Metsä laskee verenpainetta, alentaa stressihormoneja ja nostaa mielialaa – Jo pelkkä tuoksu auttaa rentoutumaan

Kirjoittaja Anna Karhu-Cormier on diplomifytoterapeutti ja jooga-opettaja, joka työskentelee Frantsilan luomuyrttitilalla AD:na.

Tuoksut ovat osa näkymätöntä maailmaa ympärillämme ja ne vaikuttavat meihin voimakkaammin kuin arvaisi. Saamme päivän aikana valtavan määrän impulsseja ympäröivistä tuoksuista, jotka saavat aikaan meissä tunnetiloja ja herättävät mahdollisesti myös muistikuvia.

Kun tuoksu hengitetään sisään, ensimmäinen kosketus on hajuepiteeliin, jossa on valtava määrä, noin 20 miljoonaa hermonpäätä. Vertauksen vuoksi tiedoksi, kädessä on 2500 hermonpäätä joka neliösentillä. Molekyylin kemiallinen informaatio muunnetaan sähköiseksi signaaliksi, joka jatkaa matkaansa hajukäämiä pitkin ja saapuu aivojen limbiseen-järjestelmään.

Täällä tapahtuu tuoksun tunne-aistimus. Molekyylin sisältämä informaatio analysoidaan ensin mantelitumakkeessa ja hippokampuksessa. Nämä molemmat aivojen alueet käsittelevät myös muistia. Tästä syystä tuoksu voikin tuoda menneen asian vahvasti mieleen.

Eteerisiä öljyjä viisaasti käyttämällä voimme tukea terveyttämme ja vahvistaa haluttuja tunnetiloja. Tuoksut sukeltavat sisäämme hengityksen kuljettamana luoden tuoksuaistimuksen, joka stimuloi aivojamme. Mieltä rauhoittavilla tuoksuilla kuten kamomillan ja laventelin eteerisillä öljyillä voimme aktivoida raphe-tumaketta vapauttamaan serotoniinia.

Serotoniini on yhdiste, joka kehottaa mieltä ja kehoa ottamaan rauhallisesti. Uupunut tai mieli maassa kulkeva voi hyötyä tuoksuista kuten rosmariini ja havupuut, jotka auttavat noradrenaliinin vapauttamisessa lisäten energiaa ja intoa. Tuoksuissa ja luonnossa on voimaa. Oli kyseessä sitten omat lempituoksut eteerisistä öljyistä tai kesäisen raikas vastaleikatun ruohon vihreä tuoksu tai voimauttava alkutalven kävely metsässä, missä raikkaat havupuut tuoksuvat.

Japanissa metsää hyödynnetään niin terapiana kuin terveyden lähteenä tietoisesti. Japanissa on tutkittu paljon shinrin-yoku:a, mikä tarkoittaa metsän parantavan ilmapiirin sisään sallimista tai metsäkylpyä. Metsäkylvyissä ihminen viettää aikaa metsässä kaikessa rauhassa ja näin saavuttaa monipuolisia terveysvaikutuksia.

Suomalaisille luontoyhteys on vahva ja monelle meistä ”metsäkylpy” on luonnollinen osa elämää. Samoilemme metsissä niin marjastuksen ja sienestyksen merkeissä, mutta metsä antaa meille ravinnon lisäksi myös syvää mielenrauhaa ja todellista elpymistä. Mielialatutkimuksissa metsäkylvyn todistetaan laskevan verenpainetta, alentavan stressihormoneja monien päivien ajaksi ja nostavan mielialaa – monien muiden terveysvaikutusten lisäksi.

Olet varmasti kokenut luonnon elvyttävän voiman. Vaikka mieli olisi metsään mennessä maassa, metsästä astuu ulos uudistunut, läsnäolevampi ja kiitollisempi ihminen. Ihminen on osa luontoa ja metsässä oleminen vahvistaa meitä sisältä käsin. Alan Wattsin sanat kiteyttävät tätä luontokokemusta mielestäni hyvin: ”Sinä et tullut tähän maailmaan, vaan synnyit siitä, kuin meren aalto. Et ole täällä muukalainen.”

Missä on sinun mielimetsäsi ja voimapaikkasi?
Vie itsesi sinne jo tänään puhdistumaan ja täyttymään elämän voimasta.

Monet tieteelliset tutkimukset pystyvät osoittamaan metsässä oleskelun parantavista mekanismeista. Esimerkiksi monet puut, etenkin havupuut, luovuttavat ilmaan orgaanisia yhdisteitä, jotka tukevat muun muassa meidän immuunipuolustustamme.

Metsän parantavan voiman voi tuoda osaksi elämää vaikka metsään ei aina fyysisesti pääsisikään. Perinteisessä aromaterapiassa metsäisiä tuoksuja voidaan käyttää hoitamaan ailahtelevia tunteita, vahvistamaan, hoitamaan keuhkoja ja helpottamaan stressiä. Esimerkkeinä männyn ja mustakuusen eteeriset öljyt toimivat vahvistavasti ja voit nauttia luonnollisten eteeristen öljyjen kautta metsäisten tuoksujen hoitavasta voimasta. Voit käyttää öljyjä öljylampussa tai diffuuserissa, omassa aromaterapia öljysekoitteessa tai nenäliinaan pirskotettuna.

Tässä ihana harjoitus minkä voit tehdä ajasta ja paikasta riippumatta, ja voit yhdistää sen metsäisiin eteerisiin öljyihin:

Hengitä syvään ja sulje silmät, kulje mielessäsi ihanaan ikimetsään tai mielimetsääsi. Hengitä syvään ja hellitä, anna itsesi olla rauhassa. Tunne itsesi makaamassa pehmeällä sammalmatolla ja katsele korkeiden puiden latvoihin, anna metsän rauhoittavan läsnäolon ja metsän tuoksun voimistaa ja elvyttää koko olemustasi.

Synttärikampanjan viimeinen viikonloppu!
PUOTIIN
close-image
-20% alennusta tarjouspaketeista etukoodilla TARJOUS20 
PUOTIIN
close-image
Korttipakat OSTA 3 MAKSA 2  
PUOTIIN
close-image
Saat kaupan päälle TSEMPPITARRAT kun ostat Perhekalenterin tai Hidasta elämää -kalenterin
PUOTIIN
close-image
24 tunnin ajan -50% etukoodilla TAKATALVI Pipo ja huivi -paketti 
PUOTIIN
close-image
ALE! -20% yli 40€ ostoihin!
PUOTIIN
close-image