6 uskomusta luonnonkosmetiikasta – totta vai tarua?

Ravinnon alkuperään, ravintosisältöön ja lisäaineisiin tutustumisesta on tullut monelle jo arkipäivää, mutta oletko tullut ajatelleeksi, mitä imeytät kehoosi kosmetiikkatuotteiden kautta? Tässä 6 väitettä ja vastausta luonnon- ja synteettisestä kosmetiikasta:

1. Tarua. Luonnonkosmetiikka on aina 100 % luonnontuote

Synteettisten, eli ihmisen valmistamien ainesosien sijaan luonnonkosmetiikassa käytetään kyllä luonnosta peräisin olevia raaka-aineita, mutta kosmetiikkatuotteiden koostumus vaihtelee täysin synteettisestä täysin luonnonmukaiseen. Tiettyjä raaka-aineita, esimerkiksi yhtä ja samaa tuoksua, voidaan kehittää sekä luonnon raaka-aineista että synteettisessä muodossa. Luonnonkosmetiikan valmistuksessa on kiinnitetty erityistä huomiota ainesosien luonnolliseen alkuperään sekä siihen, miten tuotteen elinkaari vaikuttaa ihmiseen ja ympäristöön.

2. Tarua. Perinteinen, synteettinen kosmetiikka on taatusti turvallista

Kaikkia synteettisten kemikaalien terveysvaikutuksia ei välttämättä vielä edes tiedetä. Kemikaalien imeytymisen riskit pienenevät valitsemalla tuotteita, joiden raaka-aineet ovat luonnollisia ja jopa osa ruokavaliota. Kemikaalit voivat päästä elimistöösi myös hyväkuntoisesta ihosta huolimatta, koska suu ja hengitystietkin toimivat altistusväylinä. Koska herkistyminen on yksilöllistä, sekä synteettisille että luonnosta peräisin oleville kosmetiikan ainesosille voi olla allerginen. Suurin osa kuluttajista voi kuitenkin käyttää sekä luonnon- että tavallista kosmetiikkaa turvallisesti.

Kaikkien kosmetiikan raaka-aineiden, alkuperästä riippumatta, tulee olla turvallisia. Kosmetiikkalainsäädännön näkökulmasta sekä luonnosta saatavien että synteettisten raaka-aineiden tulee olla kuluttajalle turvallisia ja täyttää myös tietyt ympäristövaatimukset. Samat turvallisuusvaatimukset koskevat kaikkea kosmetiikkaa ja kaikkien valmiiden kosmetiikkatuotteiden turvallisuus on EU-lainsäädännön mukaan varmistettava kattavalla turvallisuusarvioinnilla.

3. Totta. Luonnonkosmetiikka hoitaa ihoa luonnollisesti

Kasvien aktiiviset ainesosat saadaan kokonaisuudessaan käyttöön erilaisten kasviuutosten kautta. Luonnossa esiintyvät ainesosat toimivat monien eri ainesosien yhteisvaikutuksesta, joten on hyvä pitää raaka-aineet mahdollisimman luontaisessa muodossa, eikä eristää yksittäisiä ainesosia. Luonnonkosmetiikassa käytettävät kylmäpuristetut kasviöljyt ovat ihollemme juuri sopivassa muodossa, jotta ne imeytyvät ja hoitavat ihoa. Eteerisiä öljyjä on käytetty jo muinaisessa Egyptissä ja monessa muussa kulttuurissa tukemaan ihmisen ja ihon hyvinvointia.

Luonnonkosmetiikka_3

4. Tarua. Maailma pelastuisi, jos kaikki synteettiset aineet korvattaisiin luonnon raaka-aineilla

Mikäli kaikki kosmetiikan valmistukseen käytetyt synteettiset aineet haluttaisiin korvata luonnon raaka-aineilla, ei luonnon raaka-aineita riittäisi käyttöön kestävällä tavalla. Osa raaka-aineista saadaan myös puhtaammiksi synteettisillä menetelmillä, mikä on yksi syy siihen, ettei synteettisiä aineita haluta aina korvata vastaavilla luonnon raaka-aineilla. Ainesosien käyttö on myös kustannuskysymys: luonnon raaka-aineiden kerääminen on hidasta ja niiden käsittely kallista.

