Häpeä syntyy ehdoilla rakastamisesta – 10 lohduttavaa ajatusta sinulle, joka yrität olla oikeanlainen mutta pelkäät olevasi vääränlainen

Häpeä on monimutkainen tunne, joka voi olla monenlaisen pahoinvoinnin perussyy tai taustavaikutin. Moni meistä kokee salaa häpeää ja yrittää kaikin voimin piilottaa sen.

Tässä 10 lohduttavaa ajatusta sinulle, joka yrität niin kovasti olla paljastamista häpeääsi tekemällä, jättämällä tekemättä tai yrittämällä olla aina vaan parempi. Ja sinulle, jota niin usein nolottaa, jännittää, kuumottaa tai ahdistaa. Lohduttavat lainaukset ovat Emilia Kujalan digikirjauutuudesta Tunteella. Häpeä (Otava 2020).

1. Häpeä syntyy ehdoilla rakastamisesta. Alun perin vanhemman häpeä syntyy lapsen kannettavaksi eli häpeä siirtyy sukupolvelta toiselle. ”Häpeässä ei ole ainoastaan kysymys siitä, mitä ajattelemme itsestämme vaan myös siitä, mitä arvelemme tai oikeastaan pelkäämme muiden meistä ajattelevan.”

2. ”Häpeä saa meidät lamaantumaan, vajoamaan maan alle, kieriskelemään itsesäälissä tai osoittamaan syyttävällä sormella toista. Häpeää kokeva ei pyydä anteeksi vain sitä, että on mokannut, vaan myös sitä, että on olemassa.”

3. ”Häpeä on tunteena niin ikävä, että pyrimme välttämään sitä kaikin tavoin. Se on kamala möykky, joka uhkaa syödä meidät sisäänsä”.

4. ”Häpeä sulkee ja vaientaa meidät. Se saa meidät näyttelemään itseämme ja esittämään elämämme pääroolia tavoilla, joiden oletamme saavan hyväksyntää toisilta.”

5. ”Jokainen meistä janoaa nähdyksi tulemista sellaisena kuin on. Samaan aikaan se on yksi pelottavimmista asioista koko maailmassa. Kukaan meistä ei halua tulla nähdyksi väärällä tavalla. Kun rohkenee asettautua alttiiksi toisille sellaisena kuin on, ottaa väistämättä riskin tulla hylätyksi ja altistua häpeälle.”

6. ”Paljastuminen toisille – – – on hyvin pelottavaa. Häpeän kanssa sovinnon tekeminen edellyttää tuon pelon kohtaamista.”

7. ”Häpeä ei katoa elämästämme mihinkään, mutta sen kanssa voi tehdä sovinnon ja vapautua sen yliotteesta.”

8. ”Häpeä on olemassa hyvästä syystä. – – – Rohkeus tulla näkyväksi ja asettua alttiiksi on sitä, että rohkenee tehdä itselleen tärkeitä asioita häpeästä huolimatta.”

9. ”Kun – – – opimme tunnistamaan ja hyväksymään häpeän ja käsittelemään sitä tavoilla, jotka eivät voimista sitä pidemmän päälle, luovumme kamppailusta itsemme kanssa.”

10. ”Myötätunto itseä kohtaan opettaa meitä pysähtymään itsemme äärelle ja hyväksymään itsemme sellaisina kuin olemme, ei sellaisena kuin haluaisimme olla tai muut haluaisivat meidän olevan. Myötätunto on häpeän vastavoima.”

Voit kuunnella Tunteellä häpeä -kirjan Storytelistä täältä. Hyödynnä samalla Hidasta elämää -kuuntelijan tarjous uusille kuuntelijoille!

 

Supertarjous ❤ Unelmakarttakirja -verkkokurssi nyt -50% alennuksella vain 19,75€.
Synttäriviikon tarjous  on voimassa  sunnuntai-iltaan klo 23.59 saakka.
Lue lisää
close-image
Tarjous -35% ❤ Eevi Vuoriston verkkokurssi tunnelukoista nyt 44,90€ (norm. 69€) - Voimassa maanantai-iltaan klo 23.59 saakka.
Lue lisää
close-image
KIRJAMESSUJEN AJAN KAIKKI KIRJAT -25% ❤ Tarjoushinnat voimassa Hidasta elämää -puodissa sunnuntai-iltaan klo 23 saakka 📚
TÄSTÄ PUOTIIN
close-image
Kampanjan JATKOAIKA maanantai-aamuun klo 07! Valitse kaksi korttipakkaa niin tarjoamme sinulle kolmannen ilmaiseksi ❤
OSTA TÄSTÄ
close-image
Ystävänpäivä lähestyy ❤ Tilaa puodista tasarahahintaan ihanat lahjat ystävälle, rakkaalle tai itsellesi.
Katso ystävänpäivätarjoukset
close-image
TÄNÄÄN KLO 23.59 ASTI: Ymmärrä itseäsi ja suhteitasi -verkkokurssi 49€ (norm. 89€)
Lue lisää
close-image
TÄNÄÄN KLO 23.59 ASTI: Miten lopetat överiempatian -verkkokurssi 49 € (norm. 127 €)
Lue lisää
close-image
Synttärikampanjan viimeinen viikonloppu!
PUOTIIN
close-image