Oma polku voi avautua yllättävästä paikasta – 5 asiaa, jotka opin käytyäni umpikujassa

Kirjoittaja Marja Simonen on kulttuuriantropologi, shiatsu-hoitaja, apiterapiasta kiinnostunut mehiläistarhaaja ja sisällöntuottaja. Marja toimii päätoimisesti Fiksukuluttaja-blogin sisältövastaavana: löydät blogin osoitteesta www.fiksukuluttaja.fi.

Kipuiletko sen takia, ettet voi tehdä työtä itsellesi tärkeiden asioiden parissa? Ehkä unelma-ammattisi on jokin aivan muu kuin se, mitä tällä hetkellä teet työksesi?

Minulla on kokemusta siitä, miten oman urapolun päätä ei vain tunnu löytyvän. Tiedän myös sen epätoivon, mitä pelko urahaaveiden kariutumisesta aiheuttaa.

Tässä artikkelissa kerron tarinani siitä, miten kriisiin voi löytyä ratkaisu yllättävälläkin tavalla.

Vaikka yritykseni kaatui, uusi suunta löytyi nopeasti

Aivan vuoden 2020 alussa perustin yrityksen yhdessä mieheni kanssa. Tässä vaiheessa emme osanneet kuvitellakaan, miten korona tulisi vaikuttamaan elämäämme.

Kevät ja kesä 2020 olivat hankalaa aikaa taloudellisesti ja henkisesti. Yrityksemme toimi tappiollisesti kesään 2021 saakka, jolloin meidän oli laitettava lopullisesti pillit pussiin.

Syksyllä 2020 löysin kuitenkin ratkaisun avaimet yllättävältä taholta. Pääsin mukaan tekemään taloudenhallintaan keskittyvää Fiksukuluttaja-blogia – ensin sivutoimisesti ja myöhemmin lähes kokopäiväisesti.

Kun sain turvattua toimeentuloni työllä, missä sain hyödyntää intohimoani kirjoittamiseen, sain voimaa järjestää konkurssikypsän yrityksen asiat kuntoon ja miettiä uusia tapoja luontaishoitojen tarjoamiseen.

Nykyään voin toimia kolmessa unelmatyössäni. Päätoimisesti kirjoitan, ja sivutoimisesti tarjoan shiatsu-hoitoja sekä kuppausta (koronatilanteen sallimissa puitteissa).

Kesäaikaan keskityn enemmän mehiläistenhoitoon. Tässäkin kohtasin onnenkantamoisen: ensimmäisen kesän koko hunajasato ostettiin jo etukäteen erään paikallisen yrityksen markkinointitarkoituksiin. Myös toisen kesän sato myytiin saman tien.

Kriisi opetti minulle ainakin 5 asiaa, mitkä esittelen alempana.

1. Uusiin mahdollisuuksiin kannattaa suhtautua avoimesti

Opin kriisin myötä ainakin sen, että uusiin mahdollisuuksiin kannattaa suhtautua avoimin mielin. Jokin uusi kontakti tai tilaisuus voi osoittautua kultaakin kalliimmaksi.

Unelma voi käydä toteen yllättävällä tavalla – eikä välttämättä lainkaan siten kuin kuvitteli.

Esimerkiksi oma liiketila ei ole välttämätön: vaikka minulla ei olekaan omaa luontaishoitolaa, voin tarjota esimerkiksi shiatsua kotikäynteinä. Oman yrityksen sijaan voi hyödyntää laskutuspalvelua, ja niin edelleen.

2. Kompromissi ei aina ole pahasta

Unelma-ammatissa toimiminen voi vaatia kompromissiratkaisuja, eikä se välttämättä ole lainkaan huono asia.

Kompromissi voi tarkoittaa vaikka sitä, että toimii unelma-ammatissa vain osa-aikaisesti.

Tulevaisuudessa hybridiammatit tulevat uskoakseni vain lisääntymään.

Itse koen olevani sisällöntuottaja-luontaishoitaja-mehiläistarhaaja. Mieheni on nykyään valokuvaaja-tuotantotyöntekijä. Joku muu voi olla vaikkapa kuvataiteilija-siivooja.

3. Epävarmuuden sietämistä voi opetella

Epävarmuudessa ja keskeneräisyydessä eläminen ei ole helppoa, mutta niitä voi opetella sietämään.

Itselleni parhaita stressinhallintakeinoja ovat olleet jooga ja luonnossa liikkuminen. Silloin, kun oikeaa suuntaa ei tunnu löytyvän, muistan Mikko Kuustosen laulun sanat: “ole rauhassa levoton”.

4. Avun hakeminen kannattaa

Kaikki mahdollinen apu ja tuki kannattaa hyödyntää. Aina apua ei saa (en esimerkiksi täyttänyt koronatuen saamisen ehtoja), mutta silloinkin voi saada maksutonta neuvontaa (esimerkiksi uusyrityskeskuksista).

Kannattaa kääntyä myös ammatinvalintapsykologien, talousneuvojien ja kollegoiden puoleen apua saadakseen. Huomasin myös sen, että jos aikoo yrittäjäksi, on hyvä kirjanpitäjä uusi paras ystävä.

5. Muista levon merkitys

Uusia ideoita ja ratkaisuja ei löydy uupuneena. Joskus on otettava välimatkaa ongelmiin.

Kun deadlinet painavat päälle, vapaapäivä tai viikonloppuvapaa voi tuntua huonoimmalta mahdolliselta idealta. Silloin on hyvä muistaa, että levänneenä olet tehokkaampi kuin loppuun uupuneena.

Levon merkitys on ehkä tärkein asia, minkä olen viime vuosina oppinut. Aikaisemmin en sallinut itselleni juurikaan lepoa.

Loppusanat

Minulle kävi erinomainen tuuri. Ihanteellinen kompromissiratkaisu, minkä myötä pääsin työskentelemään kolmessa unelma-ammatissani, löytyi sattumalta.

En voi luvata sinulle vastaavaa onnenkantamoista. Voin vain rohkaista suhtautumaan avoimesti erilaisiin mahdollisuuksiin ja kokeilemaan erilaisia vaihtoehtoja – myös yrittäjyyttä ja eri ammattien yhdistämistä.

Synttärikampanjan viimeinen viikonloppu!
PUOTIIN
close-image
-20% alennusta tarjouspaketeista etukoodilla TARJOUS20 
PUOTIIN
close-image
VIELÄ EHDIT! Korttipakat OSTA 3 MAKSA 2  
PUOTIIN
close-image
Saat kaupan päälle TSEMPPITARRAT kun ostat Perhekalenterin tai Hidasta elämää -kalenterin
PUOTIIN
close-image