Kun naiset kokoontuvat yhteen, he löytävät äänensä yhdessä – Rakkaus tekee meistä yhtä

Hyvänteleväisyysjärjestön perustaja Melinda Gatesin uutuuskirja Tasa-arvo nyt! kertoo rehellisesti ja koskettavasti tyttöjen ja naisten tarinoita. Gatesin mukaan naisten täytyy herätä auttamaan toisiaan aina kuin mahdollista, jotta heistä tulee yhdessä vahvempia.

Auttamisen halu lähtee usein siitä, että tiedämme, mitä oman elinpiirimme ulkopuolella tapahtuu ja myös siitä, että uskallamme avata silmät oman elinpiirimme sisässä. Tässä muutama tiivistetty tarina Gatesin kirjasta:

1. Nigerialainen 42-vuotias äiti Adissa on synnyttänyt kymmenen lasta, joista neljä oli menehtynyt: ”Kun minulla oli kaksi lasta, sain syödäkseni. Nyt en saa.”

2. Kenialainen VaLimme äiti on synnyttänyt kolme lasta, joista kaksi on elossa. Hänen miehensä pahoinpiteli VaLimmeä ja tuhosi hänen rakentamansa kampaamon. Nyt hänellä ei ole toisinaan varaa ruokkia lapsiaan.

3. 10-vuotias Sona kuului Intian alimpaan kastiin ja keräsi roskia, jotta löytäisi roskien seasta jotain käyttökelpoista. Hän pyysi 50 kertaa: ”Antakaa minulle opettaja.”

4. Kenialainen 13-vuotias tyttö Kakenya halusi opettajaksi. Jotta hän saisi jatkaa opiskeluja, hän tarjosi isälleen sopimusta: hän alistuisi sukupuolielinten leikkaamiseen, mutta vain jos saisi pysyä koulussa ja naimattomana. Ennalta sovittuna päivänä Kakenya käveli lehmihakaan kotinsa lähellä, ja siellä koko kylä katseli, kun hänen isoäitinsä leikkasi häneltä klitoriksen ruosteisella veitsellä.

5. Tansanialainen Anna on liikkeellä 17 tuntia päivässä. Tunnin vedenhakumatkan, polttopuiden hakkaamisen (tylsällä viidakkoveitsellä) ja ruoan keruun lisäksi, Anna tiskaa illalla muun perheen mennessä nukkumaan. Valtava palkattoman työn määrä pimentää naisten tulevaisuuden, koska aikaa tai voimia oman aseman kohentamiselle ei ole.

6. Nigerialainen 16-vuotias Fati oli joutunut naimisiin 13-vuotiaana ja tullut raskaaksi. Hänen synnytyksensä kesti kolme päivää, minkä seurauksena nuori synnyttäjä sai vaivan, joka aiheuttaa hajua ja fyysisiä vammoja. Vammat johtuvat siitä, että vauvan pää on liian suuri ja äiti liian pieni: vauvan pää painaa ympäröivää kudosta, estää verta kiertämästä ja tekee reiän vaginan ja virtsarakon tai vaginan ja peräaukon väliin. Tämä saattaa johtaa ulosteen tulemiseen vaginan kautta.

7. Amerikkalainen Susan joutui kokemaan työssään esimieheltään seksuaalista häirintää, ja kun hän kertoi siitä työpaikalla, hänet uhattiin erottaa. Susanille annettiin myös huonoja arvioita hänen työstään, koska hän oli niin hyvä, että esimies pelkäsi hänen ylennystään.

12 herättävää lainausta Tasa-arvo nyt! -kirjasta:

1. Kun me naiset pääsemme käyttämään lahjakkuuttamme ja energiaamme, me alamme puhua omalla äänellämme ja omien arvojemme puolesta, ja sitä kautta kaikkien elämä paranee.

2. Jos tahtoo nostaa ihmiskuntaa, täytyy voimaannuttaa naisia.

3. Köyhyys on sitä, ettei kykene pelastamaan lastaan, kun taas äidit, joilla on vähän enemmän rahaa, kykenevät. Ja koska äidin väkevin vaisto on suojella lapsiaan, köyhyys on maailman heikentävin voima.

4. Jos on koko elämänsä ollut nöyrä, siitä ei ole helppoa oppia pois.

5. Naiset voivat käyttää koulussa oppimiaan taitoja heitä pidättelevien sääntöjen purkamiseen.

6. Muutos alkaa siitä, että joku sanoo ”Ei!”

7. Tasa-arvoinen kumppanuus avioliitossa edesauttaa terveyttä, hyvinvointia ja ihmisten kukoistusta. Se vetää puoleensa kunnioitusta. Se kohottaa molempia osapuolia. Mikään ei ole kauempana tasa-arvoisesta kumppanuussuhteesta kuin lapsiavioliitto.

8. Kun vastakkain ovat miehen ja naisen sana, nainen ei voi voittaa. Mutta kun miehen sana on monen naisen sanaa vastaan, tilanne voi muuttua läpinäkyväksi ja valo voi päästä paikkoihin, joissa ihmisiä kohdellaan huonosti.

9. Kun ihmiset alkavat pitää huonon kasvatuksen vaikutuksia luonnon tekosina, he eivät kannusta kouluttamaan naisia avainasemiin, ja se taas vahvistaa sitä näkemystä, että miesten ja naisten epäsuhdalle on olemassa biologinen syy.

10. Kun naiset kokoontuvat yhteen, ottavat toisensa mukaan, kertovat tarinoitaan toisilleen ja jakavat surunsa keskenään, he löytävät äänensä yhdessä. Me naiset luomme uuden kulttuurin – emme sitä, joka päällemme on langetettu, vaan kulttuurin, jonka me rakennamme omilla äänillämme, omista arvoistamme käsin.

11. Jos ihmiskuntaa yhdistää jokin, niin se, että kaikki ovat olleet ulkopuolisia jossakin vaiheessa elämäänsä, ellei muuten niin leikkikentällä. Ei kukaan ole pitänyt siitä.

12. Rakkaus tekee meistä yhtä. Rakkaus kohottaa meidät.

Mitä sinä voit tehdä tänään lähimmille tytöille ja naisille kohottaaksesi heitä? Mitä voit tehdä työpaikkasi naisille, jotta heillä olisi kaikki potentiaali käytössään? Mitä voit tehdä kaukana olevien naisten ja tyttöjen eteen, jotta heidän ja heidän lastensa elämänsä olisi parempaa?

Lue lisää naisten Tasa-arvo nyt! -voimaantumiskirjasta:

Synttärikampanjan viimeinen viikonloppu!
PUOTIIN
close-image
-20% alennusta tarjouspaketeista etukoodilla TARJOUS20 
PUOTIIN
close-image
Korttipakat OSTA 3 MAKSA 2  
PUOTIIN
close-image
Saat kaupan päälle TSEMPPITARRAT kun ostat Perhekalenterin tai Hidasta elämää -kalenterin
PUOTIIN
close-image
24 tunnin ajan -50% etukoodilla TAKATALVI Pipo ja huivi -paketti 
PUOTIIN
close-image
ALE! -20% yli 40€ ostoihin!
PUOTIIN
close-image
OSTA 3 MAKSA 2  kirjat & kortit 
PUOTIIN
close-image
10€ OSTOSRAHAA etukoodilla FESTARIT10 
PUOTIIN
close-image