Mikä ihmeen vagushermo?
Vagushermo eli kiertäjähermo on kymmenes aivohermo. Sitä kutsutaan elimistön palautuskytkimeksi. Erilaiset stressitilanteet saavat taistele-pakene-jäädy -reaktion aktivoitumaan kehossasi, toisinaan liiallisenkin herkästi. Vagushermo toimii autonomisesti, mutta voit tietoisesti opetella rauhoittamaan itseäsi stressitilanteessa tai purkamaan sitä jälkikäteen, jos se meinaa jäädä päälle.
Vagushermo toimii jarrupolkimena, joka pysäyttää (turhan) taistele-pakene-jäädy -reaktion. Voit viestiä itsellesi: “Ei ole hätää.” monin keinoin, jolloin vagushermosi aktivoituu ja elimistö rauhoittuu.
Monet rauhoittelukeinoista ovat asioita, joita teet varmasti muutenkin. Sanotaan silti vielä varmuuden vuoksi, että tarkista aina lääkäriltäsi, ennen kuin teet uudenlaisia harjoituksia – artikkeli ei ole lääketieteellinen neuvo, vaan maallikon tekemä yleiskatsaus vagushermon “treenaamiseen”.
Erilaisia tapoja “treenata” vagushermoa
- Rauhallinen, syvä hengitys (jälleen kerran!). Tärkeintä vagushermon kannalta on pitkä ja rauhallinen uloshengitys.
- Kasvojen lihasten rentouttaminen. Yksi Alexander-tekniikan periaatteista on: kun ihmisen leuka on rento, koko ihminen on rento.
- Hyminä, hyrinä, laulaminen. Joidenkin mukaan erityisesti matalat äänet resonoivat rentouttavasti.
- Meditaatio ja läsnäolo
- Jooga
- Hieronta ja hyväily
- Kävely luonnossa
- Kylmäaltistus
- Hymyily, suutelu, halailu
- Kiitollisuus
- Nauru
- Korvien, kasvojen ja päänahan hieronta
- Niskassa sijaitsevan kuopan aktivointi: paina *kevyesti* sormella kuoppaa, joka sijaitsee selkärangan yläreunan yläpuolella. Pidä pääsi paikallaan, mutta käännä katseesi oikealle. Tunnet heti-noin minuutin jälkeen rentoutumisen tunteen, yleensä myös haukotuksen tai huokaisun. Käännä tämän jälkeen katseesi vasemmalle ja odota samaa reaktiota. Voit myös tuntea eroa siinä, miten paljon pääsi kääntyy ennen harjoitusta ja sen jälkeen.
Eikö lista kuulostakin rentouttavalta (paitsi ehkä kylmäaltistus 😁)? Tästä voisi tehdä maallikkopäätelmän, että rentouttavan tuntuiset asiat …rentouttavat! Niin mieltä, hermostoa kuin tunnereaktioitakin.
Eräs hyvinvointivaikuttaja koki, että vagushermon päivittäiset harjoitukset vähensivät hänen ärtymysreaktioitaan. Taistele-reaktio ei noussutkaan yhtä nopeasti kuin aiemmin, vaan tapahtuman ja reaktion välille tuli harjoitusten myötä enemmän tilaa.
Vagushermoa kutsutaan myös “rakkaushermoksi”, sillä sen katsotaan vaikuttavan rakkauden tunteisiimme. Ehkäpä juuri siksi kiitollisuus löytyy vagushermoa hellivien asioiden listalta – kiitollisuus lisää rakkautta niin itseämme, muita kuin koko elämää kohtaan. 🥰
Katsahda tästä Mitran ihmisläheiset, aidot ja syvälliset kirjat Sydämen seksi ja Meidän vuosi!