Jos aistit toisten tunteita kuin ne olisivat omiasi ja uskot, että on sinun vastuullasi ratkaista ja poistaa erityisesti muiden hankalat tunteet, vedät empatian överiksi.
Empaattiset ihmiset, joilla on vahva kyky aistia toisten tunteita, käyttävät ominaisuuttaan usein itseään kuormittavasti.
Moni on omaksunut lapsesta asti toimintamallin, jossa toisten tunteet ja tarpeet ajavat jatkuvasti omien edelle. Silloin itsestä huolehtiminen jää niin, että sillä voi olla todella haitalliset seuraukset.
Jos tunnistat itsestäsi överiempatiaa, rajattoman vastuunkantajan rooli on sinulle tyypillinen niin töissä kuin kotona. Ulospäin näyttääkin, että sinulla on hommat hallussa – sekä omat että muiden.
Olet jatkuvassa valmiustilassa sopeuttamaan oloasi, ilmaisuasi ja toimintaasi sen mukaan, mitä tunteita aistit muissa tai sinua ympäröivässä tunneilmapiirissä. Samalla omat tunteesi ja tarpeesi jäävät kuitenkin sivuun.
Kuulostaako tutulta? Mikäli “kyllä”, tunnistat itseäsi todennäköisesti myös näistä överiempaattisia yhdistävistä kokemuksista:
- Aistit herkästi toisten ihmisten tunteita, ajatuksia, motiiveja ja toiveita, ilman että niitä sanotaan ääneen
- Olet empaattinen ja myötäelät vahvasti toisten tunnetiloissa ja kokemuksissa
- Kannat vastuuta toisten reaktioista ja tunnetiloista
- Koet, että muut purkavat raskaita tunne-energioitaan sinuun
- Tunnet syyllisyyttä ja syyllistät itseäsi toisten tunteista
- Koet, että sinun täytyy tuntea toisten tunteita heidän puolestaan
- Koet, että sinun täytyy sopeutua toisten tunnetiloihin ja tarpeisiin jatkuvasti, jotta täyttäisit odotukset
- Aistit helposti, jos joku ei puhu totta, yrittää salata jotain tai tilanteessa ei ole kaikki kohdallaan
- Sinun on vaikea sanoa ei muiden pyynnöille, vaikka tarvitsisit lepoa ja palautumista
- Mietit välillä, miksi tunnet raskautta, hermostuneisuutta, surua tai muuta negatiivista tunnetta, vaikka sinussa tai elämässäsi ei ole käynnissä mitään, mihin se voisi liittyä
- Sinusta tuntuu, että annat ihmissuhteissasi useasti enemmän kuin saat
- Ystäväsi puhuvat sinulle jatkuvasti ongelmistaan kysymättä, mitä sinulle kuuluu
- Ihmettelet usein ihmisten ajattelemattomuutta ja kyvyttömyyttä ottaa huomioon toisten tunteita
- Suhteissasi tapahtuvat asiat vaikuttavat voimakkaasti olotilaasi ja kykyysi keskittyä
- Tunnet toistuvaa turvattomuutta ja ahdistusta
- Olet toistuvasti jännittynyt, ylivirttynyt ja samaan aikaan väsynyt
- Sinun on vaikeaa tuntea omia tunteitasi ja tarpeitasi
- Et tunnista rajojasi ja osaa asettaa niitä selkeästi
- Sinulle ei jää voimavaroja luoda elämää, joka tuntuisi aidosti hyvältä ja totuudelliselta
- Tunteesi ja tarpeesi olivat jo lapsuutesi kasvuympäristössä toissijaisia muiden tunteisiin ja tarpeisiin verrattuna
- Sinun vaikea tai epäluontevaa ilmaista negatiivisia tunteitasi tai sivuutat ne usein kokonaan
- Päädyt kerta toisensa jälkeen suhteisiin tunnetasolla etäisten ihmisten kanssa, jotka eivät halua tehdä tilaa sinun tunteillesi ja tarpeillesi
