Oletko uuvuksissa sosiaalisten tilanteiden jälkeen? – Sosiaalinen herkkyys voi saada sinut väsymään

Sosiaalisesti herkkänä yksilönä olen oppinut, että minulla on viikon varalle eräänlainen sosiaalinen bensatankki käytössäni. Se pitää sisällään tietyn verran energiaa, joka on käytettävissä sosiaaliseen vuorovaikutukseen. Kun se on kulunut loppuun, lisärasitus alkaa syömään hyvinvointiani ja toimintakykyäni. Tämän vuoksi tarvitsen joka viikko vähintään yhden kokonaisen lepopäivän matalavirikkeisessä ympäristössä bensatankin täyttämiseen. Yleensä jo vapaapäivän iltana tunnen, kuinka voimat alkavat palautua, mutta vapaapäivän välistä jättäminen heikentää merkittävästi jaksamistani.

Sosiaalisesti herkkä yksilö väsyy herkemmin sosiaalisessa vuorovaikutuksessa monestakin syystä. Ensinnäkin introvertti yksilö kuormittuu korkeavirikkeisissä ympäristöissä ja palautuu matalavirikkeisessä ympäristössä. Lisäksi nykytiedon mukaan introvertit kokevat keskimääräistä vähemmän lähestymään ohjaavia tunteita, kuten innostusta. He eivät siis saa ekstroverttien tavoin työntöapua innostuksen tunteilta sosiaalisten tilanteiden lähestymiseen. Tämän vuoksi he usein kokevat jaksamattomuutta aktivoitua omasta sisäisestä maailmastaan yhteiskunnan vaatimiin sosiaalisiin rooleihin ja sosiaalinen aktivoituminen vaatiikin usein lisäponnisteluja.

Sosiaalinen osallistuminen on sosiaalisesti herkälle usein väsyttävää, etenkin jos lyhyelle aikavälille osuu liian paljon sosiaalisia velvollisuuksia. Tässä muutama vinkki sosiaalisesti herkille oman kuormituksensa säätelyyn:

Tunne oma kuormitusalueesi. Kuormitusalueellasi tunnet olosi hyväksi, mutta toiminta on jossakin määrin kuormittavaa. Useimmiten kuormitusalueena toimii työ ja harrastukset, ystävien ja tuttavien tapaaminen, sekä muu yhteiskunnallinen osallistuminen. Jos vain mahdollista, niin omaan kalenteriin on hyvä pyrkiä ajoittamaan sosiaalista kuormitusta maltilla.

Tunne oma mukavuusalueesi. Mukavuusalueellasi tunnet olosi mukavaksi, sekä rentoudut ja palaudut. Suurimmalle osalle mukavuusalueena toimii oma koti ja oma paikka kotona, sekä aivan läheisimpien ihmisten seura. On hyvä muistaa merkitä kalenteriin myös aikaa palautumiseen omalla mukavuusalueella.

Muista, että kaikki sosiaalisuus kuormittaa. Sosiaalisesti herkälle ei ole väliä, kokeeko hän sosiaalisen tapahtuman positiiviseksi vai negatiiviseksi, sillä kaikki sosiaalinen osallistuminen on kuormittavaa. Onkin hyvä järjestää aikaa myös positiivisista sosiaalisista tapahtumista palautumiseen.

Muista, että kaikki kuormitus kuluttaa samaa bensatankkia. On myös hyvä ymmärtää, että raskas sosiaalinen kuormitus ja raskas liikunta käyttävät yhtä ja samaa polttoainetankkia. Tämän vuoksi on hyvä pyrkiä ajoittamaan sosiaalisesti raskas kuormitus yhdelle päivälle ja raskas liikunta toiselle päivälle, kun edellisestä kuormituksesta on jo palauduttu.

Muista kohtuus myös palautumisessa. Tietyn pisteen jälkeen palautuminen ei enää palvele hyvinvointia – aivan kuten nukkuminen ja syöminen eivät palvele hyvinvointia, kun unta tai ravintoa on saatu riittävästi senhetkisiin tarpeisiin nähden.

Sosiaalisesti herkän yksilön on hyvä pyrkiä löytämään tasapaino itsensä kuormittamisen ja palautumisen välille. Liikaa tai liian vähän kumpaakaan ei ole optimaalista hyvinvointimme eikä toimintakykymme kannalta. Palautuminen on elintärkeää, mutta on elintärkeää myös kuormittaa sosiaalisia lihaksiamme säännöllisesti. Näin palaudumme sosiaalisesta kuormituksesta, mutta elinpiirimme ei pääse kaventumaan.


Kirjoittaja Joni Martikainen on psykologi, tietokirjailija ja Ujonrohkaisija-palvelun perustaja. Ujonrohkaisija on kehitetty sosiaalisesti herkille ja sosiaalisista tilanteista kuormittuville ihmisille, jotka eivät halua antaa ujouden tai jännittämisen rajoittaa elämää ja valintoja. Ujonrohkaisijasta saat tutkittua tietoa, oman yksilöllisen tilannekartoituksen, sosiaalisen harjoitteluohjelman sekä asiantuntijan henkilökohtaista ohjausta. Lisätietoja Ujonrohkaisija-palvelusta löydät TÄÄLTÄ.

 

Synttärikampanjan viimeinen viikonloppu!
PUOTIIN
close-image
-20% alennusta tarjouspaketeista etukoodilla TARJOUS20 
PUOTIIN
close-image
Korttipakat OSTA 3 MAKSA 2  
PUOTIIN
close-image
Saat kaupan päälle TSEMPPITARRAT kun ostat Perhekalenterin tai Hidasta elämää -kalenterin
PUOTIIN
close-image
24 tunnin ajan -50% etukoodilla TAKATALVI Pipo ja huivi -paketti 
PUOTIIN
close-image
ALE! -20% yli 40€ ostoihin!
PUOTIIN
close-image
OSTA 3 MAKSA 2  kirjat & kortit 
PUOTIIN
close-image