Kaiken takana on suolisto – näin parannuin kiusallisesta ihottumasta

Kukapa ei haluaisi näyttää viehättävältä. Kun kasvojen alueelle ilmestyy rakkulainen ja kovasti punoittava ihottuma, moni tuntee häpeää ja haluaa peittää ongelmaansa piiloon. Yllättävän moni ruuhkavuosiaan elävä nainen kärsii suunympärysihottumasta eli perioraalidermatiitista. Kansan suussa ihottuma kulkee nimellä lentoemännän ihottuma, lääkärit puhuvat POD:sta tai suunympärysruusufinnistä. Ihottuman hoitoon määrätään yleensä kolmen kuukauden antibioottikuuria, mutta täydentävillä hoidoilla sitkeä ihottuma voi talttua jo muutamassa päivässä.

Oma kokemus muiden avuksi

Haluan omalla kokemuksellani helpottaa tuhansien naisten ahdinkoa ja häpeää – ja kenties auttaa välttämään pitkiä antibioottikuureja.

Elettiin maaliskuun loppua 15 vuotta sitten kun suunympärykseni alkoi yllättäen kukkia. Pieniä märkäpäisiä, punoittavia ja kihelmöiviä näppylöitä ilmestyi suun ympärille kehämäisesti, jättäen huulten punarajaan oireettomia laikkuja.

Rasvasin ihoa milloin milläkin voiteella ja meikkasin punoitusta päivisin piiloon. Iho ärtyi entisestään, joten varasin ajan ihotautilääkärille. Diagnoosi tuli välittömästi: perioraalidermatiitti. Hoitona kolmen kuukauden tetrasykliiniantibioottikuuri ja kehotus välttää aurinkoa. Lääke herkistää auringolle ja iho palaa helposti.

Pelkkä ajatus sadan antibioottipillerin popsimisesta ja auringottomasta kesästä puistatti. Olin sitäpaitsi lähdössä viikon päästä etelään. Halusin aivan ehdottamasti löytää vaihtoehtoisen hoidon ihottumaani.

Onneksi lähipiirissä oli taitavia moniosaajia täydentävien hoitojen puolelta. Sain heti ohjeeksi syödä vahvoja maitohappobakteereita, kahta homeopaattista lääkettä: sulphuria ja kalium bichromiumia C-30 -vahvuisina potensseina, silica tonicia ja maksimiannoksen B12-vitamiinia. Ihoa piti hoitaa myös kylmäpuristetulla neitsytoliiviöljyllä.

Jo ensimmäisten homeopaattisten pillereiden ottamisen jälkeen iho rauhoittui ja punotus laski. Kolmen vuorokauden kuluttua ihottuma oli poissa. Näppylöitä ei ole sen koomin ilmaantunut.

Luontaishoito on aina yksilöllistä

Ymmärrän hyvin, että luontaishoito on aina yksilöllistä eli mikä sopii minulle, ei välttämättä sovi sinulle. Mitään yleismaailmallisia hoito-ohjeita ei suunympärysihottumankaan hoitoon voi antaa mutta suuntaviivoja kuitenkin.

Jo vuosikausia täydentäviä hoitoja käyttäneenä ymmärsin myös, että hoidoissa hoidettavan oma aktiivisuus ja positiivinen asenne on olennaisen tärkeää. Jokaisen omalle vastuulle jää miettiä omia elintapoja ja ruokavaliota.

Kehon viestien lukua

Luontaishoitaja katsoo ihmistä kokonaisuutena. Hän lukee hoidettavan kehon kieltä. Jopa vaatteiden väri voi kertoa elimistön tilasta. Hoitajani mielestä oranssi vaatetukseni ja ihottumani oli kuin huutomerkki: ongelmia vatsan alueella! Väriopin mukaan oranssi liittyy aineenvaihduntaan, se on vatsan energiakeskuksen väri. Tuohon aikaan söin vielä gluteeniviljoja, ja vasta myöhemmin kävi ilmi, että olin herkistynyt gluteenille. Lisäksi olin altistunut jo aiemmin homeille, jotka ovat suoliston vihollisia ja hermostomyrkkyjä.

