Mitä ayurveda opettaa meille suolistosta?

Teksti: Mandip Kaur


Ayurvedassa on tiedetty jo hyvin pitkään, että suoliston hyvinvointi on terveytemme perusta. Erilaiset suolistovaivat, kuten turvotus, ilmavaivat, vatsan epäsäännöllinen toiminta, närästys, refluksi ja väsymys ruokailun jälkeen ovat yleistyneet merkittävästi viime aikoina. Kuuntelemalla ja tulkitsemalla kehomme viestejä sen toiminnasta, pystymme ennaltaehkäisemään monia sairauksia ja hoitamaan niitä ennen kuin ne ehtivät kehittyä pidemmälle.

Keskity syömiseen

Tänä päivänä elämme hektisessä maailmassa. Syömme epäsäännöllisesti ja usein kiireen keskellä. Kuinka moni meistä “haukkaa jotakin pientä” palavereiden välissä tai jättää syömättä kokonaan? Kiireessä ruokaa ei ehditä pureskella kunnolla, jolloin sen sulattaminen hidastuu ja heikentyy. Mitä pienemmäksi pilkomme ruoan mekaanisesti pureskelemalla, sitä tehokkaammin ruoka pilkkoutuu kemiallisesti. Ruokailutavoilla on lähes yhtä suuri merkitys hyvinvoivan suoliston kannalta kuin sillä, mitä lautasellasi on. Ruokailutavoilla ei ainoastaan tarkoiteta säännöllisiä ruoka-aikoja vaan myös sitä, miten syöt, miten istut, millaisessa ympäristössä syöt ja miten hyvin pureskelet ruokasi.

Huolehdi ruoansulatuksesta

Olet mitä imeytät! Kyllä vain, terveellisestä ruokavaliosta ei ole hyötyä, jos ravintoaineet eivät imeydy elimistöön. Ayurvedassa agnilla on suuri merkitys ruoansulatuksessa. Termillä tarkoitetaan bioenergiaa, joka vastaa kaikista kemiallisista muutoksista elimistössä. Ayurvedassa tunnetaan 13 erilaista agnia, joista jokaisella on oma tehtävänsä. Agnin tärkein tehtävä on aineenvaihdunta ja ruoansulatus. Se pilkkoo syömämme ruoan sellaiseen muotoon, että elimistö voi hyödyntää ravinnon sisältämät ravintoaineet kudosten rakennusaineeksi. Se osa ravinnosta, mitä ei pystytä käyttämään hyödyksi, poistuu kehosta ulosteena ja virtsana.

Syötkö oman ruoansulatuksesi mukaista ruokaa? Tunnistamalla sinulle ominaisen ruoansulatuksen, pystyt valitsemaan itsellesi sopivia ruokia. Jos ruoansulatuksesi on heikko, suosi nopeasti sulavia ruokia. Jos ruoansulatuksesi on todella voimakas, pystyt syömään lähes mitä tahansa. Ruoan oikeanlainen sulaminen on elintärkeää, sillä sulamaton ruoka kerääntyy kehoomme ja muodostaa amaa, eli suolistoa tukkivaa, haitallista sivutuotetta.

5 vinkkiä parempaan ruoansulatukseen

  1. Syö säännöllisesti – Kun syöt säännöllisesti, ruoansulatustuli (agni) pysyy tasaisena, jolloin ruoansulatus toimii tasaisesti.
  2. Juo vettä – Vesi on paras ruokajuoma. Vettä ei kannata juoda heti alkuun, vaan siemaista aina silloin tällöin ruokailun aikana.
  3. Syö keitettyä ruokaa ja paljon kasviksia. Keitetty ruoka sulaa helposti. Hiilihydraatit sulavat helpommin kuin proteiini.
  4. Jätä tilaa ruoansulatukselle. Älä syö itseäsi liian täyteen. Jätä vatsasta 1/3 tai 1/4 tyhjäksi. Ruoansulatus tarvitsee tilaa.
  5. Tulisilla mausteilla vauhtia aineenvaihduntaan. Inkivääri, chili ja valkosipuli vilkastuttavat aineenvaihduntaa. Nämä eivät kuitenkaan sovi kaikille, sillä mausteinen ruoka saattaa aiheuttaa toisille refluksia tai närästystä.

Vinkki: Olet jo tutustunut Hidasta elämää -ashwagandhaan? Lue lisää täältä.

Synttärikampanjan viimeinen viikonloppu!
PUOTIIN
close-image
-20% alennusta tarjouspaketeista etukoodilla TARJOUS20 
PUOTIIN
close-image
Korttipakat OSTA 3 MAKSA 2  
PUOTIIN
close-image
Saat kaupan päälle TSEMPPITARRAT kun ostat Perhekalenterin tai Hidasta elämää -kalenterin
PUOTIIN
close-image
24 tunnin ajan -50% etukoodilla TAKATALVI Pipo ja huivi -paketti 
PUOTIIN
close-image
ALE! -20% yli 40€ ostoihin!
PUOTIIN
close-image
OSTA 3 MAKSA 2  kirjat & kortit 
PUOTIIN
close-image
10€ OSTOSRAHAA etukoodilla FESTARIT10 
PUOTIIN
close-image