onnellisuuden: se löytyi minusta itsestäni!

7 vinkkiä itsensä rakastamiseen:

  1. Tee sovinto menneisyyden kanssa sekä uskalla kohdata traumat ja haavat päästäksesi eteenpäin.
  2. Lakkaa ohjautumasta elämään ulkoapäin. Vain sinä tiedät, mikä tekee sinulle hyvää ja mitä haluat elämältäsi.
  3. Kohtele itseäsi niin, miten toivoisit toisten kohtelevan sinua: ole itsesi paras ystävä ja puoliso.
  4. Puhu itsellesi, kuten toivoisit toisten puhuvan sinulle: muuta ankara sisäinen puhe lempeämmäksi ja sallivammaksi.
  5. Tule tietoiseksi haasteitasi, kompastuskivistäsi ja eri puolistasi. Opettele hyväksymään itsesi sellaisena kuin olet.
  6. Älä yritä sopeutua johonkin sellaiseen malliin, muottiin tai rooliin, joka ei sinua palvele.
  7. Opettele olemaan yksin ja viettämään laatuaikaa itsesi kanssa.

Ota ensiaskeleet itsesi puolelle ja lataa itsellesi Annukan maksuton työkirja täältä.