Tunteet tarttuvat – Näin suojaudut uuvuttavilta kohtaamisilta

Tunteiden tarttuminen on todellinen asia, joka vaivaa etenkin herkkiä ihmisiä. Tuttava- ja asiakaspiirissäni, sekä omassa perheessäni on ihmisiä, jotka nappaavat toisten tunteet todella herkästi, eivätkä aina osaa tehdä eroa omien tunteittensa ja muiden ihmisten tunteiden välillä. Itsekin olen herkkä aistimaan toisten tunnetiloja ja eri paikoissa vallitsevan yleisen tunnelman. Voin melkein vannoa, että vaistoan sen, jos jossain on juuri riidelty.

Kerran ollessani matkalla entisten appivanhempieni luo minut valtasi ahdistus. Se tuli kuin puun takaa, eikä tuntunut olevan millään tavalla aiheellista, joten hoksasin kysyä itseltäni oliko kyseessä oma tunteeni. Sain välittömästi mielessäni vastauksen ei, ja perille saavuttuani ymmärsin tunteitteni ailahduksen syyn: Appivanhempien luona vallitsi ikävän ahdistava tunnelma hankalan elämäntilanteen vuoksi.

Jokainen vähänkin herkempi on varmasti on kokenut sen, että olo on kuin tyhjiin imetty tietynlaisten kohtaamisten jälkeen. Jotkin ihmiset vievät kerta kaikkiaan mehut puheliaisuudellaan, kovaäänisyydellään, itsekeskeisyydellään, negatiivisuudellaan tai mikä eriskummallisinta – pelkällä läsnäolollaan. Herkkä ylikuormittuu varsin nopeasti joutuessaan puhetulvan kohteeksi tai viettäessään aikaa kovin vaativien, aggressiivisten tai valittamiseen taipuvaisten ihmisten kanssa. Narsistiset tyypit, joiden elämä pyörii oman navan ympärillä, saavat herkän ihmisen väsähtämään varsin nopeasti ja etsimään nopeinta pakoreittiä. Mistä tässä oikein on kyse ja miten itseään voisi suojata?

(Ote kirjastani Ihana herkkyys – Rikasta elämää kaikilla aisteilla, Otava/Hidasta elämää -sarja, 2018)

Tieteellinen selitys tunteiden tarttumiselle löytyy peilisoluista. Aivoistamme löytyy muun muassa tunteiden peilaamiseen erikoistuneita soluja, jotka saavat meidät myötäelämään toisten kokemuksia ja tunteita. Ollessamme vuorovaikutuksessa toisen ihmisen kanssa, peilisolumme aktivoituvat ja välittävät tietoa tuon toisen henkilön kokemuksista. Aivojemme tunnekeskus saa ärsykkeen ja samaistumme toisen kokemukseen. Hienovaraiseen energiaan ja sen aistimiseen erikoistuneena olen huomannut, että osalla ihmisistä tuntuu olevan suorastaan yliaistillinen kyky havaita toisten tunteita ja ajatuksia.

Miten itseään voisi suojata, kun tunteet tarttuvat?

Aina emme voi päättää kenen kanssa olemme tekemisissä, mutta itselle lähimmät ihmiset kannattaa valita huolella. Luin hiljattain tutkimuksesta, jossa todettiin valittamisen tuhoavan aivosoluja! Aika hurjaa. Alla muutamia vinkkejä, joista on apua haastavissa vuorovaikutustilanteissa.

  • Muista että todennäköisesti reagoit toisen tunteisiin, eivätkä ne ole sinun tunteitasi.
  • Opettele tulkitsemaan kehonkieltä ja lukemaan sanatonta viestintää. Se auttaa ymmärtämään muita ihmisiä.
  • Pidä oma kehonkielesi ja äänensävysi rauhallisina, vaikka toinen kiihtyisi. Älä peilaa omalla käytökselläsi toisen käytöstä.
  • Muista, että sinulla on lupa ottaa aikalisä tai poistua kokonaan epämiellyttävästä tilanteesta (ainakin useimmiten).
  • Kuvittele että sinulla kasvaa jaloista paksut juuret maan ytimeen saakka ja ympärilläsi on negatiivista energiaa torjuva energiasuojakupu.
  • Hengitä syvään ja rauhallisesti ja lähetä mielessäsi myönteisiä ajatuksia hankalasti käyttäytyvälle ihmiselle.

 

Kiltin voimakortit auttavat pitämään rajasi ja suojaamaan itseäsi kuormittavissa kohtaamisissa.

 

Synttärikampanjan viimeinen viikonloppu!
PUOTIIN
close-image
-20% alennusta tarjouspaketeista etukoodilla TARJOUS20 
PUOTIIN
close-image
Korttipakat OSTA 3 MAKSA 2  
PUOTIIN
close-image
Saat kaupan päälle TSEMPPITARRAT kun ostat Perhekalenterin tai Hidasta elämää -kalenterin
PUOTIIN
close-image
24 tunnin ajan -50% etukoodilla TAKATALVI Pipo ja huivi -paketti 
PUOTIIN
close-image
ALE! -20% yli 40€ ostoihin!
PUOTIIN
close-image
OSTA 3 MAKSA 2  kirjat & kortit 
PUOTIIN
close-image