5 tapaa lisätä leikkimielisyyttä elämään – Ilolla ei ole ikärajaa

Lapsena olemme kaikki leikkimisen mestareita. Emme suorita elämää tai tee asioita, koska niin pitää tehdä tai kaikki muutkin tekevät, vaan lähestymme asioita avoimin mielin ja näemme mahdollisuuksia kaikkialla. Leikkimiseen liittyy myös vahvasti kehollisuus. Lapset rakastavat juosta, hyppiä, pomppia, kiipeillä, tanssia ja keksiä erilaisia tapoja liikuttaa kehoaan.

Jossain vaiheessa tuo taito alkaa salakavalasti huveta. Arjesta alkaa tulla enemmän suorittavaa ja – noh, vähemmän riemukasta ja spontaania. Sama suorittamisen mentaliteetti siirtyy usein myös kuntosalille ja lenkkipolulle.

Ajattele, jos voisimme säilyttää lapsenomaisen innon, uteliaisuuden ja hetkeen heittäytymisen taidon myös aikuisena. Se on täysin mahdollista, mutta vaatii hieman harjoitusta.

Tässä 5 tapaa, jotka auttavat sinua palauttamaan leikkimielisyyden arkeesi:

1. Riko rutiinia. Hämää suorittavaa robottivaihdettasi ja tee mikä tahansa arkinen asia totutusta poikkeavalla tavalla. Valitse eri kävelyreitti töihin tai lue ratikassa romaania kännykän sijaan. Tai mitä jos tuijottelisit ulos ikkunasta (toisin kuin kaikki muut) ja antaisit katseesi vaeltaa ympäristössä? Bongaa eriskummallisia puita tai mielenkiintoisia hahmoja kadulla. Jos mahdollista, niin hyppää kulkuvälineestä pysäkki tai pari aikaisemmin ja nauti raikkaasta ulkoilmasta ja uudesta ympäristöstä.

2. Tarkastele tuttua ympäristöä uudesta näkökulmasta. Miltä kotisi ympäristö näyttää lapsen silmin? Mitä kaikkea kivaa siellä voisi tehdä? Oletko jo testannut lähimaastojen metsäpolut? Entä lähimmän lasten leikkikentän? Milloin viimeksi kokeilit kiipeillä tai hyppiä? Jos yleisillä paikoilla riekkuminen nolottaa, kokeile hassutella metsässä. Hyppää kantojen yli ja loiki kinttupoluilla. Kokeile venytellä puuta vasten tai istua kallion laelle rauhoittumaan.

3. Keskity tekemisen sijasta kokemiseen. Unohda hetkeksi se, mitä olet tekemässä ja keskity aistimaan. Jos olet kävelyllä, tutkaile luontoa, kuuntele ääniä, haistele ilmaa ja tunne, miltä se tuntuu iholla. Missä kohtaa vuoden aikaa luonto menee? Jos venyttelet olohuoneen lattialla, vie huomio venytettävään lihakseen ja hengitä vähän syvempään. Onko jotain muuta, millä voisit terästää aistejasi? Ehkä haluat laittaa rauhallista musiikkia soimaan tai tuoksukynttilän palamaan. Lapsilla huomio on luonnostaan tässä hetkessä, mutta meidän täytyy usein vähän houkutella itseämme olemaan läsnä – siirtymään mielestä kehoon, ajattelemisesta kokemiseen.

4. Uskalla kokeilla jotakin uutta. Milloin viimeksi kokeilit jotakin uutta? Uusien asioiden kokeileminen asettaa aivosi aloittelijan moodiin ja kannustaa sinua heittäytymään hetkeen. Kun teet jotakin ensimmäistä kertaa, olet väkisinkin hieman hataralla alustalla – ja se jos mikä on parasta leikkimielisyydelle! Sinulla on mahdollisuus ylittää itsesi. Ja jos niin ei tapahdu, saat luvan kanssa mokata ja nauraa itsellesi. Tärkeintä ei ole onnistunut suoritus vaan se, että uskaltaa yrittää – eikö?

5. Luo lisää leikkiä ympärillesi. Etsi saman henkisiä ihmisiä ympärillesi ja tukekaa toistenne luovuutta ja leikkimielisyyttä. Naurakaa, mokailkaa ja hassutelkaa. Elämän ei tarvitse olla niin vakavaa! Kokeile tuoda leikkimielisyyttä myös työpaikallesi – miten olisi vaikkapa jokaisen maanantaipalaverin aloittaminen nostamalla yhteinen rauhoittumiskortti? Jos elämässäsi on lapsia, nauti heidän seurastaan ja opi parhailta! Myös eläimet ovat mahtavia leikkilähettiläitä.

 

Synttärikampanjan viimeinen viikonloppu!
PUOTIIN
close-image
-20% alennusta tarjouspaketeista etukoodilla TARJOUS20 
PUOTIIN
close-image
Korttipakat OSTA 3 MAKSA 2  
PUOTIIN
close-image
Saat kaupan päälle TSEMPPITARRAT kun ostat Perhekalenterin tai Hidasta elämää -kalenterin
PUOTIIN
close-image
24 tunnin ajan -50% etukoodilla TAKATALVI Pipo ja huivi -paketti 
PUOTIIN
close-image
ALE! -20% yli 40€ ostoihin!
PUOTIIN
close-image
OSTA 3 MAKSA 2  kirjat & kortit 
PUOTIIN
close-image
10€ OSTOSRAHAA etukoodilla FESTARIT10 
PUOTIIN
close-image