Onko mielessäsi “mahdoton” unelma? – Tee heti yksi pieni asia, jolla saat muutoksen alkuun

Onko sinulla jokin unelma tai tavoite, jonka haluaisit toteuttaa, mutta sinulla ei ole siihen syystä tai toisesta mahdollisuutta? Jos vastaus on kyllä, jotain täytyy muuttaa – muutenhan se olisi jo toteutunut.

Usein jatkamme elämäämme tuttua rataa, vaikka toivomme muutosta. Se johtuu aivoistamme: Kun olemme muodostaneet jostain tavan, aivomme lakkaavat osallistumasta päätöksentekoprosessiin täysipainoisesti. Toimimme automaatiolla – samalla tavalla kuin aina ennenkin. Ja jos toimimme kuten ennenkin, saamme sitä, mitä aina ennenkin.

Päätä aloittaa heti. Jotta voimme kääntää elämämme sille raiteelle, joka vie meidät sinne, minne haluamme, meidän pitää aloittaa muutos heti – ei vasta ”sitku”. Ja lopetettava hokemasta ”mutku”. Kysy itseltäsi: Jos se olisi mahdollista, mitä tekisin ihan ensimmäiseksi?

Aloita jostain pienestä – äläkä vertaile aloitusta lopputulokseen – lopputulos seuraa sitä, että on ensin aloittanut ja tehnyt yhden pienen asian kerrallaan. Vuoden päästä pienet asiat ovat kasvaneet jo isoiksi kasoiksi. Mutta jos nyt et aloita, kasa ei ala kertyä. Mitä nopeammin aloitat, sitä nopeammin olet matkalla sinulle oikeaan suuntaan.

Mieti, mitä vanhaa olet valmis jättämään tekemättä, jotta uutta mahtuu tilalle. Jos haluat alkaa säästää rahaa jotain unelmaasi varten, et voi ostaa kaikkea, mitä ennenkin. Mistä olet valmis luopumaan, jotta voit toteuttaa unelmasi?

Tee unelman toteuttamisesta arkirutiini. Jos se ei sovi arkeesi, se ei lähde rokkaamaan. Muutokseen täytyy pystyä sitoutumaan joka päivä, sillä tavat syntyvät tässä ja nyt, oikeassa elämässä, ei mielikuvissa tai viikonloppuisin. Kysy joka aamu itseltäsi, onko unelmasi sinulle niin tärkeä, että haluat tänäänkin sitoutua siihen.

Säästösuunnitelma unelmaa varten – jos se vaatii rahaa:

  • Listaa kuukausimaksulliset palvelut (mm. viihdepalvelut, salikortti) ja mieti, mistä voisit luopua esim. kesän ajaksi tai mitkä voit kilpailuttaa (esim. netti- ja puhelinliittymä).
  • Missä teet ruokaostokset – vertaa ja vaihda halvempaan. Äläkä mene nälkäisenä ruokakauppaan.
  • Tarjoukset: ovat salakavalia, eli tartu niihin vain, jos todella tarvitset jotain.
  • Myy tarpeettomat tavarat ja vaatteet eteenpäin.
  • Jos tarvitset jotain, mieti ensin, voitko lainata, vaihtaa kaverin kanssa tai ostaa kirppikseltä.
  • Ota käyttöön jokin tapa palkita itsesi. Esimerkiksi joka kuukauden viimeinen päivä laita lasikulhoon lappu, johon olet kirjoittanut jotain kaunista ja kiitollisuutta lisäävää – tai keitä onnistumiskahvit!
  • Muista, että välillä suunnitelmasta voi repsahtaa: joskus take away -kupponen kahvilasta tai uuden paidan ostaminen tuntuu tärkeämmältä. Ole armollinen itsellesi! Repsahduksen jälkeen palaa taas suunnitelmaan kohti unelmaasi!
  • Voit säästää myös nostamalla veroprosenttisi hieman korkeammaksi kuin olisi tarpeen ja siirtää veronpalautukset suoraan säästöön – näin säästäminen sujuu huomaamattomasti.

