Älä anna painon tai ulkomuodon rajoittaa elämästä nauttimista – Vaihda tiukat kuurit rentoon muutokseen

Artikkeli on toteutettu yhteistyössä Suomen tunnetuimman laihdutuspalvelun, Keventajat.fi:n kanssa. Artikkelin lopusta löydät etukoodin, jolla voi liittyä Keventäjiin -20% alennuksella.

Pienempää painoa markkinoidaan syystäkin terveysnäkökulmasta – mutta myös ratkaisuksi lukuisaan muuhun ongelmaan.

Kehon ulkomuodon mielletään helposti olevan yhteydessä persoonan ominaisuuksiin, esimerkiksi hoikkaa ihmistä voidaan pitää ahkerana, itsestään huolehtivana ja fiksuna tyyppinä. Ylipaino ja lihavuus saattavat sen sijaan olla kuin stigma, joka leimaa ihmisen laiskaksi, houkutuksille alttiiksi, jopa tyhmäksi.

Kun tanakkaan ulkomuotoon suhtaudutaan näin, ei ole ihme, että laihdutus ei herätä toiveita pelkästään paremmasta olosta, kunnosta ja jaksamisesta, vaan myös mullistuksesta, joka koskettaa koko elämää tai persoonaa.

Kehonpainon muutos pienempään on yksinään melko huono onnellisuuden tae. Tämä ei ole yllättävää, sillä muutoinhan normaalipainoisten elämä olisi yhtä ruusuilla tanssimista. Lottovoittajienkin onnellisuuskäyristä nähdään, että suuri potti tuo aluksi iloa ja helpotusta. Tietyn ajan kuluttua voittajat ovat kuitenkin yhtä onnellisia tai onnettomia kuin aiemminkin. Onnellisuuden kysymykset yltävät siis ulkomuotoa ja maallista mammonaa syvemmälle.

Silti harmillisen moni elää ”sitten kun” -elämää, jossa haaveiden toteuttamista lykätään hamaan tulevaisuuteen paremman hetken toivossa. Elämässä tärkeille asioille kannattaa kuitenkin raivata tilaa myös tässä ja nyt. Se kauan odotettu ”sitten kun” -vaihe ei välttämättä koskaan tule, ja sitä odotellessa moni mielekäs asia jää tekemättä.

Jokainen ansaitsee tavoitella ja tehdä juttuja, jotka kokee itselleen tärkeänä – koosta ja ulkomuodosta riippumatta. Uudesta harrastuksesta, matkustelusta tai itsensä hemmottelusta nauttii todennäköisesti yhtä paljon tällä hetkellä kuin ”sitten kun”.

Joskus väärän asian tavoittelu voi itsessään olla ongelma. Liiasta työnteosta stressaantunut, itseensä tyytymätön tai parisuhteessaan onneton on todennäköisesti näitä samoja asioita myös kevyempänä. Ulkomuodon muuttaminen ei ole näihin asioihin oikea ratkaisu.

Huonosta itsetunnosta saatetaan parjata vain ulkoista kuorta, vaikka riittämättömyyden tunne usein kumpuaa jostain paljon syvemmältä. Tällöin pinnan korjaaminen ei paikkaa kaikkia vaurioita.

Itsensä arvostaminen helpottaa painonpudotusta ja lisää onnellisuutta

Kilojen karistelu ei ole yleensä tiedosta kiinni, mutta helpoksi sitä ei voi väittää. Monet eivät siinä onnistu, ainakaan pitkällä aikavälillä. Vaikka eihän painonpudotuksessa onnistuminen tietenkään tee kenestäkään parempaa ihmistä, ihmisarvo kun ei ole sidottu vaa’an, mittanauhan tai kokolapun lukemaan. Laihdutuskuurit ja edestakaisin jojottelu voivat kuitenkin aiheuttaa pettymystä ja epäonnistumisen kokemuksia. Puhumattakaan siitä, mitä vuorotellen laihtuminen ja lihominen tekevät elimistön säätelymekanismeille.

