Keväinen kukka lumen keskellä.

Olitko liian herkkä työtoverin mielestä? – 5 syytä, miksi hän on väärässä

Pitäisikö sinun kestää vähän enemmän? Olet liian herkkä. Näillä lausahduksilla esihenkilö tai muu työtoveri saattoi vähätellä, kun nostit esille ikävältä tuntuvan käytöksen työyhteisössä.

Samat toteamukset saattavat tulla vastaan myös esimerkiksi tilanteessa, jossa olet reagoinut yhdellä hyvin luonnollisella tavalla – itkemällä huonoa oloasi tai kokemuksiasi.

Molempien toteamusten taustalla vaikuttaa ajatus, että jokaisen tulee olla mahdollisimman paksunahkainen työelämässä. Herkkyys on tällaisessa ajattelussa paksunahkaisuuden vastakohta ja jotain, jota on tärkeää vältellä.

Liian herkäksi syytteleminen voi tuntua sinusta loukkaukselta – ja tässä muodossa se on. Jos joku reagoi sanoihisi kutsumalla sinua liian herkäksi, osoittaa se, ettei työtoverisi arvosta tätä ominaisuutta.

Samalla työtoverisi vähättelee oikeuttasi asettaa rajoja muille. Ei sinun tarvitse kestää yhtään enempää, vakuutan sinulle. Sinulla on oikeus omiin tunteisiisi sellaisina kuin ne ovat.

Kerro siis työtoverillesi, että

1. Sinulla on oikeus vetää rajat, millaista käytöstä otat vastaan ja millaista et. Muiden tehtävä on pysyä rajojen ulkopuolella ja kunnioittaa niitä.

2. Jokaisen tulee saada olla oma itsensä työyhteisössä. Se tarkoittaa, että joku voi olla vähän herkempi kuin toinen, mutta jokaisen tulee mahtua työyhteisöön ja löytää tapa toimia rakentavasti yhdessä.

3. Herkkyys on yksi tärkeimmistä ominaisuuksistasi ja suuri vahvuutesi. Sen puuduttaminen tarkoittaa, ettet pysty olemaan paras oma itsesi työyhteisössä.

4. Herkkyys on monissa työtehtävissä toivottava ominaisuus. Se on tärkeä ominaisuus esimerkiksi tiimityössä, johtamisessa tai asiakkaiden kohtaamisessa.

5. Se, miten paljon jaksat huonoa käytöstä, vaihtelee. Jaksamiseesi vaikuttaa työkuorma tai tapahtumat yksityisessä elämässäsi. Jaksamiseesi voi myös vaikuttaa esimerkiksi se, kuinka paljon olet joutunut ottamaan vastaan huonoa käytöstä jo aiemmin. Kutsun tällaista kuormitusta vähättelystressiksi, jota olen käsitellyt tässä aiemmassa blogikirjoituksessani.

Esihenkilö voi vähätellä epäasiallista käyttäytymistä työyhteisössä myös muilla tavoilla, joista olen kirjoittanut tässä blogikirjoituksessa. Kohtasitko myös nämä sammakot keskustelussasi? Kuten huomaat, on sinulla aina oikeus omiin rajoihisi.

Kalenterit OSTA 3 MAKSA 2
PUOTIIN
close-image