Vedätkö vastuun toisten tunteista yli töissä? – Miten voit olla sekä empaattinen että jämäkkä työkaveri, esihenkilö ja johtaja

Koetko olosi usein voimattomaksi, koska aistit niin vahvasti työkavereidesi tunnetiloja ja työyhteisön tunneilmapiirejä?

Jos vastaat “kyllä”, on todennäköistä, että kannat liian paljon vastuuta siitä, miltä muista tuntuu töissä ja minkälainen työporukan tunneilmapiiri on.

Moni empaattinen ja toisten tunteista ylivastuullinen kokee työelämän raskaaksi, koska hän kuormittuu niin paljon muiden tunteista ja työyhteisön tunneilmastosta.

Koska hän ei pelkästään aisti toisissa nousevia ja ympärillään leijailevia tunne-energioita, vaan ottaa myös niiden helpottamisen tehtäväkseen, hänestä tulee työpaikan automaattinen ilmapuntari ja ilmapiirin puhdistaja.

Hän kuulostelee herkeämättä tiimikavereitaan, esihenkilöitään ja muita työyhteisön jäseniä. Hän muokkaa itseään aistimansa mukaan niin, että asiat etenisivät sujuvasti ja jokaisen kokemus olisi mahdollisimman siedettävä.

Hän on usein tunnollinen ja käyttää paljon energiaa työnsä, työkavereidensa ja työyhteisönsä tilanteen ja tehtävien miettimiseen. Hän uskoo, että mikäli hän ylittää itsensä ja auttaa muita tekemään samoin, hänen panoksensa huomataan.

Hän ei tee itsestään numeroa, vaan odottaa, että hänen työnsä tulokset tuovat hänelle hänen ansaitsemansa arvostuksen. Usein hän kuitenkin päätyy vain tekemään lisää ja kantamaan enemmän vastuuta ilman tunnustusta, palkankorotuksia tai ylennyksiä. Ne tuntuvat menevän aina muille.

Jatkuva valmiustila kuormittaa ylivastuullista

Empatian yli vetävän on vaikeaa säädellä sitä, miten paljon hän kantaa näkymätöntä vastuuta työyhteisön tunneilmapiiristä ja asioiden sujumisesta.

Hän on jatkuvassa valmiustilassa reagoimaan siihen, mitä hänen ympärillään tapahtuu. Hän uskoo, että hänen täytyy laittaa aina toisten tunteet ja tarpeet omiensa edelle, jotta hän olisi arvokas ja lunastaisi paikkansa. Kaava toistuu, olipa hän tiimiläisen, esihenkilön, kollegan tai johtajan roolissa.

Keskittyessään niin voimakkaasti muiden kokemusten parantamiseen hän sivuuttaa sen, mitä hän itse tarvitsisi voidakseen hyvin työelämässä.

Mikäli ylivastuullisen kuormitus syvenee väsymykseksi tai uupumukseksi, hän voi kokea, ettei kyvyistään huolimatta uskalla edetä isompiin saappaisiin tai seuraavaan vaiheeseen, koska ”miten jaksaisin kantaa vielä enemmän vastuuta ja tunnetaakkoja, kun olen jo nyt ihan poikki?”

Miksi jotkut kantavat liikaa vastuuta?

Monet työyhteisöt ovat empaattisesti epätasapainossa. Jotkut laittavat kaiken energiansa toisten tunteiden aistimiseen ja taipuvat niiden mukaan. Toisille taas ei vaikuta olevan tärkeää, miltä muista tuntuu, vaan he laittavat aina omat tarpeensa muiden edelle. Toki myös välimuotoja löytyy.

Voimakkaasti empaattinen näkee työyhteisössä olevat katvealueet, joissa kukaan ei kanna vastuuta yhteisön ilmapiiristä ja tunnetason hyvinvoinnista.

Toisten tunteista ylivastuullisena hän velvoittaa itsensä ottamaan vastuun näiden vastuutyhjiöiden täyttämisestä. Hän virittäytyy aistimaan yhteisön tunnetaajuuksia ja yrittää vastata muiden täyttymättömiin tunnetason tarpeisiin parhaansa mukaan.

