Voisiko kodissa olla Huvikummun huolettomuutta? – 4 ajatusta leikkisämpään kotoiluun

Mainosyhteistyö: Kymppilattiat: Kaikki jutun lattiamateriaalit ja kaakelit Kymppilattioiden valikoimasta

Kuvat: Laura Elo

Koti on paikka, jossa toivoisi olevan turvaa ja huolettomuutta. Joillekin koti seesteisyyden tyyssija, jossa toiveena on mahdollisimman neutraaleja sävyjä, usein vaaleaa. Minulle kotiin tulee seesteisyyttä, kun siellä on myös huolettomuutta. Huolettomuus on monen asian summa. Tässä kesäkotimme huolettomuutta lisäävät asiat, joihin Peppi Pitkätossun Huvikumpu on inspiroinut:

1. Kierrätyshuonekalut ja -ideat

Vanhojen asioiden kierrättäminen on luovuutta parhaimmillaan. Ajattelen, että on helppo mennä kauppaan ja ostaa sieltä kaikki valmiina, mutta kierrätys vaatii kärsivällisyyttä, kykyä yhdistellä uutta ja vanhaa ja myös nähdä vanhassa tavarassa jotain mitä se ei ehkä ole koskaan ennen ollut…

Löysin kuvan ruokapöydän vanhan kotimme roskikselta. Se oli löydettäessä petsattu kirsikan sävyiseksi. Hioin pöydän. Lakkasin jalat, jotka olivat tammea, ja maalasin pöydän kannen lohen värikseksi (pöydän kansi ei ollut täyspuuta). Etualalla oleva viltti on löydetty kirppikseltä ja seinää vasten oleva tuoli roskalavalta. Hyllyssä oleva kynttelikkö on edesmenneen mummoni peruja.

Kuvan edustalla oleva sohvapöytä on oikeasti tarjotin, jonka ostin Facebook-kirppiksellä. Pöydän jalkana (joka ei harmillisesti näy kuvassa) toimii teknisestä tilasta ylimääräiseksi jäänyt tarjottimen värinen vesipumpun teline (vastaa muodoltaan seuraavan kuvan maljakkotelinettä).

Maljakkona toimii vanha ulkovalaisimen kupu, jolle löysin telineen uutena marketista. Rottinkituolin on ostettu Torista.

Makuuhuoneen seinäkoriste on tehty rikkinäisestä riipputuolista – kuten myös kukka-amppeli. Oksa löytyi oman tonttimme metsästä. Yöpöydät ovat vanhempieni vuonna 1975 ostamat. Hioin ja maalasin ne, sekä vaihdoin uudet vetimet.

Vanhemman lapsen hyllynä ja yöpöytänä toimii kiettätyskeskuksesta löytämäni syöttötuoli, joka kääntyy saranoilla myös pöytä-tuoliksi tarvittaessa.

Nuoremman lapsen pikkukaapit/-hyllyt ovat viinilaatikoita, jotka sain joskus naapurilta. Klaffipöytä on myös saatu.

Baarituolit löytyi Torista.

2. Värikylläisyys

Rakastan värejä. Ne tekevät elämästäni kiinnostavaa. Kun katson, miten värit tanssivat tai soivat yhteen, sieluni hykertelee. Värien kautta minusta tuntuu, että olen elossa!

Kun löysin tapetin, menin sen kanssa maalikauppaan ja nappasin tapetin sävystä pöydän maalin sävyn. Maalasin samalla maalilla hyllyssä olevan lampun. Mummon perintönä saatu kynttelikkö sai tietenkin kynttilät kolmessa eri sävyssä, jotta tunnelma ei kävisi tylsäksi.

Kun valitsimme keittiön kaappeja, tarjolla oli pääosin valkoista, harmaata ja mustaa. Vihreä oli mallistossa ainoa, jota saatoin kutsua väriksi. Ja se sopi hyvin suunnitelmaani, joka oli “metsästä inspiroitunut Huvikumpu”. Ilmastointiputken spreijasin kultaiseksi noudattaen ohjetta: “jos et voi peittää sitä, korosta sitä”.

Aivan ensimmäinen asia, jonka halusin ehdottomasti kesäkotiimme oli nämä Kymppilattioiden Paris Mix -laatat. Olin etsinyt pitkään riittävän värikkäitä ja leikkisiä kaakeleita, mutta niin monessa paikassa oli taas tarjolla vain beigeä, harmaata, valoista ja mustaa. Tiedän, että moni pitää noista väreistä seesteisyytensä vuoksi, mutta minua ne masentavat. Ajattelin, että nämä laatat ovat huvikumpumaisinta, mitä tiedän! Ja jos joku miettii, miten kaato tehdään tällaisen isomman laatan kanssa: valitsin näiden laattojen sävyyn sopivan roosan 10x10cm -laatan viemärikaatoa ja seinälle kohoavaa ylösnousua varten.

