Iso koululainen on vielä pieni lapsi – Muista huolehtia lasten turvallisesta koulumatkasta

Nyt on jälleen se aika vuodesta, kun pienet koululaiset lähtevät kulkemaan koulutielle. Jotkut kulkevat matkaa jo tottunein askelin, kun toiset kävelevät valmiiksi opeteltua reittiä ensimmäistä kertaa yksin. Lapset ovat innoissaan koulusta ja odottavat, että pääsevät näkemään kavereita.

Kun risteyksen toisella puolella vilkuttaa tuttu kaveri, jota lapsi ei ole koko kesäloman aikana nähnyt, voi isommankin koululaisen mielestä unohtua moneen kertaan kerratut liikennesäännöt. Innostunut lapsi voi unohtaa katsoa oikealle ja vasemmalle ja juokseekin suoraan halaamaan kaveria.

Jokaisen meidän aikuisen tehtävä on olla lapsen luottamuksen arvoinen. Meidän täytyy olla erityisen tarkkana liikenteessä, että noudatamme liikennessääntöjä. Kiire ei ole mikään syy asettaa lasta vaaraan. Lapset eivät osaa arvioida autojen nopeutta ja erilaisia vaaratilanteita, eikä sellaista vastuuta voi asettaa lasten harteille.

Lasten turvallisuus on aina aikuisten vastuulla.

Kun koulumatka on suoritettu turvallisesti, edessä on uudenlaisia haasteita ja mahdollisuuksia. Koululaiset saapuvat luokkahuoneisiin täynnä intoa ja toiveikkuuta siitä, että koulusta voisi löytyä uusia ystäviä. Monen pienen koululaisen rinnassa on silti pieni pelko, jos hän joutuu kuitenkin kiusatuksi.

Samalla, kun huolehdimme siitä, että lapset pääsevät kulkemaan turvallisesti kouluun, meidän tulee myös huolehtia siitä, että heillä on turvallinen olo koulussa.

Vanhempien tehtävä on opettaa lapsille, että ketään ei kiusata ja kaikki täytyy ottaa mukaan porukkaan ja leikkeihin.

Toivottavasti jokaiselle aikuiselle on selvää, että kiusaamiseen puututaan heti. Luulen, että jokainen myös muistuttaa omaa lastaan kotona yhteisistä pelisäännöistä.

Lapset eivät aina muista annettuja ohjeita ja sääntöjä. Paras tapa opettaa asioita onkin näyttää itse esimerkkiä.

Tässä vaiheessa on hyvä miettiä, puhuuko itse lapsen kuullen rumasti muista ihmisistä, tai kirjoitteleeko esimerkiksi internetiin ilkeitä kommentteja muille ihmisille. Tällaisten mallien kautta lapsia oppii, kuinka muita ihmisiä kohdellaan. Seuraavaksi, kun meinaat sanoa ilkeitä asioita muista ihmisistä tai meinaat haukkua vierasta ihmistä internetin keskustelupalstalla:

Mieti haluaisitko sinä kuulla, että joku on kohdellut sinun lastasi samalla tavalla?

Supertarjous ❤ Unelmakarttakirja -verkkokurssi nyt -50% alennuksella vain 19,75€.
Synttäriviikon tarjous  on voimassa  sunnuntai-iltaan klo 23.59 saakka.
Lue lisää
close-image
Tarjous -35% ❤ Eevi Vuoriston verkkokurssi tunnelukoista nyt 44,90€ (norm. 69€) - Voimassa maanantai-iltaan klo 23.59 saakka.
Lue lisää
close-image
KIRJAMESSUJEN AJAN KAIKKI KIRJAT -25% ❤ Tarjoushinnat voimassa Hidasta elämää -puodissa sunnuntai-iltaan klo 23 saakka 📚
TÄSTÄ PUOTIIN
close-image
Kampanjan JATKOAIKA maanantai-aamuun klo 07! Valitse kaksi korttipakkaa niin tarjoamme sinulle kolmannen ilmaiseksi ❤
OSTA TÄSTÄ
close-image
Ystävänpäivä lähestyy ❤ Tilaa puodista tasarahahintaan ihanat lahjat ystävälle, rakkaalle tai itsellesi.
Katso ystävänpäivätarjoukset
close-image
TÄNÄÄN KLO 23.59 ASTI: Ymmärrä itseäsi ja suhteitasi -verkkokurssi 49€ (norm. 89€)
Lue lisää
close-image
TÄNÄÄN KLO 23.59 ASTI: Miten lopetat överiempatian -verkkokurssi 49 € (norm. 127 €)
Lue lisää
close-image