Rakastatko herkkää ihmistä? Nämä 7 asiaa sinun on hyvä tietää

Jotkut ihmiset ovat luonnostaan herkempiä kuin muut. Erityisherkät ihmiset ovat virittäytyneempiä kaikkeen, olipa kyse sitten aisti-informaatiosta tai vaikka toisten ihmisten tunteista. Usein herkkyyttä on kuitenkin pidetty heikkoutena, ja kehotukset kasvattaa paksumpi nahka tai lakata olemasta “niin kamalan herkkä” voivat olla erityisherkälle arkipäivää.

Erityisherkkyys ei ole asia, jota voisi itse hallita

On korkea aika lakata pitämästä erityisherkkyyttä kirouksena tai luonteenvikana, sillä se ei ole kumpaakaan: erityisherkkyys on ihmisen hermostojärjestelmän ominaisuus. Herkkyystutkija, psykologi Elaine Aronin mukaan noin yksi viidestä ihmisestä – olipa kyse miehistä tai naisista – on erityisherkkä, joten on varsin todennäköistä, että tunnet ihmisiä tai rakastat jotakuta, jolla on luontaisesti herkempi hermojärjestelmä kuin monella muulla.

Maailma kaipaa enemmän herkkiä, empaattisia, myötätuntoisia ihmisiä – heitä ei voi koskaan olla liikaa.

Erityisherkkyydessä on paljon hyvää. Alla olevasta listasta löydät muutamia seikkoja, jotka on hyvä pitää mielessä, kun olet tekemisissä rakastamiesi ihmisten kanssa, joille erityinen herkkyys on luontainen ominaisuus.

1. Erityisherkät itkevät herkästi

Erityisherkät ovat herkkiä itkemään – he itkevät, kun he ovat iloisia, kun he ovat surullisia, ja kun he ovat vihaisia. Erityisherkät ihmiset kokevat luonnostaan asiat syvemmin ja voimakkaammin, ja reagoivat sen mukaisesti. Tämä pätee myös kaikkiin tunteisiin – niin positiivisiin kuin negatiivisiin. Samalla tämä tarkoittaa kuitenkin myös sitä, että erityisherkällä on sisäsyntyinen kyky hulluun iloon ja rajattomaan hurmioon. Eikö ole upeaa?

2. Kaikki erityisherkät eivät ole introvertteja

Introverttius ei tarkoita samaa kuin herkkyys – itse asiassa psykologi Aronin tutkimusten mukaan noin 30 prosenttia erityisherkistä ihmisistä on ulospäinsuuntautuneita. Kuitenkin hyvin monet erityisherkät ovat introvertteja, ja maailma voi tuntua heistä raskaalta. Herkät tarvitsevatkin usein omaa aikaa palautuakseen. Jos herkkä läheisesi haluaa vetäytyä omiin oloihinsa, se ei tarkoita, että hän ei viihtyisi seurassasi. Hän vain kaipaa tilaa ja mahdollisuuden ladata omia akkujaan.

Rakastatko herkkää ihmistä

3. Päätöksenteko saattaa hermostuttaa erityisherkkää

Erityisherkät ihmiset saattavat olla huonoja tekemään valintoja – vaikka kyse olisi vain siitä, mihin he haluavat mennä syömään. Tämä johtuu valtaosin siitä, että erityisherkkä voi kokea ahdistusta mahdollisuudesta valita väärin. (”Mitä jos ruoka onkin pahaa?!”) Koitathan siis olla ymmärtäväinen, jos herkkä ystäväsi tai kumppanisi tuntuu jahkailevan usein ja mitä erikoisimpia asioita.

4. Erityisherkät reagoivat voimakkaisiin ärsykkeisiin ja ääniin

Äänekäs maiskutus, junan kolina, äänekkäät työkaverit – näinkin arkipäiväiset asiat saattavat olla herkälle suorastaan sietämättömiä. Varsinkin toistuvat ja voimakkaat äänet saavat erityisherkän reagoimaan. Erityisherkän ihmisen seurassa ollessasi ja liikkuessasi sinun kannattaakin mahdollisuuksien mukaan kiinnittää huomiota esimerkiksi siihen, millaisessa ympäristössä vietätte yhdessä aikaa, jotta herkkä ihminen ei kuormitu ärsykkeistä ylikierroksille.

Mikäli mahdollista, kovin meluisia ympäristöjä  ja suuria väkijoukkoja olisi ehkä hyvä välttää. Lisäksi esimerkiksi veriset väkivaltaelokuvat tai kohudokumentit saattavat olla erityisherkälle todella voimakas ja kauhistuttava kokemus, joten saatat haluta kiinnittää huomiota myös siihen, millaista mediaa tai viihdettä herkän läheisesi läsnäollessa kulutat. Muista, että luonnossa oleskelu voi helpottaa herkän ylikierroksia huomattavasti.

5. Erityisherkät huomaavat hienovaraiset muutokset äänenpainossa

Jos normaalisti päätät jokaisen viestisi huutomerkkiin, ja viime aikoina olet käyttänyt sen sijaan pistettä, erityisherkkä takuulla kiinnittää tähän huomiota. Herkät ihmiset ovat yleisesti usein hyvin intuitiivisia, kun kyse on ympäristön pienistä nyansseista, ja ihmisten mielialan muutokset vaikuttavat heihin herkästi.