Saunalle valikoitui Kymppilattioiden marokkolaattavalikoimasta Genova Blue -laatta, joka toimii yhdellä seinällä tehosteseinänä. Tehosteseinän parina toimivat valkoinen kaakeliseinä ja hirsiseinä, musta lattia sekä kultainen suihku.

3. Leikkisyys

Värit ja luovat kierrätysratkaisut ovat osa tilan leikkisää luonnetta, mutta lasten kanssa pohdimme, että haluamme kesäkotiimme myös toiminnallista leikkisyyttä. Toiminnallinen leikkisyys olkoon vastaisku passiiviselle staattisuudelle.

Kulkuväylälle asennettiin renkaat, jotta niissä voi aina ohimennen roikkua, pyörähtää ja vaihtaa näkökulmaa pää alaspäin.

Näin jälkeenpäin voisin sanoa, että meidän kesäkodin sydän on “pömpeli”: puolapuita pääsee kiipeämään aidatulle parvelle. Ruokailutilan puolelle “pömpeli” toi tapettiseinän. Puolapuut toimivat jumpassa ja leikeissä.

Eteisen puolella “pömpeli” toimii sekä ulkovaatesäilytykseen että varastona: pömpeli kätkee sisäänsä liukuovilla hyvänkokoisen varastotilan.

Parvelta on näkymät yläikkunoiden kautta taivaalle. Lattia on tehty lankusta – ja tietenkin saanut värikkään pinnan.

4. Kestävät materiaalit

Yksi kesäkotimme lähtökohdista oli, että materiaalien pitää olla kestäviä, hyvin pestäviä ja oikein toiminnallisuuden kautta tiloihin valittuja, koska varominen tuo stressiä: jos aina pitää miettiä, että jokin menee pilalle, kun se kohtaa elämän, materiaali on silloin väärin valittu. Halusimme, että voimme myös materiaalien osalta olla huolettomia.

Monessa kuvassa näkyvä Kymppilattioiden tammi-lankkuparketti oli loistava valinta lapsiperheeseen. Pinta on helposti pyyhittävä: kun lapset ovat maalanneet akryyliväreillä ja maalia on mennyt lattiaan, se lähtee loistavasti puhtaaksi. Lattia ei myöskään ole herkkä kolhuille. Huomasin laatueron, kun kaupunkikotiimme oli muiden toimesta valittu parketti, josta tahrat eivät meinaa lähteä ja materiaali on “pehmeää”. Kannattaa siis ulkonäön lisäksi tutkia lattian materiaalia tarkasti, jotta ei tarvitse koko ajan miettiä, että mistä kaikesta lattia menee pilalle.

Kaakelilattia eteiseen oli yksi ensimmäisistä asioista, josta puhuimme mieheni kanssa, koska luonnon läheisyydessä lumet, mullat ja kivet kulkeutuvat vaatteissa ja kengissä sisälle. Ei tarvitse huolia, vaikka lumet sulavat lattialle tai kivet narskuvat jalkapohjissa. Kaakeli kestää ja on helppo pitää puhtaana. Eteisen kaakeli on tammilattiaan mätsäävä Kymppilattioiden Lumbini Beige -marokkolaiskaakeli.

Saunatupaan valitsimme vinyylilankun, joka kestää 100-prosenttisesti kosteutta. Kun saunatupaan kuljetaan sekä saunasta suoraan että ulko-ovesta uinnin jälkeen, ei tarvitse miettiä, että mitä lattialle käy. Vinyylilankuista voi lukea lisää Kymppilattioiden sivulta TÄSTÄ.

Kaikki kuvien lattia- ja kaakelimateriaalit löytyvät TÄÄLTÄ.

Rakennustyöt, maansiistotyöt ja sisätilojen viimeistelyt (esim. laatoitukset) hoiti Rakennustyö Nyman.

Synttärikampanjan viimeinen viikonloppu!
PUOTIIN
close-image
-20% alennusta tarjouspaketeista etukoodilla TARJOUS20 
PUOTIIN
close-image
VIELÄ EHDIT! Korttipakat OSTA 3 MAKSA 2  
PUOTIIN
close-image
Saat kaupan päälle TSEMPPITARRAT kun ostat Perhekalenterin tai Hidasta elämää -kalenterin
PUOTIIN
close-image
24 tunnin ajan -50% etukoodilla TAKATALVI Pipo ja huivi -paketti 
PUOTIIN
close-image