Ystävällinen kosketus jättää ihanan jäljen – Rentous ja rauha siirtyvät ihmiseltä ihmiselle kosketuksen kautta

Istun parturissa ja seuraan herkistyen, miten edessäni oleva kuusikymppinen mies liikahtamatta ja silmät kiinni nauttii kampaajan kosketuksesta. Mietin koskakohan tätä miestä on kosketettu viimeksi näin hellästi.

Myötätuntoiselta vaikuttava kampaaja näyttää tunnistavan tarpeen ja on liikkeissään raukean verkkainen. Sydämeni räjähtää tästä kiireettömästä ja viattomasta hetkestä kahden tuntemattoman välillä.

Minulla on pieni 8-vuotias poika joka pussaa, halaa, silittää, hieroo ja haluaa nukahtaa niin, että pitää minusta kiinni. Minulla on myös 16-vuotias poika, jota kukaan ei koskettaisi, ellen minä koskettaisi häntä. Mieheni tärkein tarve on kosketus, kuten monien muidenkin miesten.

Kirjoitin kosketuksen tarpeesta seuraavaan, elokuussa ilmestyvään kirjaani näin:

“Olen huolissani miehistä ja siitä, miten vähän kosketusta he saavat tai uskaltavat ottaa vastaan. Kun käymme valmentamieni pariskuntien kanssa näitä eri tarpeita läpi, lähes jokainen mies on kertonut ykköstarpeekseen kosketuksen. Se on tärkeä tarve myös omille miehilleni, isolle ja pienille, joten minun on pitänyt opetella vastaamaan tähän tarpeeseen.

Meillä oli pitkään mieheni kanssa sääntö, ettemme saaneet ohittaa toisiamme, ellemme halanneet tai suudelleet toisiamme. Siitä tuli pian tapa ja nykyään mieheni eikä kumpikaan pojistani pääse ohitseni, ilman että kosketan heitä.

Ihokontakti on vauvoille elintärkeää, eikä se tarve vähene, vaikka kasvamme aikuiseksi. Ihokontaktissa ja hellässä kosketuksessa aktivoituu rakkaushormoni oksitosiini, joka yhdistää meidät toisiimme ja vahvistaa välillämme olevaa luottamusta ja rakkautta. Oksitosiini auttaa meitä yhdistymään voimaamme ja löytämään sisäisen tasapainomme.

Oksitosiini lisää empatiaa, rauhallisuutta ja anteliaisuutta. Se auttaa tunnistamaan tarpeita ja olemaan niille myötämielinen. Olen kuullut sitä kutsuttavan elämän helpottajaksi, joten eikö ole kumma, miten vähän sitä olemme valmiita hyödyntämään?”

Tässä nyt istun ja seuraan juuri sitä, mistä kirjoitin. Kosketuksen aikaansaaman rentouden, rauhan ja oksitosiinin ihan tuntee väreilevän ilmassa. Tämä on parturi, jossa vanhin poikani on aina itsenäisesti käynyt, ja hänen kehujensa myötä toin tänne nyt myös nuorimman poikani.

Täällä tapahtuu jotain hyvin arkista, mutta samalla niin kovin pyhää ja kaunista.

Meidän kampaaja muisti heti isoveljen, kehui vuolaasti molempia poikiani ja kaupan päälle vielä minunkin hiuksiani!

Arvostan kovasti palvelualalla olevia sydämellisiä ja vaatimattomia kansanparantajia. Sairaanhoitajia, lähihoitajia, kampaajia, lastenhoitajia, kosmetologeja. Kunnioitan kaikkia teitä, jotka päivästä toiseen jätätte kosketusten jälkiä kaikenikäisiin ihmisiin, olemalla läsnä heidän tarpeilleen. Teitä ei voi kuuna päivänä kiittää tarpeeksi työstänne.

Kun täältä pienestä ja tavallisesta Tikkurilan parturista lähtee, haluaa syleillä koko maailmaa.

Synttärikampanjan viimeinen viikonloppu!
PUOTIIN
close-image
-20% alennusta tarjouspaketeista etukoodilla TARJOUS20 
PUOTIIN
close-image
VIELÄ EHDIT! Korttipakat OSTA 3 MAKSA 2  
PUOTIIN
close-image
Saat kaupan päälle TSEMPPITARRAT kun ostat Perhekalenterin tai Hidasta elämää -kalenterin
PUOTIIN
close-image
24 tunnin ajan -50% etukoodilla TAKATALVI Pipo ja huivi -paketti 
PUOTIIN
close-image