Kari Kanala: Näin pidät toivoa elossa epätoivon hetkinä – 5 asiaa, jotka antavat toivoa ja tekevät elämästä arvokasta

Tämä teksti on kirjoitettu kaupallisessa yhteistyössä Suomen ev. lut. kirkon kanssa ja se on syntynyt yhteisestä kiinnostuksesta suomalaisten henkiseen hyvinvointiin.


Mistä löytää toivoa, kun on epätoivoinen olo? Kysyimme tätä kirkkoherra Kari Kanalalta.

”Usein ajatellaan, että toivoa tarvitaan siihen, että meillä olisi hyvä tulevaisuus. Mutta toivoa tarvitaan tähän päivään – siihen, että meillä on elämässä merkitystä ja mielekkyyttä. Toivo on myös sitä varten, että uskallamme heittäytyä, haavoittua ja rakastaa”, Kari Kanala sanoo.

Tässä Karilta 5 asiaa, jotka auttavat pitämään yllä toivoa epätoivonkin hetkellä:

1. Älä yritä selvitä yksin

”Aikuisena ei ole välttämättä helppo ottaa apua tai kädenojennusta vastaan. Ajatellaan, että pitäisi selvitä yksin. Vaikeita asioita kokeneet ihmiset ovat yleensä sisukkaita, mutta sisu ei riitä kaikkeen. Anna toisen ihmisen välillä kannatella, sillä sylin tarve ei pääty lapsuuteen, vaan jatkuu koko elämän.

Jos sinulla ei ole syliä, etsi sellainen. Syli voi olla seuraa tai joku ihminen, joka voi olla tukena. Jos olet lähellä toista ihmistä, huomaa hänet ja se, mitä hän tarvitsee.”

2. Tee arjesta hyvää pienillä teoilla

”Moni tuntee olonsa turvattomaksi ja toivottomaksi. Vastalääkkeitä ovat hyvä arki ja se, että tuntee itse, että oma elämä on merkityksellistä. Etsi siis elämääsi mielekkäitä asioita, joilla on merkitystä. Hyvä arki tarkoittaa pieniä hyviä asioita, jotka toistuvat yhä uudelleen. Toivo ja turvallisuuden tunne heräävät yksinkertaisista asioista.”

”Jos olet parisuhteessa ja keität kahvia, keitä toisellekin. Kun teet munakasta, tee toisellekin. Kun viet roskat, tule takaisin.” – Kari Kanala

3. Ota yhteyttä edes yhteen ihmiseen

”Joulu on mahtava tekosyy lähettää joulukortti tai soittaa, ja siten avata uudelleen yhteyttä toiseen ihmiseen. Meille saattaa tulla huono omatunto siitä, ettei kaikkiin ihmisiin pysty, jaksa, muista tai ehdi pitää yhteyttä. Mutta ota yhteyttä vaikka yhteen ihmiseen.”

4. Käytä näitä neljää sanaa

”4 sanaa, joilla pääsee jo pitkälle, ovat hei, kiitos, anteeksi ja kippis.

Hei-sanalla on vahva viesti. Miten päivä alkaa? 98-prosenttisesti se jatkuu samoin kuin se on mennyt tähänkin asti.

Kiitos ja anteeksi ovat sanoista tärkeimmät. Vaatii paljon pyytää anteeksi ja vielä enemmän antaa anteeksi. Mutta anteeksi saaminen on tärkeintä. Syvintä on kiitos läheisistä ihmisistä ja rakkaista, siitä, että elämässä on mieltä ja merkitystä.

Kippistä ei kannata käyttää joka päivä. Arki menee siitä pilalle. Mutta on tärkeää löytää elämään myös hetkiä, joissa voi siirtyä arjesta juhlaan.”

5. Nauti jostain sinulle tärkeästä asiasta

”Sinun oma juttusi voi olla mikä tahansa asia, josta innostut. Minulle se on jalkapallojoukkue Arsenalin hyvä alkukausi.”


Saatat olla kiinnostunut myös näistä teksteistä:

Aina ei tarvitse jaksaa – Tulee vielä aika, kun jaksat enemmän

Ahdistus pitää kiinni ajatuskehässä, vaikka juuri hellittäminen helpottaisi – Näin opit hellittämään ajatuksistasi

5 merkkiä, joista tiedät puolisosi olevan ahdistunut, vaikka hän ei sitä sano – Ahdistunut yrittää usein piilottaa kokemuksensa

Ahdistaako? – Psykoterapeutin 5 vinkkiä ahdistuksen hetkeen

 

Tämän tekstin sinulle tarjosi Suomen ev.lut. kirkko.

-20% tarjouspaketeista etukoodilla TARJOUS20 
PUOTIIN
close-image
3 KORTTIPAKKAA yht. 49€!  
PUOTIIN
close-image