Lyhytkin kosketus vähentää ahdistusta ja masennusta – Pään koskettamisella eniten terveyshyötyjä

Kaupallinen yhteistyö Cailapin kanssa.

Jokainen varmasti tietää, miten hyvältä tuntuu, kun läheinen ihminen koskettaa lempeästi: silittää ihoa tai hiuksia. Kosketus ei saa aikaan pelkästään fyysistä hyvää oloa, vaan tutkimusten mukaan lyhytkin kosketus vaikuttaa erityisesti mielen hyvinvointiin.

Kosketus voi olla lääke fyysisiin oireiluihin, kuten kipuun, mutta tutkimuksissa on huomattu, että erityinen vaikutus lempeällä kosketuksella on mielenterveydelle. Useissa tutkimuksissa on todettu kosketuksen vaikuttavan mielen hyvinvointiin seuraavasti:

  • vähentää ahdistusta
  • vähentää stressiä
  • vähentää ärtymystä
  • vähentää masennusta
  • auttaa tunteiden säätelyssä
  • lisää empatiaa
  • kosketuksessa erittyvä oksitosiini-hormoni lievittää sosiaalista pelkoa ja ahdistusta
  • lisää luottamusta toisiin ihmisiin
  • parantaa kykyä tunnistaa toisen tunnetiloja ja sopeuttaa omaa käyttäytymistä sen mukaan, eli parantaa vuorovaikutusta muiden ihmisten kanssa.

Tältä lempeä kosketus tuntuu

Kysyimme Instagramissa Hidasta elämää -seuraajiltamme yhdessä mainosyhteistyökumppanimme Cailapin kanssa, miltä kosketus heidän mielestään tuntuu. Sadoissa vastauksissa toistuivat lämmön, turvallisuuden ja rakkauden kokemukset:

Hellä kosketus rauhoittaa, tasaa hengityksen ja rentouttaa. Kosketus välittää viestin “olet minulle tärkeä” ❤️

Tulee Rakastettu ja hyväksytty tunne, lämmin ailahdus sielussa saakka ❤️

Hellä kosketus, vaikka hiusten harjaus rauhallisin vedoin, saa sulkemaan silmät ja koko keho rentoutuu. Selän “hipsutus” iltaisin on kuin unilääkettä.

Rauhoittava, ohimenevä, lämmin kosketus keskellä arkea on voimaannuttava.

Tarvitsemme paljon pieniä kosketuksia

Kosketustutkimuksissa on selvinnyt, että kosketuksen kestolla ei ole merkitystä, mutta kosketuksen tiheys lisää eniten terveyshyötyjä. Voi olla, että arjen kiireessä kosketus vähälle, vaikka kotona olisikin koskettajia tai kosketettavia. Koska kosketuksella on niin valtava vaikutus mielenterveyteemme, voisiko sen ottaa tärkeyslistalle muiden asioiden edelle, edes muutamaksi minuutiksi päivässä? Pieni sipaisu aina ohimennen, vierekkäin tai sylikkäin istuminen sohvalla, sormien sively, jalkojen painelu tai hiusten silittäminen tai harjaaminen.

Ihollamme on reseptoreita, jotka ovat herkkiä lempeälle, hyväilevälle kosketukselle. Tutkimuksissa on huomattu, että erityisesti pään alueen koskettamisella on suurempia terveyshyötyjä kuin muun kehon osien koskettamisella. Yksin elävien kannattaa siis suunnata päähierontaan tai kampaajalle – tai hiusharjan kanssa ystävän luokse.

Myös teinit saattavat olla kosketusvajeessa itsenäistymisvaiheessaan. Samalla tiedämme, että nuorten ahdistus lisääntyy yleisesti. Voisiko kosketus olla yksi lääke myös nuorten ahdistukseen? Millaisia arkisia ja luontevia tapoja voisi olla, jotta teini saa oman ”mielenterveysvitamiininsa”? Hiusten harjaaminen? Päänahan hierominen, kun teini katselee Tiktokia? Harva pahastuu, kun alkaa tuntea, miten hyvänolonaaltoa alkaa valua päälalta kasvoihin ja värinänä koko kehoon!

Kosketus alkaa rakentaa mielenterveyttämme ja sosiaalisia yhteyksiämme ihan vauvasta saakka. Mutta lapsuuden jälkeenkin, kun vanhemman ja lapsen mahdollinen luonteva koskettaminen vähenee, kosketus pitää pääasiat kunnossa ja yhteyden muihin auki.

Miten sinä voisit lisätä lempeää kosketusta omassa arjessasi? Aina se ei ole helppoa, mutta muistakaamme pitää kosketus päivittäisellä tehtävälistalla kärkipäässä 💛.

Lempeään kosketukseen kannustaa pääasioiden kunnossapidosta huolehtiva Cailap, jonka valikoimista löydät hiustarvikkeita, koruja ja kauneusvälineitä kaunistamaan arkea ja korostamaan juhlaa.

Tutustu tuotteisiin Cailapin verkkokaupassa TÄÄLLÄ.

Lähteet: The Guardian, Duodecim-lehti, Aivoliitto

Kuvat: Cailap

Synttärikampanjan viimeinen viikonloppu!
PUOTIIN
close-image
-20% alennusta tarjouspaketeista etukoodilla TARJOUS20 
PUOTIIN
close-image
Korttipakat OSTA 3 MAKSA 2  
PUOTIIN
close-image
Saat kaupan päälle TSEMPPITARRAT kun ostat Perhekalenterin tai Hidasta elämää -kalenterin
PUOTIIN
close-image
24 tunnin ajan -50% etukoodilla TAKATALVI Pipo ja huivi -paketti 
PUOTIIN
close-image
ALE! -20% yli 40€ ostoihin!
PUOTIIN
close-image