Erityisherkkä saattaakin olla odottamattoman tarkka sinun tunteidesi ilmapuntari – tästä ei kannata ahdistua, vaan tähän kannattaa suhtautua pikemminkin mahdollisuutena uudenlaiseen avoimuuteen ja viestintään ystäväsi tai kumppanisi kanssa.

Rakastatko herkkää ihmistä

6. Erityisherkät ovat aina valmiina kuuntelemaan vuodatustasi

Älä epäröi pyytää erityisherkältä apua, kun kaipaat olkapäätä, johon tukeutua. Erityisherkät ovat luonteeltaan usein hyvin empaattisia, minkä takia he ovat erityisen hyviä kuuntelijoita silloin, kun sitä tarvitaan. Kun koet tuskaa, erityisherkkä kokee sympatiasta samaa – ja haluaa tehdä kaikkensa auttaakseen sinua tuntemaan olosi paremmaksi.

Toisten ihmisten kärsimysten aistiminen voimakkaasti voi olla herkälle ihmiselle raskasta ja rasittavaa, mutta toisaalta, sen ansiosta erityisherkälle avautuu upea mahdollisuus antaa vinkkejä, muodostaa vahvoja siteitä toisiin ihmisiin sekä lohduttaa tukea kaipaavia. Tästä syystä erityisherkät ihmiset ovat esimerkiksi erinomaisia opettajia, terapeutteja ja johtajia.

Jos olet erityisherkkä, voit suhtautua empatiakykyysi supervoimanasi ja käyttää sitä hyödyksesi.

7. Erityisherkät kaipaavat syviä ihmissuhteita

Psykologi Aronin mukaan erityisherkät saattavat kyllästyä avioliitossa helpommin kuin ei-erityisherkät pariskunnat. Tähän on useimmiten syynä merkityksellisen vuorovaikutuksen väheneminen, mikä on varsin yleistä, kun kumppanin kanssa on oltu yhdessä jo vuosia. Tämä ei kuitenkaan tarkoita, että erityisherkkä olisi tyytymätön ihmissuhteeseensa – hän vain kaipaa parempia tapoja merkityksellisempään kanssakäymiseen.

Olipa kyseessä sitten ystävyys tai parisuhde, tapoja syvemmän yhteyden löytämiseen ja luomiseen on monia, ja toistenne tarpeista ja toiveista avoimesti keskustelemalla ja eri keinoja kokeilemalla löydätte juuri ne tavat suhteenne syventämiseen, jotka sopivat juuri teille parhaiten. Yhteisen ajan löytäminen ja vaaliminen sekä aito kiinnostus sitä kohtaan, mitä läheisellesi kuuluu, millaisia asioita hän elämässään käy läpi ja mistä hän haaveilee, vievät jo pitkälle.

Rakastatko herkkää ihmistä

Elämme kaoottisen meluisassa maailmassa, joka voi tuntua erityisherkistä välillä kovin hankalalta paikalta. Mutta se ei silti tee erityisherkästä viallista. Erityisherkkä saattaa itsekin ajatella, että on ehkä hieman hassua kokea voimakkaita tunteita varsin pienten ärsykkeiden takia, mutta hän ei yksinkertaisesti voi sille mitään – ja hänelle kuittailu siitä, että “otat tämän ihan liian henkilökohtaisesti”, ei auta asiaa.

Erityisherkän ihmisen neurologinen järjestelmä ohjelmoi hänet toimimaan ja käyttäytymään sillä tavoin, kuin hän käyttäytyy. Erityisherkkä ei siis vain voi lakata olemasta herkempi, ottaa itseään niskasta kiinni ja karaistua esimerkiksi sietämään erilaisia tilanteita herkistymättä.

Jos rakastat erityisherkkää ihmistä, paras tapa osoittaa rakkautesi ja välittämisesi hänelle on tukea häntä ja sallia hänen olevan juuri sitä mitä hän on. Hänen herkkyytensä ei ole pilkan aihe, eikä hänen tulisi joutua häpeämään näitä piirteitä itsessään.

Parasta, mitä voit erityisherkälle tehdä, on hyväksyä hänet juuri sellaisena, kuin hän luonnostaan on, ja tehdä hänelle selväksi, että hän saa tuntea juuri niin paljon ja juuri sellaisia tunteita, kuin hän tuntee. Herkkä läheisesi saattaa herkistyä näiden sanojen ansiosta, mutta älä anna sen hämmentää itseäsi, vaan ota se kohteliaisuutena.


Lähteet: huffingtonpost.com & mindbodygreen.com 

Synttärikampanjan viimeinen viikonloppu!
PUOTIIN
close-image
-20% alennusta tarjouspaketeista etukoodilla TARJOUS20 
PUOTIIN
close-image
Korttipakat OSTA 3 MAKSA 2  
PUOTIIN
close-image
Saat kaupan päälle TSEMPPITARRAT kun ostat Perhekalenterin tai Hidasta elämää -kalenterin
PUOTIIN
close-image
24 tunnin ajan -50% etukoodilla TAKATALVI Pipo ja huivi -paketti 
PUOTIIN
close-image
ALE! -20% yli 40€ ostoihin!
PUOTIIN
close-image
OSTA 3 MAKSA 2  kirjat & kortit 
PUOTIIN
close-image
10€ OSTOSRAHAA etukoodilla FESTARIT10 
PUOTIIN
close-image