5 vinkkiä oman elämäntehtävän löytämiseen

Olen seurannut läheiseni vaikeutta löytää mielekästä työtä. Hän on irtisanoutunut töistään, ja oma ala ei enää houkuttele. Joillekin on koulusta asti selvää, mitä elämässä haluaa tehdä ja toisilla, kuten läheiselläni, työn merkityksellisyys ja mielekkyys nousevat voimakkaiksi teemoiksi nelikymppisenä.

Keski-ikäisenä voi nousta voimakas halu tehdä lopun elämäänsä jotain mielekästä, josta saa kokemuksen siitä, että omalla elämällä ja työllä on ollut merkitystä ja omaa itseään on pystynyt toteuttamaan parhaalla mahdollisella tavalla. Tämä halu voi olla niin voimakas, että jos sitä ei pääse toteuttamaan, masentuu ja uupuu. Voimakkaan motivaation ajamana jaksaa vaikka kouluttautua uudelleen ja elää joitain vuosia hyvin pienellä toimeentulolla.

Jos on huomannut, että nykyinen työ ei tunnu oikealta ja jopa ahdistaa lähteä töihin, voi kuitenkin olla vaikea keksiä mitä sitten haluaa tehdä. Mitä merkityksellistä voisi tehdä nykyisen työn sijaan?

Mitä on merkityksellisyys? Minusta se liittyy toisiin ihmisiin, eläimiin tai luontoon siten, että merkityksellistä on jokin, joka edesauttaa muiden hyvää elämää. Merkityksellisyys itselle syntyy siitä, että on pystynyt tuottamaan kollektiiviin ja yhteisöönsä tai yhteiskuntaan jotakin, jolla on toisille merkitystä. Näin katsottuna merkityksellistä tekemistä voi olla mikä tahansa työ – mutta sen kokemus on henkilökohtaista.

Kokosin viisi vinkkiä, joiden avulla omaa elämäntehtävää voi yrittää hahmottaa:

Kokeile ennakkoluulottomasti erilaisten asioiden tekemistä

Tartu tilaisuuksiin, jotka houkuttelevat tai tuntuvat jollain tavoin oikeilta, vaikka ne eivät näennäisesti tuntuisi tuottavan mitään tai suoranaisesti hyödyttävän työuralla. Monesti kiinnostavat asiat löytyvät, kun menee omien mukavuusalueiden ulkopuolelle kokeilemaan jotakin, joka aluksi arvelutti.

Anna itsellesi mitään tekemätöntä aikaa

“Tyhjyydestä” ja tekemättömyydestä nousee usein monia hyviä oivalluksia. Nyky-yhteiskunnassa niin lasten kuin aikuisten ongelma on monesti se, että on liikaa tekemistä ja ärsykkeitä. Pyri vähentämään stimulaation määrää arjessasi, jotta luovilla ajatuksilla on tilaa nousta esille. Keskity hetkittäin vain siihen, että olet itse rento ja hyväntuulinen. Tällöin mielellä on tilaa olla leikkisä ja luova.

Kuuntele sitä, mitä muut sinusta ja vahvuuksistasi sanovat

Joskus toiset näkevät helpommin jotain, mitä itse ei ole tullut ajatelleeksi. Monesti toisilta saa huomaamattomia vinkkejä omista vahvuuksista. Voit myös esimerkiksi kysyä, mihin työhön tai ammattiin jonkun muun mielestä sopisit. Minä esimerkiksi kerroin läheiselleni, että hän sopisi hyvin työhön, jossa opastetaan ja neuvotaan muita, koska hän on siinä hyvä; miellyttävä, kärsivällinen ja jotenkin aidoimmillaan.

Älä ajattele liikaa, vaan kuuntele tunteitasi

Sen sijaan, että käyttäisit paljon aikaa sen ajattelemiseen, mitä nyt voisit tehdä, ota sellainen asenne, että annat asioiden tapahtua. Pyri olemaan herkkänä sille, miltä erilaisten asioiden tekeminen tai niiden ajatteleminen tuntuu. Kuuntele siis ennemmin tunteitasi liittyen erilaisin tekemisiin, kuin pelkkää järkeäsi.

Kiinnitä huomio yksityiskohtiin

Monesti elämäntehtävää ryhtyy ajattelemaan isosti ja silloin sen keksiminen on vaikeaa ja koko asiasta voi tulla stressi. Sen sijaan voi kannattaa miettiä, minkä pienen asian haluaa seuraavaksi päästä toteuttamaan. Jokainen onnistunut asian aikaansaaminen tai projektin loppuunsaattaminen tuo kokemusta ja auttaa näkemään selvemmin, minkä asioiden tekeminen tuottaa tyydytystä.

Katso ympärillesi. Tuotat varmasti ihmisille jo jotain merkityksellistä. <3

Synttärikampanjan viimeinen viikonloppu!
PUOTIIN
close-image
-20% alennusta tarjouspaketeista etukoodilla TARJOUS20 
PUOTIIN
close-image
Korttipakat OSTA 3 MAKSA 2  
PUOTIIN
close-image
Saat kaupan päälle TSEMPPITARRAT kun ostat Perhekalenterin tai Hidasta elämää -kalenterin
PUOTIIN
close-image
24 tunnin ajan -50% etukoodilla TAKATALVI Pipo ja huivi -paketti 
PUOTIIN
close-image
ALE! -20% yli 40€ ostoihin!
PUOTIIN
close-image
OSTA 3 MAKSA 2  kirjat & kortit 
PUOTIIN
close-image
10€ OSTOSRAHAA etukoodilla FESTARIT10 
PUOTIIN
close-image