Pahimmillaan ruoan ja liikunnan kontrolloinnin kautta lähdetään hakemaan elämänlaajuista hallinnan tunnetta. Kuuriluontoinen laihdutus voi tuoda elämään turhan kovia rajoituksia, mustavalkoista ajattelua ja joustamattomuutta. Suhde ruokaan voi heittää aivan häränpyllyä, ja samalla kuuroudutaan täysin kehon ja mielen tarpeille. Vaa’an lukema alkaa herkästi määrittää, onko päivä onnistunut vai ei.

Sen 5 % painotavoitteen takia ei kannata samalla pudottaa 95 % elämän mielekkyydestä.

Elämäntapojen muutoksia kannattaa tehdä, koska olet tässä nyt paremman olon ja jaksamisen arvoinen. Ei siksi, että tulisit muutosten myötä jotenkin arvokkaammaksi. Itsensä ja elämänsä arvostaminen liittyvät olennaisesti onnellisuuden kokemukseen. Sättimisestä kumpuava motivaatio ei tavallisesti kannakaan pitkälle. Tottumusten muuttaminen kun vaatii itsekurin ja niskasta kiinni ottamisen sijaan toiminnan havainnointia, kehon kuuntelua ja mielen kannustusta. Sen 5 % painotavoitteen takia ei kannata samalla pudottaa 95 % elämän mielekkyydestä.

Vaikka painoon voi kytkeytyä runsaasti terveydellisiä, sosiaalisia ja psyykkisiä ikävyyksiä, niin hoikempi uuma tuskin on ratkaisu onnellisuuden yhtälöön. Loppujen lopuksi saattaa jopa olla niin, että laihdutus ei tuo onnea, mutta onni saattaa helpottaa painon pudottamista. Kun ihminen on sinut itsensä, ympäristönsä ja elämänsä kanssa, ruokaankin neutraalisti suhtautuminen käy helpommin. Ehkäpä elämänmakuinen arki on paras mauste ja tasapaino paras paino…

Pohdi hetki näitä kysymyksiä

• Mitkä ovat elämäsi tärkeitä arvoja?

• Miten arvot tällä hetkellä heijastuvat toiminnassasi?

• Miten paino tai syöminen liittyvät näihin arvoihin?

• Jos haluat pudottaa painoa, mistä syistä sen tekisit?

• Mitä ajattelet muuttuvan painon pudotessa?

Jos kaipaat keveämpää elämää, voit saavuttaa sen lempeästi. Laihduttamisen ja treenaamisen ei tarvitse olla itsensä kiusaamista. Ja muista, että voit olla lomalla omassa kehossasi – nauttia siitä rennosti – kiloista riippumatta.


Hidasta elämää -lukijaetu

Jo yli 80 000 suomalaista on luottanut Keventäjiin painonhallinnassaan. Hidasta elämää -sivuston lukijana saat 20% alennuksen kaikista määräaikaisista (1, 3, 6 ja 12 kk) Keventäjät- ja Kotitreeni -jäsenyyksistä käyttämällä tilauksessa alennuskoodia HIDASTA

Tämän edun voit käyttää yhden kerran ja se on voimassa 31.12.2018 asti. Muista käyttää alennuskoodia HIDASTA.

Liity Keventäjiin tästä <

Synttärikampanjan viimeinen viikonloppu!
PUOTIIN
close-image
-20% alennusta tarjouspaketeista etukoodilla TARJOUS20 
PUOTIIN
close-image
Korttipakat OSTA 3 MAKSA 2  
PUOTIIN
close-image
Saat kaupan päälle TSEMPPITARRAT kun ostat Perhekalenterin tai Hidasta elämää -kalenterin
PUOTIIN
close-image
24 tunnin ajan -50% etukoodilla TAKATALVI Pipo ja huivi -paketti 
PUOTIIN
close-image
ALE! -20% yli 40€ ostoihin!
PUOTIIN
close-image
OSTA 3 MAKSA 2  kirjat & kortit 
PUOTIIN
close-image
10€ OSTOSRAHAA etukoodilla FESTARIT10 
PUOTIIN
close-image