Suun ympärillä sijaitsee suoliston: ohut-, paksun- ja pohjukaissuolen heijastealue. Ihottuma on viite näiden elintoimintojen häiriöstä. Jos suupielet lisäksi halkeilevat, ne kertovat puutteellisesta B-vitamiinin saannista. Kasvissyöjän tai vanhuksen halkeilevat suupielet viestivät usein B12-vitamiinin puutteesta.

Rauhoitus, puhdistus ja korjaus

Täydentävät hoidot etenevät monivaiheisesti. Ensin häiriötila rauhoitetaan ensiavulla. Sen jälkeen aloitetaan puhdistaminen ja raivataan häiriön aiheuttajat pois. Kolmanneksi korjataan vaurioita ja lopuksi siloitellaan jäljet.

Suoliston suursiivoukseen sopivia homeopaattisia lääkkeitä ovat silicea ja sulphur. Vahvoilla maitohappobakteereilla hoidetaan mahdollista tulehdusta, jolloin munuaiset ja kuonanpoistojärjestelmä käynnistyvät. Oma suolistoflora vahvistuu pitämään puolia haitallisia bakteereja vastaan.

Suoliston kuntoon saattamisessa ruokavaliolla on erityisen tärkeä merkitys. Moni jo tietää, että valkojauhotuotteita ja valkoista sokeria on hyvä välttää. Vettä on juotava runsaasti ja nautittava myös nestepitoista ruokaa. Kasviksia kannattaa syödä kypsennettyinä, jotta suolisto saa levätä. Kuituja ja tuoreruokaa voi lisätä vasta kun tilanne on rauhoittunut.

Hoitavia aarteita luonnosta

Todella hyviä suoliston kunnostajia löytyy myös rohtokasveista ja myös luonnon ilmaisesta ruoka-aitasta. Villivihanneksista erityisen hyviä tähän tarkoitukseen ovat voikukka, nokkonen, poimulehti ja siankärsämö. Voikukka pitää ruuansulatuksen kunnossa, puhdistaa verta ja maksaa eli tekee hyvää suursiivousta silloin kun kehossa kaikki palikat eivät ole kohdallaan. Nokkonen puolestaan hoitaa meitä päästä varpaisiin, puhdistaa ja energisoi. Rohtonakin tunnettu suloinen siankärsämö rauhoittaa kipeää suolistoa ja hellii limakalvoja. Ja poimulehti, maarianvaippa, naisen paras ystävä, tukee naisen hyvinvointia ja auttaa pitämään limakalvomme kunnossa koko naisen elämänkaaren ajan.

Siloitteluvaiheeseen eli ihon ulkoiseen hoitoon sopii kylmäpuristettu oliiviöljy, joka on rakentavaa ja desinfioivaa. Kosteutta huutava iho nauttii myös aloe vera-hyytelöstä.

Moni vatsavaivojen kanssa kamppaileva voi pian katsella lähiluontoaan ja kotipihaansa arvostavin silmin. Siellä kasvaa pian hoitavia aarteita. Ja joka kerta kun punaat tai rasvaat huuliasi, ole tyytyväinen itseesi, sillä niin yllättävältä kuin se kuulostaakin, jokainen huulipunan veto on suoliston heijastealueen jumppaa.

Synttärikampanjan viimeinen viikonloppu!
PUOTIIN
close-image
-20% alennusta tarjouspaketeista etukoodilla TARJOUS20 
PUOTIIN
close-image
VIELÄ EHDIT! Korttipakat OSTA 3 MAKSA 2  
PUOTIIN
close-image
Saat kaupan päälle TSEMPPITARRAT kun ostat Perhekalenterin tai Hidasta elämää -kalenterin
PUOTIIN
close-image
24 tunnin ajan -50% etukoodilla TAKATALVI Pipo ja huivi -paketti 
PUOTIIN
close-image