Uskallatko ottaa vastaan hyvää silloin, kun elämä sitä tarjoaa? Usein pyydämme hyvää, mutta sitten kun sitä on oikeasti tarjolla, ihminen ei uskallakaan ottaa vastaan vaan kieltäytyy runsaudesta: ”En minä mitään tarvitse”.
Arvottomuuden tunne saa aikaan sen, että ihminen ei koe olevansa hyvien asioiden arvoinen. Usein meillä on tiedostamattomia uskomuksia, millaisin ehdoin voimme ansaita ja ottaa vastaan.
Uskomukset voivat määritellä esimerkiksi
– kuinka paljon pitää tehdä töitä, jotta on ansainnut lomansa
– kuinka paljon pitää tehdä töitä, jotta voi ansaita tietyn summan
– kuinka paljon pitää antaa muille, jotta voi antaa itselleen, ja
– kuinka paljon pitää kärsiä, jotta saa nauttia.
Usein ehdot ovat tiukkoja: ihmisellä on käsitys, minkä pitää riittää ja kuinka ankaraa elämän kuuluu olla. ”Johan minä yhden illan lepäsin, kyllä nyt pitäisi taas jaksaa.” ”Ei se elämä pelkkää juhlaa voi olla.” Nämä uskomukset heijastelevat siinä, millaisena elämä sitten käytännössä näyttäytyy.
Joillakin taas omat tarpeet menevät aina etusijalle: ”Pääasia että minä saan mitä haluan.”
Tarkastele, millaisia ehtoja olet asettanut niin antamiselle kuin vastaanottamisellekin. Voisiko hyvän ansaitseminen olla helpompaa kuin olet kuvitellut? Millainen on mielessäsi energian virta, joka sinun pitää antaa, jotta voi ottaa vastaan sen, mitä tarvitset? Uskaltaisitko antaa luottaen, että saat takaisin sen mitä tarvitsetkin? Mitä vapaammin uskallat ottaa vastaan ja antaa, sitä luontevammin runsauden virta elämässäsi kiertää.
Aiheesta lisää Katri Syvärisen uutuuskirjassa Sinun tarinasi voima, joka on juuri ilmestynyt!