Esimerkki: Oma, ihana koti – Näin se on mahdollista, vaikka säästössä on vain 2 500 euroa

Helsingin Vuosaaressa yksiössä vuokralla asuva 25-vuotias Silja (esimerkkihenkilö) on haaveillut omistusasunnosta ja lisäneliöistä, kaksiosta. Vuosaaressa sijaitsevaa omistuskaksiota varten hänen täytyisi ottaa noin 200 000 euron pankkilaina – eli omia säästöjä täytyisi olla noin 20 000 euroa (10%). Nyt hänellä on säästössä 2 500 euroa.

Koska omistusasuntoon säästäminen vie kauan ja samaan aikaan joutuu maksamaan vuokraa (Siljan vuokra 830€/kk), Silja on tutkinut erilaisia asumisvaihtoehtoja: Hän on saanut selville, että asumisoikeusasuntoon pääsee maksamalla asumisoikeusmaksun, joka on 15% asunnon hankintahinnasta. Siljalle sopivassa kaksiossa asumisoikeusasunnossa maksu on 15 000 euroa.

Silja on päättänyt ottaa 15 000 euron lainan asumisoikeusasunnon asumisoikeusmaksuun; lainan oman rahan määrän tulee olla noin 1 500 euroa (10%), joka hänellä on säästötilillä. Lisäksi asunnon vakuusmaksu on 1640 euroa, jonka hän aikoo kerätä kokonaan kasaan noudattamalla säästösuunnitelmaa (yllä).

Silja laskee, että hänen kuukausikohtaiset asumiskustannukset ovat 6 vuoden laina-ajalla Asokotien asumisoikeus-kaksiossa seuraavanlaiset: lainanlyhennys 220 euroa + käyttövastike 600 euroa = 820 euroa kuukaudessa.

Asumisoikeuskaksiosta hän maksaa suurin piirtein saman kuin vuokrayksiöstä – ja samalla Silja saa säästettyä pesämunaa esimerkiksi omistusasuntoa varten. Pois muuttaessa hän saa takaisin vakuusmaksun sellaisenaan sekä asumisoikeusmaksun rakennuskustannusindeksillä korotettuna eli korkoa kertyneille säästöille. Asokodit huolehtii asumisoikeusasunnon myymisestä eteenpäin eikä Silja voi jäädä kahden asunnon loukkuun.

Kuudessa vuodessa Silja on saanut säästettyä vähintään 15 000 euroa huomaamattaan ja asumalla mukavasti. Jos hänen säästösuunnitelmansa pitää, hänellä on säästössä pikkaisen enemmänkin!

Tutkaile asumisoikeusasuntoja TÄSTÄ.

Meillä Asokodeilla (Asuntosäätiön Asumisoikeus Oy) on asumisoikeusasuntoja 31 paikkakunnalla, niin kerros-, rivi-, omakoti- kuin paritaloissakin. Asumisoikeusasuntoon et tarvitse isoa pankkilainaa eikä siitä täydy maksaa varainsiirtoveroa. Asumisesta maksat vuokran sijaan käyttövastiketta. Palvelukeskus auttaa asumiseen liittyvissä asioissa puhelimitse vuorokauden ympäri, jos esimerkiksi hana alkaa tippua tai jääkaappi tulee tiensä päähän. Onnella on osoite!

Synttärikampanjan viimeinen viikonloppu!
PUOTIIN
close-image
-20% alennusta tarjouspaketeista etukoodilla TARJOUS20 
PUOTIIN
close-image
Korttipakat OSTA 3 MAKSA 2  
PUOTIIN
close-image
Saat kaupan päälle TSEMPPITARRAT kun ostat Perhekalenterin tai Hidasta elämää -kalenterin
PUOTIIN
close-image
24 tunnin ajan -50% etukoodilla TAKATALVI Pipo ja huivi -paketti 
PUOTIIN
close-image