“Arjessa parisuhde punnitaan” – 5 arjen tekoa, jotka auttavat säilyttämään yhteyden kumppaniin

Pauliina Flang. Kuva Jonne Räsänen/ Otava 2020.

Kiireinen arki ja elämän eri käänteet saattavat etäännyttää kumppanista ja saada suhteen rakoilemaan. Miten vaalia parisuhdetta, joka on itselle tärkeä? Miten antaa suhteelle sen ansaitsema arvo elämässä ihan tavallisen arjen keskellä? Mitkä ovat ne teot ja asiat, joihin on tärkeä kiinnittää huomiota?

Seksuaaliterapeutti ja uusperheneuvoja Pauliina Flangin uutuuskirja Rakkaus on tekoja arjessa  on parisuhteen hyvinvointia tukeva kirja, joka tarjoaa käytännönläheistä tietoa tarpeista, tunteista, kommunikaatiosta ja seksistä. Kirja kannustaa ottamaan käyttöön parisuhdetekoja, jotka auttavat kohtaamaan toisen arjen keskellä.

“Minulle parisuhde on elämäni tärkein ihmissuhde. Olen ollut aiemmin naimisissa ja eronnut. Nyt olen taas parisuhteessa ja rakastan miestäni syvästi”, kertoo Pauliina, joka ei ole säästynyt parisuhteessaan haasteilta. “Oman lapsen erityisyys, uusperheellisyys ja oman lapsen kuolema ovat hioneet minua ja miestäni parisuhteessamme.”

Pauliinan mukaan jokainen parisuhde on omanlaisensa. Yhteistä on se, että kaikki me haluamme olla rakastettuja, huomioituja ja turvassa. Pienillä arjen teoilla on mahdollista vahvistaa parin tunneyhteyttä, kohdata toinen syvemmin ja saada yhteinen elämä kukoistamaan.

Tässä Pauliinalta 5 tekoa, joiden avulla voit vahvistaa läheisyyttä ja tunneyhteyttä parisuhtesssa: 

1. Läsnäolo. Nykyaika haastaa läsnäolomme. Katse kääntyy ruutuihin, laitteisiin. Olemme yhtäaikaa monessa paikassa emmekä läsnä millekään tai kenellekään. Läsnäolo tapahtuu, kun ymmärrämme olevamme poissa kontaktista. Kun olemme läsnä kumppanillemme, se tuntuu ja se vastaa syviin tarpeisiimme.

Läsnäololle virittäytymisen voi aloittaa esimerkiksi katseesta. Katseella voi viestiä rakkautta, kiintymystä,  ikävää ja intohimoa kumppania kohtaan tavallisen arkirumban äärellä. Läsnäolo tapahtuu arjen mikrohetkissä, ja se on kallein lahja, jonka voimme kumppanillemme antaa.

2. Kosketus ja ihostelu. Ihostelu, ihoaika, iholla oleilu tarkoittaa arjessa ihokosketusta. Käden hipaisua arkisen makkarakeiton äärellä. Tai yhteisen peiton alla alasti kumppanin iholle tulemista joka ikinen ilta. Ihostelu on myös seksiä. Kosketus on seksiä. Kosketuksella on iso merkitys parisuhteen hyvinvoinnin kannalta. Onko halaus intiimi ja läsnäoleva? Vai nopea
rutiininomainen? Entä jos iltapusujen ja kotiintulosuikkasujen sijaan antaisimmekin toisillemme kahdeksan sekunnin suudelman?

3. Kumppanin taajuudelle asettuminen. Kyky tulla puolitiehen vastaan on parisuhteessa suuri kyky. Kumppanimme on itsestämme erillinen, oma yksilönsä. Hän on elänyt erilaisen elämän kuin itse olemme. Tästä maailmasta käsin hän katsoo maailmaa, elää parisuhdetta. Samoin teemme me. Vaikka tuntisimme toisemme kuinka hyvin tahansa, välillä on hyvä asettua kumppanimme taajuudelle – näkemään maailmaa, parisuhdetta, rakkauden käsitettä ja seksiä hänen ”silmillään”.

Parisuhteen katseleminen ainoastaan omasta maailmasta käsin ei kerro koko totuutta. Astumalla kumppanimme taajuudelle puhumme paremmin samaa kieltä. Puolitiehen askeltamalla jokainen riitakin muuttuu.

4. Seksi. Seksi on paljon enemmän kuin mitä moni pysähtyy ajattelemaan. Kun seksistä tulee osa arkea, se lakkaa olemasta  suorite eikä pyöri ainoastaan orgasmin ympärillä. Seksi tarkoittaa myös tavallisessa arjessa tapahtuvia merkitseviä katseita, viettelyä ja virittäytymistä. Silloin seksi ulottuu syvimpiin tarpeisiimme tulla rakastetuksi ja huomioiduksi. Seksuaalisuus hengittää osana tavallista arkea.

5. Kommunikointi. Parisuhde kaipaa myös syvempää kommunikointia kuin pelkkien arkisten asioiden läpikäyntiä tai lasten asioista tai työstä puhumista. Kommunikointi voi olla puhumisen lisäksi kirjoittamista. Syvemmän tason kommunikoinnissa kuulemme, mitä kumppanimme kertoo. Siihen yhdistyy myös läsnäolo. Olemme kumppaniamme varten ja yhteydessä syvimpiin tarpeisiimme. Kysymme mitä kuuluu ja kuulemme vastauksen.

Kurkkaa kirja:

Synttärikampanjan viimeinen viikonloppu!
PUOTIIN
close-image
-20% alennusta tarjouspaketeista etukoodilla TARJOUS20 
PUOTIIN
close-image
VIELÄ EHDIT! Korttipakat OSTA 3 MAKSA 2  
PUOTIIN
close-image
Saat kaupan päälle TSEMPPITARRAT kun ostat Perhekalenterin tai Hidasta elämää -kalenterin
PUOTIIN
close-image
24 tunnin ajan -50% etukoodilla TAKATALVI Pipo ja huivi -paketti 
PUOTIIN
close-image