Ella Kannisen ja Jasmiini Lappalaisen vinkit raikastavaan pintaremonttiin – Yhdellä muutoksella suuri vaikutus!

Mainosyhteistyö Kustannusosakeyhtiö Otavan kanssa.

Jos aiot tänä kesänä remppa- tai maalaushommiin tai haaveilet vanhan talon tai mökin kunnostamisesta itse, nappaa tästä Ella Kannisen ja Jasmiini Lappalaisen vinkit maalaamiseen, tapetointiin ja kuivan tilan laatoittamiseen. Vinkit on poimittu kirjasta Jokanaisen mökkiremontti (Otava, 2022).

1. Ulkoseinien maalaus pitää mökin paremmassa kunnossa pitkään – ja on mukavaa kesäpuuhaa

VINKKI 1: Huoltomaalaus pitäisi aina tehdä samalla maalilla kuin pohja on maalattu, näin varmistat parhaan lopputuloksen. Vesiohenteisen maalin päälle käy vain vesiohenteinen, mutta öljypohjaisen maalin päälle voi maalata myös vesiohenteisella maalilla. Jos et tiedä, mikä maali pinnassa on, nappaa huomaamattomasta kohdasta pala maalia ja kysy maalikaupan ammattilaisilta.

VINKKI 2: Alkukesästä ilma on kuivempaa ja sateet vähäisempiä, syksyä kohti ilmankosteus nousee. Kosteassa maalin kuivuminen pitkittyy ja se voi kiinnittyä huonosti, joten paras aika maalata ulkoseiniä on usein kesän alussa. Myöhään syksyllä sateisuus ja ilmankosteus ovat jo niin suuria, että maalaus on parempi jättää seuraavaan kesään.

Paras maalaussää on pilvipoutainen ja kuiva. Suorassa auringonvalossa ei pidä maalata, sillä lämpimässä kosteus haihtuu ja maali pääsee kuivumaan liian nopeasti eikä se silloin ehdi imeytyä pintaan.

2. Valitse sisämaalin sävy valon mukaan

Maalisävyn valintaan vaikuttaa ensisijaisesti huoneen valoisuus. Hämärään tai pieneen tilaan kannattaa valita vaalea sävy, sillä vaaleat värit lisäävät valoisuutta ja tilan tuntua, tummat puolestaan pienentävät.

Kiiltoaste kannattaa valita huoneen käytön mukaan. Kiiltävä maalipinta on helpompi pitää puhtaana esimerkiksi keittiössä ja eteisessä. Kiiltävä pinta on parempi myös lattiassa, koska mökkiolosuhteissa kuljetaan usein kengät jalassa sisällä. Himmeä maali puolestaan sopii kattoon sekä oleskelu- ja makuutilojen seiniin.

HUOM! Pese uudet telat ja siveltimet ennen käyttöä, niin saat ylimääräiset nukat ja liat pois. Maali tarttuu ja levittyy parhaiten, kun työkalu on pyyhekuiva.

3. Vaalea katto raikastaa koko huoneen

Katon maalaaminen valkoiseksi voi olla iso kasvojenkohotus koko huoneelle. Vaalean värin myötä huone tuntuu korkeammalta, avarammalta ja valoisammalta.

4. Tapetilla saa omannäköisen tilan – Eikä se ole lainkaan vaikeaa!

VINKKI 1: Jos tapettikerroksia on useita ja vain päällimmäinen kerros lähtee nätisti, vettä tarvitaan enemmän. Ota silloin avuksi suihkepullo ja ruiskuta seinän pintaan reilusti vettä. Anna vaikuttaa 5–10 minuuttia ja irrota.

On erittäin tärkeää, että suojaat lattian hyvin, ettei valuva vesi vaurioita lattiapintaa tai pahimmillaan pääse pintamateriaalin alle. Kun tapetti on kostunut, käytä lastaa irrottamiseen. Varo, ettet vahingoita seinäpintaa.

VINKKI 2: Aiemmin tapetoimattomat, maalaamattomat seinäpinnat on hyvä pohjamaalata, jotta tapetointi ja varsinkin tapetin irrotus tulevaisuudessa on helpompaa. Käytä tapetin väristä maalia, jottei väri kuulla tapetin läpi tai puskusaumaan vahingossa jäävästä raosta.

VINKKI 3: Tapetin alle voi jäädä ilmakupla, jonka huomaat vasta tapetin kuivuttua. Leikkaa silloin terävällä katkoteräveitsellä viilto kuplan kohdalle kuivaan tapettiin ja tupsuta liisteriä tapetin alapintaan pienellä paikkauspensselillä. Paina tapetti huolellisesti kiinni seinään, jotta viiltokohta jää siistiksi ja huomaamattomaksi.

5. Laatoita rohkeasti uutta tunnelmaa

VINKKI 1: Laatoitettavan pinnan on oltava tukeva ja kova, esimerkiksi kiveä tai kipsilevyä. Pese maalattu pinta maalipesulla ja karhenna tarvittaessa hiomalla kevyesti. Jos pinnassa on kohoumia, tasoita ne. Voit myös halutessasi maalata pinnan tartuntapohjamaalilla varmistaaksesi laastin kiinnittyvyyden.

Puualustoille laatoittamista ei suositella lainkaan puun kosteuselämisen vuoksi. Riskeinä ovat kiinnityslaastin pettäminen tai saumalaastin halkeilu.

VINKKI 2: Jos vanha laatoitus on kunnolla kiinni seinässä, voit asentaa niiden päälle uudet laatat. Tarkista laattojen kiinnitys koputtamalla. Ontto ääni kertoo irtonaisesta laatasta, joka pitää poistaa ja kiinnittää uudelleen. Voit myös täyttää kolon laastilla ja tasoittaa sen huolellisesti muiden laattojen tasalle.

Puhdista vanha laattapinta kunnolla, hio karheaksi ja levitä päälle ohut kerros saneerauslaastia ”tartuntakynsiksi”. Käytä myös kiinnitykseen saneerauslaastia. Jos laatoitat lattiaa, jossa on lattialämmitys, muista sulkea se vähintään kaksi päivää ennen laatoitusta.

 

Jokanaisen mökkiremontti -kirjan ja lisää remppavinkkejä löydät Suomalainen.comista TÄÄLTÄ. HUOM! Sisältää tärkeää tietoa ja hyviä vinkkejä erityisesti vanhan mökin tai talon remontoijalle.

Synttärikampanjan viimeinen viikonloppu!
PUOTIIN
close-image
-20% alennusta tarjouspaketeista etukoodilla TARJOUS20 
PUOTIIN
close-image
VIELÄ EHDIT! Korttipakat OSTA 3 MAKSA 2  
PUOTIIN
close-image
Saat kaupan päälle TSEMPPITARRAT kun ostat Perhekalenterin tai Hidasta elämää -kalenterin
PUOTIIN
close-image