Oletko ikuinen vastuunkantaja? – Näin opin hellittämään ylivastuullisuudesta

Tämä teksti on kirjoitettu kaupallisessa yhteistyössä Suomen ev.lut. kirkon kanssa ja se on syntynyt yhteisestä kiinnostuksesta suomalaisten henkiseen hyvinvointiin.

Kirjoittaja: Terapeutti, pappi ja tietokirjailija Miia Moisio


Oletko väsynyt suorittamaan ja kantamaan vastuuta? Onko sellainen olo, että on pakko tehdä, koska kukaan muu ei tee? Huolehditko muista jo lapsena?

Ylivastuullisuus on meillä Suomessa kovin tuttu ilmiö. Varovaisesti uskallan sanoa, että meillä erityisesti naiset ovat tosi kovilla. Perhe- ja työelämä vie monelta mehut. Elämä on usein sitä, että huolehdittavaa on tosi paljon – oikeastikin niin paljon, etteivät yhden ihmisen voimat meinaa riittää.

Uupumus on niin tavallista, että siitä voitaisiin masennuksen ohella puhua kansansairautena. Työuupumus on vakiintunut termi, ihan hyvin voitaisiin puhua myös arkiuupumuksesta.

Usein työuupumuskin on kokonaisvaltaista, ei pelkästään työhön liittyvää uupumusta.  Yllättävän harva paljosta huolehtiva osaa tuntea sen, että syvällä itsessä on valtava uupumus, jolle oikeasti pitäisi tehdä jotain, ennen kuin tulee totaalinen pakkopysäytys.

Ylivastuullisuus voi olla selviytymiskeino

Ylivastuullisuus on usein lapsuudessa opittu selviytymisen keino silloin, kun omat tarpeet eivät ole tyydyttyneet. Lapsi oppii kasvuympäristössään sen, millainen olemisen tapa on sallittua ja ei sallittua.

Ylivastuullisuuteen taipuvaisten ihmisten perheissä on usein päihteiden käyttöä ja muuta poissaolevaa tai vastuutonta vanhemmuutta. Lapset ottavat näissä perheissä ikätasoonsa nähden enemmän vastuuta kuin heidän kuuluisi ottaa ja pyrkivät ikäänkuin paikkaamaan sitä, ettei vanhempi osaa tai pysty.

Osa ylivastuullisuudesta on myös mallista opittua. Ylivastuullisuuden taustalla voi kyllä olla myös tiedostamatonta häpeää ja syyllisyyttä.

Ylivastuullinen ja alivastuullinen vetävät toisiaan puoleensa

Usein vastuunkantaja löytää lähelleen alivastuullisia ihmisiä tai hän tekee lähellään olevista alivastuullisia, esimerkiksi lapsiaan hän voi haluta säästää liialta vastuulta.

Ylivastuullinen saattaa vahingossa opettaa lapsilleen, etteivät he osaa tai pysty ilman hänen apuaan. Oikeasti lasten itsetunto kohoaa, kun he kokevat onnistumisia tilanteissa, joissa he saavat kantaa vastuuta ikätasoonsa sopivista asioista.

Parisuhteista löytyy ihan hirvittävän usein vastapari ylivastuullinen-alivastuullinen. Näissä parisuhteissa kuvio toimii usein jonkun aikaa. Kipuilu, syyttely ja valtataistelu alkavat yleensä jossain kohtaa, ja molemmat voivat huonosti.

Huomattavaa on muuten sekin, että ylivastuullinen kantaa usein vastuuta nimenomaan muista ja on vastuullinen suhteessa heihin, mutta vastuuta omista tunteista ja tarpeista voi olla vaikea kantaa.

Ylivastuullinen saattaa tuntea, että hänen tulee suojella muita liialta vastuulta, mutta ei huomaa, ettei suojele siltä itseään vaan päinvastoin. Ihan kuin ikuinen vastuunkantaja jaksaisi kantaa vastuuta enemmän kuin muut, näin hän itse saattaa luulla.

8 tapaa hellittää liiallisesta vastuunkantamisesta

Jos toivoisit, ettet enää kantaisi niin paljon vastuuta, voisit:

1. miettiä, mitkä kaikki asiat sinua kuormittavat. Yritä katsoa elämääsi mahdollisimman rehellisesti

2. miettiä, onko elämäsi jatkuvaa suorittamista ja keskeneräisyyttä

3. pohtia, mistä ylivastuullisuutesi kumpuaa – vastuunkannon juuret löytyvät todennäköisesti lapsuudestasi tai nuoruudestasi

4. opetella läsnäolon taitoja, jotta opit tiedostamaan jaksamistasi ja rajojasi, josta seuraa se, että voisit harjoitella rajojen asettamista ja syyllisyyden tunteen sietämistä

5. harkita sitä, että asetat edes joskus omat tarpeesi muiden tarpeiden edelle

6. harkita avun pyytämistä ja vastuun jakamista

7. alkaa pikku hiljaa luoda sellaista elämää, johon mahtuu kohtuullisen vastuun lisäksi iloa ja rentoutta

8. opetella tykkäämään itsestäsi sellaisena kuin olet – ilman että oma ihmisarvo pitää ansaita kohtuuttomalla tekemisellä ja vastuunkannolla.

 

Jos olet äiti, kannattaa lukea myös teksti:

Äitikään ei pysty kaikkeen, vaikka haluaisi – Moni äiti uupuu yrittäessään enemmän kuin parhaansa

 

Tämän tekstin sinulle tarjosi Suomen ev.lut. kirkko.