Voit muuttaa aivojasi – tutkimus kertoo miten

sari_blogi

Blogi perustuu lukemaani kansainvälisesti tunnetun tohtori ja neuropsykologi Rick Hansonin viimeisimpään teokseen aivoista.

Aivot ovat oppiva elin

Kaikki, mitä aistimme, tunnemme, haluamme ja ajattelemme, muovaa hermostoamme hitaasti mutta varmasti. Pysyvistä mielentiloistamme tulee hermostollisia rakenteita.

Jos mielessä pyörii jatkuvasti itsekriittisyyttä, huolia, murheita, toisten sättimistä, koettuja loukkauksia ja stressiä, aivot muuttuvat tietyllä tavalla. Ne muovautuvat reaktiivisemmiksi, ja niistä tulee alttiimmat ahdistukselle ja masennukselle, niiden huomio kapenee ja keskittyy uhkiin ja menetyksiin, ne tuntevat nopeasti vihaa, surua ja syyllisyyttä. Jos toisaalta keskität mielesi hyviin tapahtumiin ja olosuhteisiin (joku oli mukava sinua kohtaan, sinulla on katto pääsi päällä), miellyttäviin tunteisiin, asioihin, jotka olet saanut hoidettua, ruumiilliseen mielihyvään ja omiin hyviin aikeisiisi ja ominaisuuksiisi, aivosi muuttuvat hyvään suuntaan. Niihin juurtuu vahvuutta ja palautumiskykyä, valoisaa mielialaa ja omanarvontuntoa.

Aivoillamme on kaksi perustilaa, responsiivinen ja reaktiivinen

Reaktiivinen tila on auttanut sopeutumaan mutta muuttuu pitkäkestoisena haitalliseksi. Reaktiivisessa tilassa ahdistuneisuus, ärtyneisyys, pakottavat tarpeet, tyytymättömyys, loukkaantuneisuus, kateus ja ristiriidat saavat yhä enemmän tilaa mielessä. Reaktiivisesta tilasta on tullut monille uusi normaali olotila. Se on eräänlaista pysyvää sisäistä kodittomuutta, joka vaikuttaa haitallisesti niin henkiseen ja ruumiilliseen terveyteen kuin ihmissuhteisiinkin.

Ihminen voi sitä paremmin, mitä enemmän hänen aivonsa ovat responsiivisessa tilassa. Tällöin keho ravitsee ja korjaa itseään. Mieli on rauhallinen ja tyytyväinen. Kun aivot totuttaa suuntaamaan huomion myönteisiin kokemuksiin, se auttaa kohtaamaan haasteet vailla pelkoa ja ylenmääräistä turhautumista ja sydänsurua. Se auttaa palautumaan stressaavasta ja surullisesta tilanteesta nopeammin.

Voit muuttaa aivojasi käyttämällä mieltäsi

Voit pyrkiä elämään responsiivisessa tilassa niin usein kuin mahdollista, ottaa vastaan ja tyynnyttää reaktiiviset tilat silloin, kun niitä ilmaantuu, ja palata responsiiviseen perustaasi heti, kun se on mahdollista. Se on vaihtoehto stressille, alakulolle, ristiriidoille ja monille terveysongelmille. Kun lähdet seuraamaan tätä tietä, sillä pysyminen muuttuu jatkuvasti helpommaksi, koska aivosi kallistuvat koko ajan sitä kohti.

Miten vahvistaa aivojen myönteistä tilaa?

Sen ymmärtäminen, että joka hetki tietoisuudessasi on yleensä jotakin myönteistä, on huomionarvoista. Jos jokin kamala asia ei ole täysin nujertanut sinua, tajunnan virrassasi on juuri nytkin rauhaa, tyytyväisyyttä ja rakkautta.

  • Huomaa myönteinen kokemus, joka on jo olemassa, tai kehitä sellainen itse.
  • Aivoissa on erilliset järjestelmät pitämiselle ja haluamiselle. On siis mahdollista pitää jostakin haluamatta sitä. Jos annat itsesi kokea myönteisiä asioita yrittämättä pitää niistä kiinni, nautit niistä enemmän, etkä ala haluta niitä pakkomielteisesti ja hermostuneesti.
  • Ole itsesi puolella.
  • Pysähdy aina hyvien kokemusten äärelle, vaikka kuntoilun tai ulkoilun jälkeen, ja syvennä, hehkuttele kokemusta mielessäsi.
  • Ota vastaan, mitä tarvitset ja salli itsesi nauttia. Pysähdy kehollisesti nautinnollisten kokemusten äärelle ja palauta niitä tarvittaessa mieleesi, jos huomaat ahdistuvasi.

Myönteisten kokemusten aktivoiminen, eli sisäisten vahvuuksien löytäminen tahdonvoiman avulla, on selviytymisen, hyvinvoinnin ja tehokkuuden perusta. Harjoittelun myötä kokemukset ja vahvuudet alkavat aktivoitua itsekseen yhä useammin.

Aiheeseen liittyviä tuotteita Hidasta elämää -puodissa:
Supertarjous ❤ Unelmakarttakirja -verkkokurssi nyt -50% alennuksella vain 19,75€.
Synttäriviikon tarjous  on voimassa  sunnuntai-iltaan klo 23.59 saakka.
Lue lisää
close-image
Tarjous -35% ❤ Eevi Vuoriston verkkokurssi tunnelukoista nyt 44,90€ (norm. 69€) - Voimassa maanantai-iltaan klo 23.59 saakka.
Lue lisää
close-image
KIRJAMESSUJEN AJAN KAIKKI KIRJAT -25% ❤ Tarjoushinnat voimassa Hidasta elämää -puodissa sunnuntai-iltaan klo 23 saakka 📚
TÄSTÄ PUOTIIN
close-image
Kampanjan JATKOAIKA maanantai-aamuun klo 07! Valitse kaksi korttipakkaa niin tarjoamme sinulle kolmannen ilmaiseksi ❤
OSTA TÄSTÄ
close-image
Ystävänpäivä lähestyy ❤ Tilaa puodista tasarahahintaan ihanat lahjat ystävälle, rakkaalle tai itsellesi.
Katso ystävänpäivätarjoukset
close-image
TÄNÄÄN KLO 23.59 ASTI: Ymmärrä itseäsi ja suhteitasi -verkkokurssi 49€ (norm. 89€)
Lue lisää
close-image
TÄNÄÄN KLO 23.59 ASTI: Miten lopetat överiempatian -verkkokurssi 49 € (norm. 127 €)
Lue lisää
close-image
Synttärikampanjan viimeinen viikonloppu!
PUOTIIN
close-image