Mitä enemmän hankalia tunteita työyhteisössä on, sitä enemmän hän vaatii itseään helpottamaan niitä. Hän kokee, että hänen täytyy ratkaista työyhteisön epäkohdat, välinpitämättömyydet ja pahoinvointi. Silloinkin, kun hänellä ei ole ollut niiden syntymisessä osaa eikä arpaa.

Liika vastuun kantaminen toisten tunteista ja tunneilmapiireistä on ylivastuullisen keino yrittää tehdä työpaikan tunnemaastosta turvallinen kaikille. Hän on todennäköisesti oppinut toimimaan näin jo lapsena. Silloin hänen ainoa keinonsa vaikuttaa tunneilmapiirin ailahteluihin on ollut tehdä itsestään mahdollisimman helppo ja toisten hankalia tunnetiloja tasaava.

Koska hän on joutunut ottamaan vastuuta toisten tunteista tavalla, joka ei ole hänelle kuulunut, hän virittäytyy aikuisenakin liikaa toisten tunteisiin. Näin hän yrittää ehkäistä, ratkaista ja poistaa työyhteisössä olevia hankalia tunne-energioita ennen kuin tilanne räjähtää käsiin.

Hän antaa itselleen tehtävän, jossa hänen on mahdotonta onnistua yksin – erityisesti, jos vallan käyttäminen ja vastuun kantaminen ihmisten kokemuksista ovat organisaation johdossa ja kulttuurissa pahasti epätasapainossa.

Miten johdat sekä empaattisesti että jämäkästi

Tunteiden johtamisesta puhutaan koko ajan enemmän. Mitä vaikuttavammin jotkut asiat voidaan hoitaa teknologian avulla, sitä enemmän korostuvat samalla myös ne, joita ei voida.

Siksi omien ja muiden tunteiden johtaminen voi olla jopa tärkein taitosi nyt ja jatkossa, olipa virallinen roolisi mikä tahansa.

Koska pystyt aistimaan toisten tunteita kuin ne olisivat omiasi, sinulla on sisäänrakennettuna kyky tarjota muille toimivaa tunnetason tukea ja luoda tunneilmapiirejä, jotka ovat turvallisia, kannustavia ja tuloksekkaita.

Empatian yli vetävänä olet ”harjoitellut” tunneilmapiireihin vaikuttamista ja niiden johtamista koko ikäsi sitä tajuamattasi – ylikuntoon asti. Tämän takia se on kuormittanut sinua paljon enemmän kuin on tarpeellista.

Jotta voit samaan aikaan sekä saada hienoja tuloksia että voida hyvin yhdessä niiden kanssa, joihin vaikutat, on ratkaisevan tärkeää, että olet empaattinen myös itseäsi kohtaan.

Olemalla hereillä ja antamalla arvoa sille, mitä sinussa tapahtuu, voit johtaa omia tunteitasi ja tarpeitasi niin, että jaksat ja nautit työstäsi. Samalla näytät esimerkkiä muille ihmisestä, joka johtaa sekä itseään että muita empaattisesti ja jämäkästi, hyvinvoinnista ja rajoista huolehtien.

Näin saat empatiakykysi käyttöösi ilman, että sinun tarvitsee pelätä väsymistä tai loppuun palamista. Silloin astut rohkeasti todelliseen johtajuuteesi ja sinusta tulee pidättelemätön.

Jos haluat tutustua empatiakykyysi syvemmin ja käyttää sitä työssäsi niin, että sinä itse ja ihmiset, joihin vaikutat, voitte hyvin, kutsun sinut mukaan verkkokurssilleni: Miten lopetat överiempatian – Käännä haastavat suhteet herkkyytesi voimaksi.

Kurssi alkaa 13.3. ja kestää 4 viikkoa.

> Lue lisää ja ilmoittaudu kurssille täältä

Synttärikampanjan viimeinen viikonloppu!
PUOTIIN
close-image
-20% alennusta tarjouspaketeista etukoodilla TARJOUS20 
PUOTIIN
close-image
Korttipakat OSTA 3 MAKSA 2  
PUOTIIN
close-image
Saat kaupan päälle TSEMPPITARRAT kun ostat Perhekalenterin tai Hidasta elämää -kalenterin
PUOTIIN
close-image
24 tunnin ajan -50% etukoodilla TAKATALVI Pipo ja huivi -paketti 
PUOTIIN
close-image