5. Tarua. Synteettinen kosmetiikka on tehokkaampaa kuin luonnonkosmetiikka

Kaikkea kosmetiikkaa ja niiden raaka-aineita koskevat sama lainsäädäntö ja vaatimukset, eikä ainesosien alkuperästä voi automaattisesti päätellä tuotteen tehokkuutta. Käytetään sitten luonnon raaka-aineita tai synteettisesti valmistettuja ainesosia, kaikki tehokkuusväittämät pitää olla todistettavissa oikeiksi. Kemiallisesti ei ole merkitystä sillä, onko jokin aine synteettisesti valmistettu vai luonnosta eristetty. Jos molemmat ovat puhtaita aineita, kyseessä on täysin sama molekyyli – molemmat voivat siis olla yhtä tehokkaita.

6. Totta. Ympäristö kiittää luonnonkosmetiikan käyttäjää

Luonnonkosmetiikan raaka-aineiden tuotannossa, hankinnassa ja itse tuotteiden valmistamisessa minimoidaan ympäristöön kohdistuvat haitat. Raaka-aineet ovat suurelta osin kasviperäisiä ja näistäkin osa on luomutuotettua. Luonnosta kerättävät villikasvit kerätään vastuullisesti lajeja vaarantamatta, ja osa raaka-aineista on esimerkiksi elintarviketeollisuudessa jäävien sivutuotteiden hyödyntämistä, kuten luomualkoholi.

Tuotteiden valmistamisessa tavoitteena on kuluvan veden ja energian sekä tuotantolaitoksessa syntyvän jätteen määrien jatkuva pienentäminen. Luonnonkosmetiikkatuotteen käyttö sekä tuotteen ja pakkauksen käytön jälkeinen hävittäminen aiheuttaa luonnolle mahdollisimman vähän kuormitusta.

luomukosmetiikka_kadet

Luonnonkosmetiikan kehittyminen ja kuluttajien kasvava kiinnostus on saanut viimeaikoina myös ns. kemikaalikosmetiikan toimijat heräämään. Luonnollisten raaka-aineiden käyttö on lisääntynyt, pakkausmateriaalit vähentyneet ja painomusteitakin vaihdettu vähemmän kuormittaviin. Viherpesu on tällä saralla jatkuva riesa, mutta kaikki luonnonmukaisuutta ajavat toimet vievät koko alaa kohti kestävämpää tulevaisuutta.

Lähteet: urtekram.fi, luonnonkosmetiikka.fi, joutsenmerkki.fi, teknokemia.fi


[logo_Urtekram]

Urtekram on tuottanut puhtaita, luonnonmukaisia vartalon- ja hiustenhoitotuotteita jo 1970-luvulta lähtien. Urtekramin kosmetiikkatuotteet ovat Ecocert Greenlifen COSMOS ORGANIC -luomusertifioituja, ne eivät sisällä hormonitoimintaa häiritseviä parabeeneja eivätkä synteettisiä säilöntäaineita, ja ne on valmistettu kasviperäisistä raaka-aineista. Tuotteet eivät sisällä öljyteollisuuden sivutuotteita, eivätkä ne ole eläinkokein testattuja.

Synttärikampanjan viimeinen viikonloppu!
PUOTIIN
close-image
-20% alennusta tarjouspaketeista etukoodilla TARJOUS20 
PUOTIIN
close-image
VIELÄ EHDIT! Korttipakat OSTA 3 MAKSA 2  
PUOTIIN
close-image
Saat kaupan päälle TSEMPPITARRAT kun ostat Perhekalenterin tai Hidasta elämää -kalenterin
PUOTIIN
close-image