Yh-äidin 10 parasta vinkkiä vanhemmuuteen

Joskus mietin, että yksinhuoltajuus tekee vanhemmuudesta yksinkertaisempaa. [Yksinhuoltajuus-termiä käytetään tässä yhteydessä sen todellisessa merkityksessä, eli tarkoittaen vanhemmuutta ilman toista vanhempaa.] Minulla ei kertakaikkiaan ole aikaa, voimia tai rahaa osallistua vanhemmuuden mestaruuskilpailuihin, jotka vaikuttavat olevan käynnissä jatkuvasti.

Joten sinäkin voit vähän relata, tässä parhaat neuvoni 5 vuoden kokemuksella:

1. Aamulähdöt

Noin 2-vuotiaasta ylöspäin lapsi voi hyvinkin pukeutua itse, jos vaatteet ovat sopivalla korkeudella. Suomalainen haalariteknologia pääsee edes kerran oikeuksiinsa näinä epätalvina, kun viet hellemekkoisen (ja onnellisen) lapsesi päiväkotiin.

2. Ruokailut

Lapsi syö ruoka-aikaan, jos hänellä on nälkä. En ole vielä kertaakaan kuullut länsimaisen lapsen kuolleen nälkään. Useamman vanhemman olen kyllä kuullut tulleen hulluksi yrittäessään väkisin syöttää lapsiaan.

3. Vuorovaikutus

Sen sijaan, että kuskaat lapsia kaikenlaisiin harrastuksiin, tee heidän kanssaan yhdessä asioita. Kuten ruokaa. Tai paikkojen siivousta. Maalatkaa seinä. Tehkää kampauksia. Kootkaa Ikea-kaappi. Jutelkaa samalla. Mikä päivässä on ollut parasta? Mikä kurjinta? Kerro myös oman päiväsi kohokohdat ja kurjimmat hetket. Ylläty, kun lastasi kiinnostaa.

4. Nukkuminen

Lue ikään sopiva iltasatu aina samaan aikaan. Sano hyvää yötä. Mene tekemään omia asioitasi.

5. Koti

Anna olla. Oikeasti. Sovi siivoustunti viikossa (tai silloin kun tulee vieraita) ja jokainen hoitaa oman tonttinsa.

Arki on extremelaji

6. Raivarit

Tarkoitan tässä enemmän lasten kuin vanhempien raivareita. Mutta molempien varalta kannattaa sopia  etukäteen toimintamalleja ja merkitä kotiin mahdolliset väliaikaset poistumisreitit tilanteen rauhoittamiseen.

7. Ystävät

Pidä huolta, että sinulla on ystäviä. Et todella halua olla ainoita aikuisia lapsesi elämässä. Lisäksi sinulla pitää olla muutakin elämää kuin lapsesi. Myös lapsen on syytä oppia konkreettisesti, ettei hän ole universumin keskipiste. [7.1 Deittaile viisaudella. Vaikka Tinder-treffit olisivat kuinka onnistuneet, varaa silti aikaa ennen kuin tuot uuden ihmisen lastesi elämään.]

8. Väsymys

Kun et jaksa mitään, anna lapselle iPad tai muu ruutu. Tunne kuuluvasi onnekkaaseen osaan väsyneiden vanhempien loputtomassa maailmanlaajuisessa joukkossa, koska voit tehdä niin.

9. Avun pyytäminen

Ihmiset ovat kummallisen halukkaita auttamaan, jos apua vain uskaltaa pyytää. Monenlaisessa perheen arjessa voi tuntua, ettei jaksa – sellaista on vanhemmuus. Mutta silloin pitää kysyä apuja muilta.

10. Myönteisyys

Iloitse siitä, että sinulla on maailman ihanimmat lapset. Ja monilla menee sitä paitsi vielä huonommin, et sentään ole yksinhuoltaja 😀

Minna Jaakkola
suunnittelija
Kasper – Kasvatus- ja perheneuvonta ry.

(PS. Versio tästä blogista on julkaistu 2 vuotta sitten täällä. Samoilla hyvillä neuvoilla mennään edelleen ja lapsetkin vaikuttavat kasvavan ihan ok :))

Synttärikampanjan viimeinen viikonloppu!
PUOTIIN
close-image
-20% alennusta tarjouspaketeista etukoodilla TARJOUS20 
PUOTIIN
close-image
Korttipakat OSTA 3 MAKSA 2  
PUOTIIN
close-image
Saat kaupan päälle TSEMPPITARRAT kun ostat Perhekalenterin tai Hidasta elämää -kalenterin
PUOTIIN
close-image
24 tunnin ajan -50% etukoodilla TAKATALVI Pipo ja huivi -paketti 
PUOTIIN
close-image