- Mietit usein, oletko tehnyt jotain väärin suhteissasi ja oletko syyllinen niissä syntyviin ristiriitoihin
- Jos olet stressaantunut, annat lisää huomiota, energiaa ja huolenpitoa toisille
- Kannat toisten huolia ja murheita sillä seurauksella, että väsytät itsesi jatkuvasti
- Kuulet ihmisiltä mieluummin suoraan epämiellyttävän ja kipeänkin totuuden kuin elät hähmäisessä, välttelevässä ja jännittyneessä tilanteessa
- Toisten tunteisiin ja tarpeisiin keskittyminen estää sinua saamasta elämässäsi sitä, mitä haluat, mitä tarvitset ja mistä unelmoit
- Käyt suhteissasi läpi toistuvia haastavia tilanteita, joihin tuntuu sisältyvän joku opetus, jonka haluaisit ratkaista
- Koet tulleesi esihenkilösi, kollegasi tai jonkun muun kiusaamaksi
- Pelkäät, että sinut hylätään ja sinua rankaistaan, jos ilmaiset tunteitasi, haavoittuvuuttasi ja tarvitsevuuttasi läheisissä suhteissasi
- Koet, että kun viimein ilmaiset, mitä sinä tunnet ja tarvitset, sitä ei oteta riittävän tosissaan
- Olet kohdannut vastoinkäymisiä, joiden olet kokenut horjuttaneen perusturvaasi ja luottamustasi itseesi, toisiin ja elämään
- Olet tuntenut olosi ulkopuoliseksi, poikkeavaksi ja ei-tervetulleeksi arjen ympäristöissä, kuten lapsuuden perheyhteisössäsi, työpaikalla, sukulaissuhteissa ja sosiaalisissa piireissä
- Sinusta tuntuu, että suurin osa ihmisistä ei näe sinua semmoisena kuin oikeasti olet eikä ymmärrä, mitä yrität saada maailmassa aikaan
Empatia eli kyky myötäelää toisten kokemuksissa on ihmisyyden hienoimpia ominaisuuksia. Sen kautta luomme syviä ja merkityksellisiä yhteyksiä toisiimme.
Se tulee olemaan tärkeintä pääomaamme tulevaisuudessa, jossa yhä useammat tehtävät voidaan hoitaa teknologian avulla. Empatiaa, myötätuntoa ja ihmisen syvää ymmärtämistä emme voi kuitenkaan ulkoistaa. Ne ovat jaetun ihmisyytemme ydintä.
Ne voi myös vetää överiksi.
Kun tunteillemme ja tarpeillemme ei ole ollut tarpeeksi tilaa, olemme kasvaneet uskomaan, etteivät ne merkitse yhtä paljon kuin toisten tunteet ja tarpeet. Silloin emme osaa antaa niille myöskään arvoa ja huolehtia itsestämme ja hyvinvoinnistamme kuuntelemalla niitä ja vastaamalla niihin.
Kuvittelemme, että meidän täytyy kantaa rajatonta vastuuta toisten tunteista ja ympäröivistä tunneilmapiireistä ollaksemme hyviä, tarpeellisia, merkityksellisiä, hyödyllisiä, turvassa ja rakkauden arvoisia.
On aika tiedostaa tämä aikansa palvellut malli ja päästää siitä irti. Näin voimme saada käyttöömme enemmän omasta potentiaalistamme ja tehdä aidosti hyvää itsellemme ja muille. Samalla vapautamme ne, joiden taakkoja kannamme, tekemään samoin omassa elämässään. Vaikka se voi aluksi tuntua vaikealta, pidemmän päälle tästä hyötyvät kaikki.
Irti överiempatiasta -kirja auttaa sinua kasvamaan ulos överiempaattisen toiminnan kaavasta ja suuntaamaan herkkyytesi voiman elämään, jossa voit hyvin ja joka tuntuu aidosti omaltasi. Katso ja tilaa kirja täältä!