Epäsuora vihjailu voi olla yksi manipuloinnin muoto – Tällainen manipulointi saattaa olla tahatonta

Esihenkilö vihjailee, ettei töitä ole tehty toivotulla tavalla. Sukulainen kehuu sinulle serkkuasi, joka käy usein kylässä ja leikkaa vielä nurmikonkin. Kotona syyllisyys herää, kun joku valittaa kuormitustaan. Ehkä minun olisi pitänyt tehdä jotakin enemmän tai paremmin? Nämä ovat esimerkkejä epäsuorasta kommunikaatiosta, joka on tyypillistä manipuloinnissa. Manipulointi ei läheskään aina ole suoraa painostamista johonkin, vaan pikemminkin epäsuoraa vihjailua arkisissa tilanteissa. Tässä blogissa tarkastellaan epäsuoraa vuorovaikutusta ja keinoja, joilla siihen voi puuttua.

Pyyntö, jota ei ole esitetty

Tyypillisessä tilanteessa epäsuora kommunikointi ilmenee vihjailuna, että jokin on vialla. Kotona on sotkuista, kukaan ei ole käynyt kaupassa, eivätkä kesälomasuunnitelmat ole vieläkään valmiina. Sukulainen saattaa ihmetellä, miksei sinusta ole kuulunut. Serkkusikin soittelee joka viikko ja käy kylässä. Jäät ehkä miettimään, oletko tehnyt jotakin väärin. Miksei sukulainen itse ole ollut yhteydessä, jos kerran olisi halunnut kuulla kuulumisiasi? Rivien välistä voit lukea jonkin toteutumattoman toiveen tai pyynnön, jota ei kuitenkaan ole koskaan esitetty sinulle.

Koska kommunikointi on epäsuoraa, saatat havahtua hankaliin tunteisiin. Sinussa herää hämmennystä, ja koitat muistella, mitä viimeksi on puhuttu. Syyllisyyden tunne pyrkii pintaan, saatat kokea, että sinun olisi pitänyt ehkä toimia jollakin toisella tavalla. Vihjailusta tulee epävarma olotila. Kannattaa perata tilanne itselleen auki. Mitä tarkalleen ottaen oli sovittu ja mistä syyllisyys tai huono omatunto nousee? Oletko tosiaan toiminut jotenkin väärin, vai herääkö tunne epäsuorasta kommunikaatiosta?

Manipuloija saattaa pelätä kieltäytymistä

Tilannetta tarkastellessa saatat miettiä, miksei toinen yksinkertaisesti vain pyydä, jos toivoo sinulta jotakin. Vastaus saattaa olla yksinkertainen. Manipuloivasti toimiva henkilö voi pelätä, että kieltäytyisit pyynnöstä. Niinpä hän koittaa vierittää vastuuta sinulle epäsuorasti, pyytämättä mitään suoraan. Samalla epäsuora kommunikointi tai vihjailu kuitenkin hankaloittaa vuorovaikutustanne. Saatat haluta vältellä tällä tavalla toimivaa henkilöä, koska sinulle herää hankalia tunteita. Välinne saattavat etääntyä, tai yhteydenpito voi jopa katketa.

On hyvä ymmärtää, ettei epäsuora kommunikointi läheskään aina ole mitenkään suunnitelmallista. Se voi johtua pikemminkin torjutuksi tulemisen pelosta tai henkilön omasta epävarmuudesta. Hän ei ehkä uskalla sanoa suoraan mitä toivoo. Tilanne ei kuitenkaan ole toivoton. Voit itse selkiyttää vuorovaikutusta omalla toiminnallasi.

Epäsuorasta suoraksi

Jos huomaat jonkun läheisesi tai työkaverin kommunikoinnissa epäsuoraa vihjailua, voit itse tarkentaa epäselvää tilannetta. Voit kertoa, että viestistä tai keskustelusta jäi hämmentynyt olo. Kysy suoraan, millaisia toiveita hänellä on sinua kohtaan. Pyydä toista selkiyttämään, mitä hän sinulta tarkalleen ottaen toivoo. Kun joku on epäsuorasti tyytymätön, tarkenna kysymyksillä, mikä meni pieleen, tai mikä olisi hyvä lopputulos.

Mikäli läheisesi harmittelee, ettei jokin asia ole toteutunut, voit kysyä häneltä, mitä hän sinulta oikeastaan toivoo. Voit tarkentaa kysymällä, oliko jotakin tiettyä sovittu. Kysy suoraan, millä tavoin ehkä yhdessä voitaisiin lisätä kodin siisteyttä, tai milloin voitaisiin istua alas tarkentamaan epäselviä kesälomasuunnitelmia. Sukulaiseltakin voi kysyä, toivoisiko hän sinuakin vierailulle, tai että soittaisit useammin. Suora ja ystävällinen lähestymistapa puhdistaa ilmaa, ja palauttaa vuorovaikutusta myönteisille raiteille.

Haluatko oppia tunnistamaan manipulointia paremmin? Löydät siihen keinoja uudesta Nina Lyytisen ja Satu Pihlajan tietokirjasta Tunnista manipulointi ja löydä omat rajasi.

3 KORTTIPAKKAA yht. 49€!  
PUOTIIN
close-image