Itsetuntoon, ajatuksiin ja kokemuksiin itsestä vaikuttavat suuresti ne ihmiset keiden lähellä olemme ja se, miten nuo ihmiset meistä puhuvat ja miten he meitä kohtelevat.
Narsistiset suhteet tarjoavat aluksi ainutlaatuisen suuren kokemuksen rakkaudesta, yhteenkuuluvuudesta, sekä tarkoin varjeltavasta sielunkumppanuudesta. Tuo kokemus luo erityisyyden tunteen itsestä ja tarjoaa mahdollisuuden rakastua itsekin itseen.
Edellisissä kohdissa ei tietenkään olisi mitään väärää tai pahaa, jos ne todella olisivat totta. Kaikki hyvä kuitenkin loppuu päivään, jolloin jonkinlainen sitoutuminen narsistiseen ihmiseen on tapahtunut. Kehut vaihtuvat moitteiksi ja velat muuttuvat saataviksi.
Narsistinen ihminen peilaa läheiseensä omia puutteita, virheitä ja tekoja, kaikkea sitä epätäydellisyyttä mitä ei pysty itsessä sietämään.
Hän peilaa läheiselleen kaikkea sitä mitä todellisuudessa itse on, ymmärtämättä itse tätä prosessia.
Narsistisen suhteen ja narsistisen kaltoinkohtelun vaikutukset itsetuntoon voivat kuulostaa esimerkiksi tällaisilta ajatuksilta itsestä:
“Hävettää olla tällainen. Miksi olen niin huono ja ruma?”
“Olen ihan yksin, eikä ihme. En osaa tehdä mitään oikein.”
“Olen varmaan ansainnut tämän.”
“Kaikki muut pystyvät parempaan.”
“Kukaan ei ymmärrä minua.”
Jos jotain haluaisin sinun muistavan niin se olisi tämä:
Narsistisen ihmisen “totuus” sinusta ole totuus mistään muusta kuin hänestä itsestään.
Olet todellakin riittävä ja ihana juuri sellaisena, kuin olet.
Ethän jatka itse itsesi samaa kohtelua, kuin mitä vahingollinen ihminen sinulle teki/tekee.
Hoida ja hoivaa itseäsi seuraavien keinojen avulla
Narsistisen suhteen ja narsistisen kaltoinkohtelun jälkeen tarvitset vastavoimaa kaikelle pahalle ja epäoikeudenmukaisuudelle.
Siispä hakeudu ja vietä aikaasi mahdollisimman paljon sellaisessa seurassa, jossa todella tunnet arvostusta, kunnioitusta, lämpöä ja välittämistä, sekä helppoutta ja lupaa olla oma itsesi. Tämä hoivaa mitä luultavimmin kaikista parhaiten kovia kokenutta itsetuntoasi, ajatustasi ja kokemustasi itsestäsi.
Tarjoa itsellesi suurta myötätuntoa sanomalla itselle esimerkiksi:
“En ole tehnyt mitään väärää. Se ei ollut minun syyni.”
“On hyvin luonnollista ja normaalia voida pahoin kaiken sen jälkeen mitä koin.”
“Minussa ei ole mitään vikaa. Minun ei tarvitse, enkä aio ajatella itsestäni samoin kuin hän.”
Palauta itsellesi ja omaan elämääsi hiljalleen kaikkia niitä asioita, joita narsistinen suhde sinulta vei ja rajasi pois.
Pohdi mitä haluaisit harrastaa tulevaisuudessa, missä haluaisit viettää lomiasi ja mitä haluaisit tehdä työpäivien jälkeen tai vaikka ensi viikonloppuna?
Hoivaa itseäsi myös levolla ja suomalla itselle palautumisaikaa kaikesta kokemastasi.
Älä vaadi tai puske väkisin kohti suuria suorituksia työssä, vapaalla tai vaikka liikunnan suhteen samalla, kun mieli ja keho ovat vielä rasittuneita kaltoinkohtelusta.
Anna itselle armoa ja tyhjää tilaa. Hiljaisuus on paikka, jossa mielesi pystyy luomaan parhaiten uutta.